Buça'daki katliamdan kurtulanlar yaşadıklarını anlattı: "Bize neden bunu yaptılar?"

"Biz saklanmayınca bir keskin nişancı sinirlenip ateş açtı"

Kiev ve Kremlin güçleri arasındaki sert çatışmaların ardından Buça harabeye döndü (AP)

Rusya - Ukrayna savaşında toplu mezar görüntüleriyle gündeme gelen Buça kasabasındaki katliamdan kurtulanlar, yaşadıkları zor anları anlattı.

Başkent Kiev'e yaklaşık 27 kilometre uzaklıktaki Buça, Rus askerlerle Ukraynalı direnişçiler arasındaki en sert çatışmalardan birine sahne oldu.

Rus birliklerinin 31 Mart'ta geri çekildiği Buça'da Vali Anatoliy Fedoruk 2 Mart'ta elleri arkadan bağlanmış şekilde görülen ceset fotoğrafları paylaşarak Rusların katliam yaptığını öne sürmüştü.

Daha sonra ortaya çıkan başka fotoğraflardaysa bir kilisenin bahçesinde toplu mezar olduğu iddia edilen bir alanın görüntüleri yer almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li özel şirket Maxar'a ait görüntülerde, St. Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi'nin bahçesindeki kazıların ilk olarak 10 Mart'ta başladığı, 31 Mart'a gelindiğindeyse çukurun yaklaşık 14 metre uzunluğuna vardığı görülüyor.

Rusya ise görüntülerin sahte olduğunu ve sivillere yönelik katliam yapılmadığını savunuyor.

24 Şubat'ta başlayan savaşın 41. gününde de çatışmalar sürerken, Buça'daki siviller kasabada yaşadıkları zorlu anları paylaştı.

43 yaşındaki Serhiy Savenko, 27 Şubat sabahı kasabaya giren Rus ordusuna ait zırhlı araçları saydığını söyleyerek "Tank gibi 70 tane zırhlı araç vardı ve Rus askerler de araçların yanında yürüyordu" dedi.

72 yaşındaki annesi Larisa'yla yaşayan Savenko, "Evimizin önünden geçip gitmeleri 40 dakika kadar sürdü. İzledim ve saydım. Daha sonra da Ukraynalılar, Rus birliklerini topa tuttu" ifadelerini kullandı.

Savenko, havan saldırısının yaklaşık 30 dakika sürdüğünü, birçok Rus askerin cansız bedeninin etrafa saçıldığını ve evlerin camlarının paramparça olduğunu anlattı.
 

buça  - guardian.jpg
Serhiy Savenko (solda) ve annesi Larisa (orta), komşuları Yuriy Zaborylo ile çatışmalardan kurtulanlar arasında (Daniel Boffey / The Guardian)


Ukraynalıların saldırısından kaçmayı başaran Rus askerlerin bir saat sonra silah arkadaşlarının cesetlerini alabilmek için kasabaya geri geldiğini söyleyen Savenko, askerlerin harabelerin arasında sağlam kalan evlere konuşlandığını belirtti.

Buça Belediye Meclisi üyesi Kateryna Ukraintseva ise Rus askerlerin ellerindeki yiyecekleri bir evin bodrum katında saklanan Ukraynalılara verdikten sonra içeri el bombası attığını iddia etti.

Ukraintseva, Rus askerlerin keyfi ateş açarak sivilleri vurduğunu, tekinsiz gördükleri evlere de uzaktan el bombası attıklarını öne sürdü.

Askerlerin kendisini aradığına dair duyumlar alması üzerine Buça'yı terk ettiğini söyleyen Ukraintseva, kasabadan ayrıldıktan üç gün sonra Rus birliklerinin evine baskın düzenlediği haberini aldığını iddia etti.

Savaşta damadını kaybeden ve soyadını paylaşmayan 62 yaşındaki Zinaida, kasabada internet bağlantısının kesildiğini ve bilgi akışının durduğunu ifade etti.

Kızının, eşini erzak için komşusunun evine gönderdiğini söyleyen Zinaida, "4 Mart'ta evden çıktı. Sadece 20 metre uzaklaşabildi, sonra Ruslar onu vurdu. Hiçbir uyarı yapmadılar, hiçbir sebep göstermediler. Çok iyi bir babaydı" dedi.

Soyadını paylaşmak istemeyen 55 yaşındaki Ivan ve 50 yaşındaki Helen ise Buça'daki evlerine üç ay önce taşındıklarını söyledi.
 


55 yaşındaki Ivan, saldırıların ardından evde oluşan zararı tamir etmeye çalıştıklarını ve bodrum katı olmadığı için saklanamadıklarını anlattıç Ivan, "Sanırım korkmadığımızı göstermek istiyorduk. Fakat bir keskin nişancı vardı ve bizim korkup saklanmamamızdan sinirlenmişti. Bize ateş açtı ve mermiler başımızın üstünden geçti" ifadelerini kullandı.

Kuzenini savaşta kaybeden ve cansız bedenini bahçesine gömen 49 yaşındaki Helen Zebenko ise "Onu yeniden, düzgün şekilde gömmek istiyoruz. Ukrayna Hava Kuvvetleri'nde pilottu. Onu üniformasıyla gömmek istiyoruz. Bize neden bunu yaptılar?" dedi.

Cumartesi günü Ukrayna güçleri, Kiev çevresindeki bölgelerin tamamını tekrar ele geçirdiklerini ve savaşın başından bu yana ilk defa başkentin yer aldığı bölgede tam kontrol sağladıklarını duyurmuştu. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise dünkü açıklamasında kasabada yaşananlara ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini belirtmişti.

1 Nisan'da Rus istilacılardan kurtarılan Buça, şu anda Ukrayna ordusunun kontrolünde.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU