Teknik direktör değiştiren Beşiktaş, lider Trabzonspor'a konuk oluyor... "Maçın kilit noktası Valerian İsmael olacak"

Süper Lig'in 31. haftasında lider Trabzonspor, sahasında Beşiktaş'ı konuk ediyor. Spor yazarı Müslüm Gülhan, dev karşılaşmayı Independent Türkçe için yorumladı

Dev karşılaşmada Trabzonspor'un en önemli silahlarından birinin Visca, Beşiktaş'ta ise Ghezzal olması bekleniyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 31. hafta kapanış karşılaşmasında lider Trabzonspor, Beşiktaş'ı konuk edecek.

3 Nisan Pazar günü saat 20.30'da Medical Park Stadı'nda oynanacak müsabakayı Zorbay Küçük yönetecek.

Serkan Olguncan ve Ekrem Kan'ın yardımcı hakem olacağı karşılaşmanın dördüncü hakemliğini Çağdaş Altay yapacak.

Ev sahibi Trabzonspor, 30 haftası geride kalan Süper Lig'de bu sezon 21 galibiyet, 7 beraberlik alırken sadece 2 kez yenildi. 

Bu sezon Sergen Yaçın ve Önder Karaveli'nin ardından 3. farklı teknik direktörle sahaya çıkacak Beşiktaş ise 12 galibiyet, 10 beraberlik ve 8 mağlubiyet aldı.

Ligin ilk yarısında Vodafone Park'ta oynanan müsabakayı Trabzonspor 2-1 kazanmayı başarmıştı.

Lider Trabzonspor, teknik direktör Abdullah Avcı'yla bu sezon "Üç Büyükler"e karşı oynadığı maçlarda hiç yenilmedi. Bordo-mavililer, söz konusu 5 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik aldı.

Trabzonspor, Beşiktaş maçını da kazanarak ezeli rakiplerine karşı bu sezonu namağlup bitirmeyi amaçlıyor.

Siyah-beyazlılar ise Avrupa kupaları yolunda mutlak galibiyet peşinde.

 

Müslüm Gülhan.jpg.jpeg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Trabzonspor'un bu saatten sonra şampiyonluk vereceği bir kayıp yaşayacağını sanmıyorum"

Spor yazarı ve teknik direktör Müslüm Gülhan, Trabzonspor ile Beşiktaş arasında oynanacak dev karşılaşmayı Independent Türkçe için değerlendirdi.

Gülhan, Karadeniz temsilcisinin en yakın rakibi Konyaspor'a 15 puan fark attığını ve şampiyonluğun en büyük favorisi olduğunu söyledi. 

Trabzonspor'un artık şampiyonluğa çok yakın olduğunu vurgulayan Gülhan, "'Şampiyonluğu yakalayacak mı yakalayamayacak mı?' diyemeyiz. Tereddüt yaşayacağını sanmıyorum. Sadece matematiksel sağlamayı bekliyor. Bu saatten sonra buradan geri dönüşü olmaz. Çünkü arkasındaki Konyaspor'la 15 puan var. 'Üç Büyükler' ile de fark var. Trabzonspor'un bu saatten sonra şampiyonluk vereceği bir kayıp yaşayacağını sanmıyorum" dedi. 

Beşiktaş'ın ise bu sezon sıkıntılı bir süreç geçirdiğini hatırlatan Gülhan, yaşanan teknik direktör değişimlerini işaret ederek, "Sergen Yalçın'dan sonra altyapıdan Önder Hoca'yı getirdiler. Her ne kadar Beşiktaş'ı tanısa da belli bir zaman ve aşama gerekiyor. Sergen Yalçın'ın harcadığı zamanı, geçirdiği aşamaları maalesef Önder Hoca yapamadı. Kendisinden çok büyük beklenti olmaması lazımdı. Çünkü kapasitesi, verebilecekleri belliydi. O da kapasitesi ölçüsünde verebileceği kadar verdi. Bu lig için yeterli mi? Beşiktaş için hiçbir şekilde değildir. Beşiktaş gibi 100 yıllık bir kulübün ligi idare etmeyle ilgili bir projesi ya da bir prensibi olamaz ama yönetim, bu konuda biraz pasif kaldı ve durumu idare etmek için sürece devam ettiler. O da Beşiktaş'ın zararına oldu. Şu anda ikinci olması bile sıkıntılı" diye konuştu. 

 

Valerian İsmael-AA.jpg
Valerian İsmael / Fotoğraf: AA

 

"Beşiktaş için maçın en kilit noktası yeni hocası Valerian İsmael olacak" 

Dev maçta Beşiktaş adına en belirgin etkenin yeni teknik direktör Valerian İsmael olacağını dile getiren Gülhan, şöyle devam etti:

Beşiktaş için maçın en kilit noktası yeni hocası Valerian İsmael olacak. Abdullah Avcı'nın oynatacağı oyun belli. Trabzonspor'un oynayacağı futbol da belli. Ama Beşiktaş yeni hocasıyla ne yapacak? Milli takım arasıyla beraber belli bir çalışma periyotlamasına girdiler. Tabi bu antrenman düzeyindeydi, maç düzeyinde hiçbir zaman olmadı. Şimdi yeni bir sistem uygulayacağını söylüyor. O sisteme uygun oyuncuları nasıl kullanacak, bölgesel oyunlar nasıl olacak hem hücum hem savunma setini nasıl organize edecek? Baktığın zaman birçok soruyu herkes soruyor ve sahaya nasıl yansıyacağını bekliyor. Aslında herkesin odak noktası yeni hocasıyla beraber Beşiktaş olacak.

 

Trabzonspor-AA.jpg
Trabzonspor, bu sezon oynadığı 30 maçta rakip fileleri 58 kez havalandırdı / Fotoğraf: AA

 

"Trabzonsporlu oyuncular sahadaki krizi nasıl yöneteceklerini biliyorlar"

Trabzonspor'un 14 hafta süren yenilmezlik serisinin Rizespor deplasmanında son bulmasının takım üzerinde bir baskı kurmayacağını düşünen Gülhan, bordo-mavili ekipteki oyuncu kalitesine dikkati çekerek, "Rizespor yenilgisi Abdullah Avcı üzerinde baskı oluşturur ama takımın yapısı ve kurgusu bu tip şeyleri aşacak yapıda. Takım kalitesi bu krizi yönetebilecek yapıda. Çünkü orada Nwakaeme, Bakasetas, Visca, santraforları Cornelius ve Djaniny bunların hepsi lig için önemli, üst düzey oyuncular. Ve sahada krizi nasıl yöneteceklerini öyle ya da böyle biliyorlar. Trabzonspor, çok fazla geriye düştüğü maçı çevirmesini bildi. O krizleri sahada yaşamadı hiçbir zaman. Abdullah Avcı da biraz o konuda rahat. Taktiksel bütünlüğe baktığınız zaman bir sistematik kurgusu var ama oradaki yetkiyi oyuncuya veriyor. Oyuncu inisiyatif aldığı için bu tip krizleri çok rahat aşmasına da uyuyor. O özgüvene sahip" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Nwakaeme-AA.jpg
Anthony Nwakaeme, bu sezon en formda dönemlerinden birini yaşıyor / Fotoğraf: AA

 

"Trabzonspor'un oyuncu kalitesi Beşiktaş'a göre daha önde"

Trabzonspor'un en büyük dezavantajının hücum hattı ile savunma hattı arasındaki fark olduğunu aktaran Gülhan, "Top Trabzonspor'un kalesine geldiği zaman riski çok yüksek. Çünkü defans kurgusunda bir problem yaşıyordu. Ama şimdi biraz Ahmetcan'ın orayı toparladığını görüyoruz. Genç olmasına rağmen çok beğeniyorum. Hücum hattı ise çok zengin. Bu kalite de her zaman, her pozisyonda gol atabilecek yeteneğe sahip. Hücum hattıyla savunma arasında böyle bir durum var. Gol yiyor ama yediğinden fazlasını da atabiliyor. Netice itibariyle Trabzonspor'un bu oyuncu kalite avantajı Beşiktaş'a göre daha önde. Tabii Beşiktaş'ın elindeki oyuncuları yeni hoca nasıl kullanacak? Taktiksel oyunu ne yapacak? Bunları görmek lazım" ifadelerini kullandı. 

 

Beşiktaş antrenman-AA.jpg
Beşiktaş, dev maçın antrenmanını taraftarının önünde gerçekleştirdi / Fotoğraf: AA

 

"Üçlü savunmada önemli olan oyunun taktiksel bütünlüğünü sahaya yansıtabilmek"

Valerian İsmael yönetimindeki Beşiktaş'ın üçlü savunmaya geçiş yapacağı ve bu durumun etkili hücum silahları olan Trabzonspor karşısında dezavantaj yaratıp yaratmayacağını değerlendiren Gülhan, şu görüşü paylaştı:

Üçlü savunmada şöyle bir handikap var: Üçlünün uyumundan ziyade üçlü oyunun taktiksel bütünlüğünü sahaya yansıyacak mı?... A Milli Takım da üçlü oynadı ama taktiksel bütünlük bir türlü sahaya yansımadı. Üçlü koyduğun zaman dış kenarlarda kimleri oynatacaksın bu çok önemli. Milli takım Berkan'ı oynattı, oradan çok büyük zaaf aldı. İki özelliğinin de eşit olması lazım. Hücuma katkısıyla savunmaya katkısı eşit seviyede olan oyuncuları yakalamak lazım burada. Savunmada 5'liye dönecek. Savunmaya geçtiği zaman hangi kurguda, kimler olacak? En önemli unsur bu. Milli takım yapamadı ve burada çok büyük zaaf verdi. Rakibin de hücum hattı çok kuvvetli olduğu için orada bir alan oluşturabilir.

"Yeni hocanın gelmesi, Beşiktaş üzerinde motivasyon açısından artı değer olacak "

Teknik direktör değişimlerinin genellikle takıma olumlu etki yaptığını bu durumun da Beşiktaş için bir avantaj oluşturabileceğini düşünen Gülhan, "Antrenör değişiklikleri her zaman takımlara 1-2 maç önemli motivasyon sağlar. Bu her zaman böyle olmuştur. Önder Hoca bile Beşiktaş'a geldiğinde hemen farklı bir motivasyona geçti takım ama bu kalıcı olmuyor. Burada kalıcı olması için biraz antrenörün kalitesiyle ilgili bir durum var burada. O devamlılığı sağlayacak prensiplere sahip olmak. Beşiktaş yeni bir hoca, yeni bir sistemle çıkıyor. Sistemin burada bir sıkıntısı olur mu olmaz mı? Bence handikap bu. Ancak yeni hocanın gelmesi, motivasyon açısından bir artı değer olacak Beşiktaş üzerinde" diyerek sözlerini noktaladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU