Çinli bir teknoloji şirketi, saniyede 1600 metre hızla uçarak Şanghay-New York gibi uzun mesafeli rotaları iki saatte tamamlayabilecek hipersonik uçak seferi planlarını açıkladı.
Beijing Lingkong Tianxing Technology şirketi olarak da bilinen Space Transportation markası, sunduğu "uzay uçuşlarının" nasıl görüneceğini gösteren bir animasyon videosu yayımladı. Videoda bir jeti uzayın sınırına doğru "iten" roket fırlatıcısının, jet yaklaşık 7 bin kilometre hızla yoluna devam etmeden önce ayrıldığı görülüyor. Karşılaştırmak gerekirse, Concorde'un azami hızı saatte 2 bin 179 kilometreydi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hipersonik uçuşlar ses hızının 5 katından daha hızlı yol alıyor (saatte yaklaşık 6 bin kilometre).
Şanghay merkezli şirketin internet sayfasında uçuş denemelerinin 2025 gibi yakın bir tarihte başlanmasının planlandığı ve "2030'da tam kapsamlı küresel hipersonik araç uçuşunun" işleme geçmesinin öngörüldüğü belirtiliyor.
Videoda yolcuların, uzay giysisi veya oksijen kaynağına ihtiyaç duymadan uçağa binerek mevcut ticari uçaklardakinden farklı olmayan koltuklarda oturduğu görülüyor.
Öte yandan dikey iniş yapması gereken bu uçuşlar, tipik bir yolcunun alıştığına kıyasla daha tüyler ürpertici bir uçuş deneyimi sunacak.
Ağustosta şirket, uzayın sınırında ticari seyahat planlarında çıkardığı 10 yıllık yol haritasından sonra düzenlediği son finansman kampanyasında 300 milyon yuan'dan (yaklaşık 693 milyon TL) fazla para topladığını duyurdu.
Çinli şirket, bir dizi test amaçlı fırlatma yaparak iniş takımını sınarken, havacılık ve uzay uçuşu uzmanları geliştiricilerin gelecek yıllarda bu tür bir uçakta bazı teknik güçlüklerle karşılaşabileceğini tahmin ediyor.
Lingkong Tianxing'le ortaklık kuran yatırımcılardan Jingwei China'dan Zuo Linye şöyle söyledi:
İki saatten kısa sürede Doğu Yarımkürede'den Batı Yarımküre'ye uçabileceğimizi hayal edin. Bu, küresel yolcu taşımacılığı ve ulaşımda büyük etki doğuracak sonraki nesil hava taşıtı olabilir.
Lojistiğin büyük etkisi var. Yüksek hızlı uçak geliştirebilecek çok az ekip var ve bunlardan biriyle ortak olmaktan onur duyuyor, ilk yolcuları olmayı da sabırsızlıkla bekliyoruz.
Rakip Çinli firma iSpace'in yanı sıra devlet kurumları Çin Havacılık Ve Uzay Bilimi Ve Teknolojisi Şirketi (CASC) ve onun kardeş kurumu Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Sanayi Şirketi'nin (CASIC) de hipersonik uçaklar geliştirdiği belirtiliyor.
Bizzat uzay turizmine ilgi filizlenen bir trend haline gelirken, Virgin Galactic sınırlı sayıdaki uzay uçuşunu şubat itibarıyla rezervasyona açmıştı.
Şirketin basın açıklamasında, uçuş esnasında "uzay gemisi zarif biçimde kendi etrafında dönerken, astronotların birkaç dakikalığına koltuklarından kalkıp yerçekimsiz ortamının ve uzay gemisinin 17 penceresinden görülen nefes kesici Dünya manzarasının keyfini süreceği" söylenmişti.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/travel
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent