Filmler elbette hiçbir zaman gerçek hayatın yerini tutamaz, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı kanlı işgalinin en kötü videoları gibi, bize savaşın yürek burkan katliamını ve sonrasındaki çılgınca hayatta kalma arayışını göstermekten çekinmeyen "Savaşın Gölgeleri" adlı bu Danimarka yapımı film kesinlikle izlenmeyi hak ediyor.
İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen pek çok filmin genellikle birkaç temel anlatıya bağlı olduğunu bilirsiniz; bunlar genelde cesur bir ülkenin cani, ahlaki açıdan iflas etmiş işgalcilere karşı cüretkâr direnişi hakkında hikayelerdir.
Ve orada yaşayan Yahudilerin çoğunu Almanlar onları ele geçiremeden ülke dışına nasıl kaçırdıklarının sık sık tekrarlanan farklı versiyonlarından oluşmaktadır.
Kendi emsallerinin aksine tüm Danimarkalıların izleyiciye aksettirildiği şekilde dürüst olmadığını gösteren bu film, tarihin pek de bilinmeyen arka odasına doğru dikkat çekici bir kapı aralamayı da ustalıkla başarıyor.
Savaşın acımasızlığını vurgulayan trajik bir hikâye; Savaşın Gölgeleri
Yönetmen: Ole Bornedal / Oyuncular: Alex Høgh Andersen, Danica Curcic, Fanny Bornedal, Caspar Phillipson, Susse Wold, Bertram Bisgaard Enevoldsen, Ester Birch, Maria Rossing, Ella Josephine Lund Nilsson, Patricia Schumann, Rikke Louise Andersson, Jens Sætter-Lassen, Mads Hjulmand, Malene Beltoft Olsen, Morten Suurballe, Alex Figueiredo, Alban Lendorf, Stepánka Fingerhutová, Olaf Johannessen, Casper Kjær Jensen, James Tarpey, Mads Riisom, Michael Pitthan, Mathias Flint, Sebastian Jacques, Anna Ctvrtnícková, Nicklas Søderberg Lundstrøm, Jaromír Nosek, Malena Lucia, Lodahl, Joen Højerslev, Kristian Ibler, Antonín Hardt, Dana Abed, Stepanka Furychova, Inge Sofie Skovbo, Jan Brichcin, Iva Sindelková, Malthe Jagd Miehe-Renard, Amalia Mikalova, Lenka Regulyová, Zbysek Humpolec, Petr Meissel, Lukás Král, Zdenek Pecha, Anja Dorusková, Svatopluk Barek, Zdenek Pechácek, Michal Kren, Andela Jirotkova, Marie Stripkova, Ida Procter, Kristýna Petráková, Lukás Borik, Magdalene Chrazova Gracerova, Karolina Krausova, Ole Neiman / Süre: 107 dakika
Bu yürek parçalayıcı, gerçek hikâye ile savaş zamanlarında masumların ne kadar acı çektiğini bir kez daha anlayacaksınız…
Netflix'in Danimarka Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren The Bombardment / The Shadow in My Eye (Skyggen i mit øje) adlı bu duygusal filmde; birçok Kopenhag sakininin kaderi, İkinci Dünya Savaşı'nda bir bombalama görevinin yanlışlıkla çocuklarla dolu bir okulu hedef almasıyla kesişir.
Filmin hikayesinde takvimler 1945 yılını gösterirken, İkinci Dünya Savaşı sona erer ve Kopenhag'da günlük yaşam göreceli bir normallikle devam eder; dükkanlar açıktır, yetişkinler işlerine, çocuklar ise okullarına gitmektedir.
Ancak diğer taraftan hala Alman askeri işgali altında olan Danimarka'da Gestapo, HIPO yardımcı polis gücündeki yerli Danimarkalıların yardımıyla direniş hareketinin üyelerini agresif bir şekilde avlamaktadır.
Ve çocuklar da anne babalarıyla ya da Fransız okullarını işleten rahibelerle birlikte yürürken tüm bu olan bitene tanık olmaktadır.
Bu sırada ülkenin sessiz ve sakin bir kırsalında, Henry adlı Danimarkalı bir çocuk yaşadığı yerde, bir İngiliz bombacısının üç masum kızın bulunduğu bir arabayı hedef aldığını gördüğünde yanan cesetlerin ve açık gökyüzünden gelen tehdidin görüntüsüyle travma geçirerek, sessizleşir ve açık alanlardan korkar hale gelir.
Bir Nazi subayının arabasını imha ettiklerini düşünen İngiliz havacılar, hata yaptıklarını, Kopenhag'daki büyük bir bina olan Nazi karargahını yok etmek için Danimarka'ya başka bir göreve gönderildiklerinde öğrenirler.
Bu arada Henry, konuşmasını geri kazanabileceği umuduyla, gökyüzünün o kadar açık ve korkutucu olmadığı başka bir şehirde kalmaya gönderilir.
Ancak bu sırada takvimler 21 Mart 1945'i gösterdiğinde, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, Shellhus olarak bilinen tarihi bir şehir binasının içinde bulunan Gestapo'nun Kopenhag'daki karargahını bombalamak için bir göreve başlar.
Bombardıman uçaklarından bazılarının yanlışlıkla bir okulu hedef alması ve 86'sı çocuk 120'den fazla kişinin ölmesi nedeniyle baskın ölümcül sonuçlar doğurur.
Ve her zaman olduğu gibi savaşta acı çekenler sadece masumlardır!
Tanrı'dan şüphe etmek, trajedilerle ilgili filmlerde yaygın bir temadır, ancak bu film, Tanrı'nın dikkatinin nasıl dağılabileceğini gösteren bir düşünce sürecini de gündeme getirdiği için emsalleri arasında bir farklılık yaratır.
İkinci Dünya Savaşı hakkında yapılmış en iyi filmlerden biri
Bir sığınağa sığınmak için koşan ama yakınlarındaki bir bina çöktüğünde ölümle burun buruna gelen insanlardan Naziler tarafından vahşice dövülen ve işkence gören Danimarka direnişinin üyelerine varıncaya kadar olay örgüsünde pek çok karakter var, ancak filmde tüm bunların hepsi için yeterli bir zaman yok.
Bu yüzden pek çok karakter olay örgüsünde isimsiz kalıyor; onların durumu hakkında bilgiler yetersiz kalıyor.
Ancak kapsamı çok geniş olsa da bu film şehrin üstünde güç gösterisi yapan bombardıman filosunun saldırılarına eşlik eden gergin müzikleri, sivil kayıpların korkunçluğunu göstermekten çekinmeyerek savaşın görselleştirilmesindeki çabasıyla izleyicisini sarsmayı kesinlikle başarıyor.
Böyle trajik bir hikâye için bir araya gelen herkes izleyiciyi her şeyin ortasındaymışçasına hissettiriyor.
Filmi izlerken bilgisayar efektlerinin nerede kullanıldığını anlamanız mümkün olsa da hikâye o kadar etkili ve sarsıcı ki CGI veya diğer teknik hatalar üzerine düşünmek böylesi bir filmde pek mümkün görünmüyor.
Savaş suçu ile savaş hatası arasında bir fark mıdır, her durumda ölümlerin olduğu bir ortamda kimileri için bu ölümler bir cinayetken kimileri için bu ölümleri sözde adil ve makul bir savaş zayiatı yapan şey nedir gibi konular üzerine izleyiciyi derin bir düşünceye sevk eden bu dönem dramasında yönetmen Ole Bornedal'ın gerçek hayattaki kızı Fanny Bornedal de filmin başrolünde yer alıyor.
Haftanın diğer filmleri
Mart ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.
Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Bergen", "The Batman", "Kaçış" ve "Yaramaz Çocuklar" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.
Aramızdaki Görünmez Bağlar
Yönetmen: Marco Simon Puccioni / Oyuncular: Filippo Timi, Francesco Scianna, Francesco Gheghi, Giulia Maenza, Jodhi May, Valentina Cervi, Emanuele Maria Di Stefano, Matteo Oscar Giuggioli, Mauro Conte, Alessia Giuliani, Gerald Tyler, Enrico Borello, Gianluca De Marchi, Ambrosia Caldarelli, Tim Daish, Simone DePascale, Brando Ferrucci, Daniele Orlando, Mauro Pescio, David Puccioni, Gianpiero Pumo, Martina Querini, Nichi Vendola / Süre: 109 dakika
Yara izleri bir bakıma güzeldir; insanı eşsiz kılar…
Netflix'in İtalya Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren ve ailenin anlamına dikkat çeken The Invisible Thread (Il filo invisibile) adlı bu filmde; iki babası olan bir genç, ebeveynleri hakkında bir belgesel çeker, ama ailesinde sürpriz bir gelişme meydana gelince şaşkına döner.
İki babası olan gencin buruk hikâyesinde Leone'nin hem ailesine karşı oluşan ön yargılarla yüzleşmesi hem de babalarının ayrılığıyla baş etmesi gerekir.
Simone ve Paolo adlarında iki babaya sahip olan Leone, ailesinin onu dünyaya getirmesine yardım eden Amerikalı bir kadın olan Tilly sayesinde Kaliforniya'da doğmuştur.
Leone daha sonra İtalya'da büyümüştür, ama bu süre içinde ailesinin verdiği hak mücadelelesinin de yakından şahidi olmuştur.
Bütün bunlar, Leone'nin en iyi arkadaşı Jacopo ile birlikte bir okul ödevi olarak hazırladığı kısa bir videoda anlatılıyor.
Çektiği bu belgesel ile cinselliğiyle ilgili önyargıları ve yanlış anlamaları ortadan kaldırabileceğini düşünen Leone, bu sırada ilk aşk hikayesini yaşamak üzereyken, aile içinde bazı çatırtılar başlar.
Ailesi içindeki bu karmaşa Leone'yi babalarına ve onun doğumunu isteyenlere bağlayan "görünmez ipliğin" gerçek doğası üzerinde düşünmeye sevk eder.
Badhaai Do
Yönetmen: Harshavardhan Kulkarni / Oyuncular: Bhumi Pednekar, Chum Darang, Rajkummar Rao, Apeksha Porwal, Gulshan Devaiah, Sheeba Chaddha, Seema Bhargava, Loveleen Mishra, Mushtaq Khan, Nidhi Bhati, Hani Yadav, Priyanka Charan, Nitish Pandey, Shah Emtiaj, Prashant Kumar, Baljinder Kaur / Süre: 147 dakika
Gökkuşağının altında aşkın binbir hali…
Geleneksel aile yapısını savunan pek çok kişi için hala bir tabu olan bir konuyu ele alan ve Netflix'in Hint Yapımı Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Badhaai Do adlı bu filmde; gey bir polis ve lezbiyen bir öğretmen, ailelerini sakinleştirmek için sahte bir evliliğe girerler, ancak ilişkilerin -hem gerçek hem de sahte- o kadar kolay olmadığını anlarlar.
Lezbiyen bir kız olan Suman ile evlenen Shardul cinsel kimliklerini ailelerine ifşa etmeden kendi cinsel yönelimlerine göre ilişkilerini sürdürürken nişanlı bir çift gibi yaşamaya devam ederler.
Doğal olarak, bir yıl kadar sonra aile üyeleri onları ebeveynliğe doğru zorladığında aile içinde bir kaos başlar.
Bollywood film yapımcılarının alışılmışın dışında bir şey denemelerinin ve tabu konulara değinmelerinin üzerinden neredeyse on yıl geçti.
Bu zamana kadar çekilen filmlerin çoğu, genellikle kimliğin kabulüyle biterken, Badhaai Do diğerlerinin tam aksine daha en başında bu kabullenişle başlar ve sonrasında ise çok daha ileri gider.
Önceki filmlerin tümü ya bir evlilikle ya da LGBT bireylerin kabulüyle sona ermişse de bunlardan herhangi biri daha sonra ne olacağını göstermeye çalışmadığı için bir şeyler eksik kalırken, Badhaai Do bu eksikiği tamamladığı için en yüksek puanlarını buradan kazanır.
Bergen
Yönetmen: Caner Alper, Mehmet Binay / Oyuncular: Farah Zeynep Abdullah, Erdal Beşikçioğul, Tilbe Saran, Ali Seçkiner Alıcı, Nergis Öztürk, Şebnem Dönmez, Ahmet Kayakesen, Nurcan Eren, Suzan Kardeş, Arif Pişkin / Süre: 140 dakika
Acıların kadınının ayakta kalma mücadelesi…
Sinemalarda gösterime giren ve kısa süre içinde gişe rekorları kıran Bergen adlı bu film; bir döneme damga vurmuş sanatçılardan biri olan şarkıcı Bergen'in trajik olaylarla bezeli hayat hikâyesini konu ediniyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şarkı söyleme gücü ve kederli yaşamıyla kamuya mal olmuş bir sanatçı olan Belgin Sarılmışer'i konu alan filmin hikâyesi, aile fertlerinin onayı ve danışmanlığında, sanatçının haysiyeti gözeterek yazılmış.
Bu filmde Bergen sadece kurban değil, müzisyen kudretiyle öne çıkan bir kahraman olarak da izleyicinin karşısına çıkıyor ve film 80'li yılların müzikal ruhunu da yansıtarak Bergen'in unutulmaz eserlerini yeniden müzik sanatı gündemine taşıyor.
Arabeskin unutulmayan kadın seslerinden biri olan Bergen'in hayatını anlatan filmde, Bergen olarak bilinen Belgin Sarılmışer'in Ankara'dan Adana'ya, oradan da yaşadığı aşkın ardından ebediyete uzanan öyküsü anlatılıyor.
Belgin Sarılmışer, 1959 yılında Mersin'de yedi çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelir, ancak anne ve babasının boşanması hayatını kökten bir biçimde değiştirir.
Ankara'da yaşarken annesinden başka kimsesi yoktur, baba yoksunluğu içinde derin bir boşluk açar.
Öte yandan, konservatuara girme başarısıyla katmerlenen gelecek umudu, ilk aşkı Abdullah'tan ayrılmasıyla yara alır, ama onun en büyük gücü yeteneğidir.
Ankara'nın prestijli mekânı Feyman Kulüp'te keşfedilmesiyle birlikte, parlayan genç bir yıldıza, Bergen'e dönüşür.
Ancak zamanın koşullarında yapılan kontratlar sebebiyle Bergen bir süre çalışmak için annesiyle birlikte Adana'ya gider ve orada çalıştığı müzikholde sahne ve müzik tarzını değiştirmek zorunda kalır.
Daha sonra evleneceği Halis Serbest ile karşılaşmasıyla da kendisini, manipülatif olaylar dizisinin içinde bulur.
Halis Serbest'le yaptığı evlilik düşlediğinin tersine Bergen'i hayattan koparır, şiddet dolu günlerde tümüyle yalnızdır.
Kariyerinin en güzel yerinde Halis Serbest'in kezzap saldırısına uğrayan Bergen bir gözünü kaybeder.
Bergen yaşadığı trajediye rağmen sahnelere döndüğünde, olağanüstü şarkıcılığıyla Türkiye çapında şöhretli bir şarkıcı olur.
Bergen'in Halis ile olan tehdit, taciz ve şiddetle seyreden gerilimli ilişkisi git-gellerle devam eder ve Bergen bu süre içinde hep korku içinde yaşar.
Sonunda kesin bir biçimde Halis Serbest'ten kurtulduğunu düşündüğü bir yolculukta silahlı saldırıya uğrayınca, annesinin ağır yaralandığı bu saldırıda Bergen hayatını kaybeder.
Henüz 30 yaşındaki Bergen öldüğünde ise hem bir kurban hem de arabeskin kraliçesi olarak insanların kalplerinde sonsuza dek yer eder.
Gece Sürüşü
Yönetmen: Stephen Fingleton / Oyuncular: Moe Dunford, Joana Ribeiro, Gerard Jordan, Ciaran Flynn, John Travers, Andrew Simpson, Ellie O'Halloran, Aaron McCusker, Desmond Eastwood, Paul Kennedy, Stephen Rea, Stephen Fingleton, Matthew Alexander Kaufman, Michael Shea / Süre: 97 dakika
Tek anlaşma, bir gece, tek bir atış…
Netflix'in İngiltere Yapımı Suç Gerilimleri kategorisinde bu hafta gösterime giren ve izleycisini bir gece boyunca Belfast sokaklarında bir gezintiye çıkaran Nightride adlı bu heyecan verici film; son işini yapmaya çalışan bir uyuşturucu satıcısını kadraja alıyor.
Budge bilinen bir uyuşturucu satıcısıdır ve hayatının oldukça uzun bir kısmını da bu şekilde geçirmiştir.
Çok büyük oynamayan ancak varolduğu dünyada dikkate değer bir etkisi olan Budge son zamanlarda bu pis hayattan sıkılır ve kendisine yeni bir hayat kurma planları yapar.
Dürüst bir hayata başlayabilmek için bu düşüncesini bir dostu ile paylaştığında birlikte ortak bir tamirhaneye açmaya karar verirler.
Fakat Budge'ın bu hayalini gerçekleştirmesi için elinde gerekli miktarda nakit yoktur ve bu sebeple son bir iş yapıp sonrasında da elini eteğini bu uyuşturucu dünyasından tamamen çekmesi gerekir.
Bu amaçla Budge'ın yaptığı plan aslında çok basittir ve bu planı gerçekleştirmesi ise hesaplamalarına göre sadece bir gecelik iştir.
Bu sırada Budge, tehlikeli bir tefeciden ödünç aldığı nakitle son bir anlaşma yapmaya çalışrken işler beklenmedik bir şekilde ters gider, haliyle tüm planları hızla bozulur ve hayatta kalabilmek için doğaçlama yapmak zorunda kalır.
Budge, tefeci onun peşine düşmeden önce hem elindeki kayıp malı ve hem de bu malı satacak yeni bir alıcıyı aynı anda bulmak için zamana karşı yarışır.
Sadece aksiyonun ön planda olmadığı ve aynı zamanda romantizmin de Budge'ı bulacağı bu silahların konuştuğu gecenin sonunda ise Budge kendisini bir karar aşamasında bulacaktır.
Özellikle ana akım sinema formülünden sıkıldıysanız ve farklı bir film seyretmek istiyorsanız bu film sizin için olabilir.
Geçit
Yönetmen: Michele Civetta / Oyuncular: Shea Whigham, Olivia Munn, Zach Avery, Bruce Dern, Frank Grillo, Alexander Wraith, Taegen Burns, Jackson James, Shannon Adawn, Nick Daly, Mark Boone Junior, Taryn Manning, Mike O'Connell, Michele Hicks, Brandon Williams, Ny'el Simmons, Maurice McKinney, Keith David, Kendrix Lamaz Brown, Gilbert Trejo, Richard Strauss, Rosé Belara Young, Jeffertitti Moon, Curtis Harding, Vivian Lee Wood, John Leviege, Digney Pozo, Mounir Quazzani, Gabriel Dore, Drew Sklar, Xander Levitas, Miracle Reigns, David Abernethy, Sydney Aston, Robert Bess, Alex Brewer, Alix Brown, DéRome A. Chrétien, Paul D'Elia, Lisa Edmondson, Larissa Forbes-Brown, Jay Hieron, John S. Howell Sr., George Ludden, Jessica Medina, Kerry Paige, Runjal Patel, Aaliyah Nikol Thornton, William G. Tomek / Süre: 91 dakika
Kendi hayatını başkaları için tehlikeye atmaktan çekinmeyen bir adamın mücadelesi…
beIN CONNECT'in Aksiyon Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren The Gateway adlı bu filmde; sosyal hizmet görevlisi olan Parker, bir anne ve kızını kısa süre önce şartlı tahliye edilen kocasına karşı korumakla mücadele eder.
Eski hayatında bir boksör olan ama şimdilerde bir büyükşehir olan St. Louis'de bir sosyal hizmet görevlisi olarak çalışan Parker, çalıştığı şehre bir geçit olarak bakmaktadır.
Bu şehirde, Parker'ın sorumluluğunda bulunan insanlar, devlet tarafından sübvanse edilmiş düşük kiralı evlerde yaşamaktalardır.
Parker'in kendini sorumlu hissetiği bu geçit şehir, bir uyuşturucu krallığına ev sahipliği yapmaktadır.
Şehir aynı zamanda, batıdan doğuya olan uyuşturucu akışının da geçiti niteliğindedir.
Böylesi bir şehrin eski sakinlerinden Mike hapishaneden çıktıktan sonra ailesini yeniden suç dolu bir dünyanın içine çeker, ancak Parker, aileyi, paha biçilmez zulalarını geri almaya çalışan bir uyuşturucu satıcısı ve ekibinin şiddetli tehdidinden kurtarmak için harekete geçer.
Kaçık Porno
Yönetmen: Radu Jude / Oyuncular: Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Malai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Oana Maria Zaharia, Gabriel Spahiu, Florin Petrescu, Stefan Steel, David Bejgui, Alex Bogdan, Kristina Cepraga, Ana Ciontea, Ion Dichiseanu, Cristina Draghici, Paul Dunca, Adrian Enache, Luminita Erga, Tudorel Filimon, Alexandru Georgescu, Silviu Gherman, Ilinca Harnut, Thea Iacob, Nicoleta Lefter, Ilinca Manolache, Daniela Ionita Marcu, Marcela Motoc, Petra Nesvacilová, Serban Pavlu, Dan Radulescu, Valentino Rudolf, Alina Serban, Ada Solomon, Marina Voica, Dana Voicu, Victor Yila / Süre: 106 dakika
Toplumlarımızdaki ikiyüzlülük ve önyargı üzerine alışılmadık biçim, saygısız mizah ve sert yorumların kışkırtıcı bir karışımı…
Romanya Yeni Dalgası'nın en önemli yönetmenlerinden Radu Jude'nin 2021 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü kazanan ve bu hafta MUBI'nin programında gösterime girerek izleyici ile buluşan Bad Luck Banging or Loony Porn (Babardeala cu bucluc sau porno balamuc) adlı bu film; modern toplumun ikiyüzlülüklerini ifşa eden zekâ dolu, sözünü sakınmayan, patlayıcı bir hiciv.
Genç bir kadın olan Emi, bir okulda öğretmenlik yapar, ancak onun hayatı, kişisel görüntülerinin yer aldığı bir kasetin internete yayılmasıyla bambaşka bir hal alır.
Öğrencilerin aileleri, Emi'nin okuldan ayrılmasını isterken, kendisinin görevden alınmasını isteyen ebeveynlerle buluşmaya zorlanan Emi, onların baskılarına teslim olmamaya karar verir.
Seks kaseti internette viral olan bir öğretmenin yaşadığı kâbusu Bükreş sokaklarına taşıyan filmde Radu Jude, hikâyeyi çağımıza dair pek çok güncel tartışmanın ortasına doğru ustaca sürüklüyor.
Olaylar kontrolden çıktıkça, pandemi döneminde Romanya'da yaşanan kaos da filmin bir parçası oluyor.
Dijital çağın yarattığı kültürel çöküşten toplumun cinsellikle marazlı ilişkisine, Radu Jude'nin keskin bakışından herkes payını alıyor.
Film, "pornografi tanıtımı" nedeniyle Rusya'da halka açık gösterimden men edilmişti.
Kaçış
Yönetmen: Jonas Poher Rasmussen / Oyuncular: Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, Belal Faiz, Elaha Faiz, Zahra Mehrwarz, Sadia Faiz, Rashid Aitouganov, Georg Jagunov, Navid Nazir, Hafiz Højmark, Denis Rivin, Vadim Nedaskovskij, Viktor Melnikov, Mikhail Belinson, Ditte Graa Wulff, Bo Asdal Andersen, The Dungeon Master, Behrouz Bigdeli, Christian Torp Carlsen, Gustaf Georg Lindström, Tormod Ringnes, Susanna Azevedo, Mauricio Gonzalez-Aranda, Peter Jennings / Süre: 89 dakika
Mülteci deneyiminin dokunaklı bir şekilde farklı açılardan yeniden anlatımı…
2022 Oscar Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film, En İyi Belgesel ve En İyi Animasyon olmak üzere üç dalda birden adaylık elde ederek sinema tarihine geçen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Flee (Flugt) adlı bu film; genç bir çocukken Danimarka'ya bir mülteci olarak gelen Amin'in, birçok zorlu engel ve trajik olaylarla karşılaştığı yolcuğunu animasyon ile arşiv görüntülerini harmanlayarak gözler önüne seriyor.
Henüz çocukken Afganistan'dan kaçıp mülteci olarak Danimarka'ya gelen Amin, artık otuz altı yaşında başarılı bir akademisyendir.
Amin, Afganistan'dan Danimarka'ya uzanan yolculuğu ve izleyiciye "ev" kavramının gerçek anlamını düşündürttüğü duygu yüklü hayat hikayesini ilk kez paylaşır.
Yıllardır kendinden bile sakladığı sırlarla dolu göç süreci, büyük güçlüklere katlanarak kurduğu hayatın alt üst olmasına yol açabilecek niteliktedir.
Yıllar sonra Amin, evlenmek üzere olduğu sırada, yirmi yıl boyunca kaçmaya çalıştığı, hayatının alt üst olmasına neden olacak korkunç sırlarla yüzleşmek zorunda kalır.
El çizimi canlandırma sekanslarla gerçek arşiv görüntülerini harmanlayan filmin yapımcıları arasında ünlü oyuncular Riz Ahmed ve Nikolaj Coster-Waldau da yer alıyor.
Sundance'te Dünya Sineması Belgesel Büyük Jüri Ödülü'ne layık görülen film, Avrupa Film Ödülleri'nde En İyi Belgesel ve En İyi Animasyon; Britanya Bağımsız Film Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film; Gotham Ödülleri'nde En İyi Belgesel; Annecy'de En İyi Film ve En İyi Özgün Müzik başta olmak üzere 60'ı aşkın ödül kazandı.
Dünyanın dört bir yanından harikulade eleştiriler alan film yılın en çok konuşulan ve övgü toplayan filmlerinden birisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Lingui, Kutsal Bağlar
Yönetmen: Mahamat-Saleh Haroun / Oyuncular: Achouackh Abakar Souleymane, Rihane Khalil Alio, Youssouf Djaoro, Briya Gomdigue, Saleh Sambo, Hadje Fatime N'Goua, Hamid Khayar, Emmanuel M'Baide Rotoubam, Adjidé Mahamat, Aïssa Mbogo, Hawa Abdelhakim, Leïla Ousmane Gam, Chanceline Allah-Odoum Guinlar, Darassalam Tahir, Djaïbé Noubadjim, Abdoulaye Babale, Abdéramane Mahamat, Titina Djime, Amira Issa Moussa, Hassan Djime, Emmanuel Guelbi / Süre: 87 dakika
Çad'ın politik iklimi, kürtaj tartışmaları ve ataerkil düzenin zalim çarklarına direnen kadınlara yakılmış güçlü bir ağıt…
Afrika kıtasının sinemadaki en önemli temsilcilerinden Mahamat-Saleh Haroun'un 2021'de Cannes'da Altın Palmiye için yarışan ve ülkesi Çad'ı Oscar yarışında temsil eden Lingui adlı bu film; cinsel saldırıya uğradıktan sonra hamile kalan genç bir kadın ve annesinin çıktıkları zorlu yolculuğu anlatıyor.
Amina, on beş yaşındaki kızı Maria ile birlikte yaşayan bekar bir annedir ve onun hayatı, kızının hamile olduğunu öğrenmesiyle değişir.
Genç kız bu hamileliği sonlandırmak istemektedir ancak onların ülkesinde kürtaj sadece din tarafından değil, kanunlar tarafından da yasaklanmıştır.
Bir annenin kucaklayışındaki sıcaklığı barındıran bu politik dramda Amina, kendisini zorlu bir savaşın içinde bulur.
Ne Olacak Bu Kızın Hâli?
Yönetmen: Daria Bukvic / Oyuncular: Maryam Hassouni, Nasrdin Dchar, Vincent Banic, Soundos El Ahmadi, Rachida Iaallala, Najib Amhali, Jouman Fattal, Olaf Ait Tami, Sisi Bolantini, Bilal Wahib, Oscar Aerts, Nora Akachar, Robert-Jan Bartels, Selma Chadid, Yassine Chigri, Joy Delima, Mustapha Damine El Ajjouri, Fadua El Akchaoui, Bilal El Aoumari, Achmed el Jennouni, Essam Ferris, Samya Hafsaoui, Nadia Hamzeh, Mauro Heere, Romy Heere, Dustin Hofman, Défano Holwijn, Yessin Jarmich, Yasmin Karssing, Fahd Larhzaoui, Sanne Maas, Henny Nijhuis, Sabri Saddik, Maryam Salah, Diyah Salem, Dina Sobhi, Hayat Sobhi, Arminé Telimi, Nard van Vrijaldenhoven, Luke Vrinds / Süre: 98 dakika
Hayatın bir peri masalıyken ne ters gidebilir ki?..
Netflix'in Hollanda Yapımı Romantik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Meskina adlı bu filmde; otuzlu yaşlarda, kalbi kırık ve işsiz Leyla ailesinin çöpçatanlık girişimleriyle boğuşurken bir yandan da kendisini baştan yaratıp mutluluğu yakalamak için harekete geçer.
Uluslararası Emmy Ödüllü Maryam Hassouni bu komedide başrolde yer alıyor.
Noel İptal
Yönetmen: Prarthana Mohan / Oyuncular: Claire Alpern, Angelicque Cate, Jackson Evans, Tina Evans, Danny Glenn, Timothy Hull, Isabella Malacsina, Lisa McConnell, Emilie Modaff, Dermot Mulroney, Michael Naizu, Hayley Orrantia, Jeff Parker, Janel Parrish, Vincent Ranola, David James Slama, Mirelly Taylor, Camille Valencia, Caito Aase, John B. Boss, Hans Dieter Wolff / Süre: 95 dakika
Garip bir baba-kız ilişkisi…
beIN CONNECT'in Komedi Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Fight Before Christmas (Christmas Is Cancelled) adlı bu filmde; Emma'nın babası, eşi vefat ettikten sonra kızının lisedeki düşmanıyla ilişkiye başlar.
Noel tatilini birlikte geçirmemek için Emma'nın bu akıllara zarar çifti ayırması gerekir.
Sansür
Yönetmen: Prano Bailey-Bond / Oyuncular: Niamh Algar, Michael Smiley, Nicholas Burns, Vincent Franklin, Sophia La Porta, Adrian Schiller, Clare Holman, Andrew Havill, Felicity Montagu, Danny Lee Wynter, Clare Perkins, Guillaume Delaunay, Richard Glover, Erin Shanagher, Beau Gadsdon, Amelie Child Villiers, Matthew Earley, Ric Renton, Bo Bragason, Amelia Craighill, Madeleine Hutchins, Robert Vernon, Lucy Mizen, Joanne Gale, Clare Noy, Louise Hadley, Lisa Ronaghan, Francesca Reid, Albie Marber, Chris Dale, Jacob Ward, Guy Slocombe, Jonathan Rushby-Taylor, Garry Molyneuxü, Sean Buchanan, Emma Eckton, John Ward, Joe Walker, Peter Pedrero, Alice May Eadson, Steve O'Rourke, Sam Goodland, Charlie Langridge, Emile James, Tina Louise Owens, John Alan Roberts, Sharon Taylor, Mike Bargh, Jean-Pascal Heynemand, Prano Bailey-Bond, Severin Black, Nick Brimble, Haroun Butt, Grant Crookes, Mark Fisher, Fiona Goldman, Kelsey Greaves, Al Gregg, Joseph Henshaw, Adele Lupton, Nikki Marshall, Pippa Nixon, Emerald O'Hanrahan, Evelyn Pelayo, Trish Pope, Margaret Thatcher / Süre: 84 dakika
İnsan beyni gerçekle başa çıkamayınca neleri siliyor, bilsen şaşardın…
beIN CONNECT'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Censor adlı bu film; sansür kurulunda slasher filmleri değerlendirip aşırı sahneleri kesen Enid'in, bir gün kendi geçmişinden izler taşıyan bir filme rastlamasıyla gelişen gizemli olayları konu ediniyor.
Sansür kurulundan Enid, 1980'lerde her yanı saran slasher video filmlerinden aşırı sahneleri kesmekle sorumlu bir kurgucudur.
Yaptığı titiz çalışmalarından gurur duyan Enid, izleyicileri birçok zararlı etkiden korur.
Onun korumaya yönelik bu tutumu, kısa bir süre önce gıyaben öldüğü ilan edilen kardeşinin ortadan kaybolmasının ayrıntılarını hatırlayamamasından kaynaklanan suçluluk duygusuyla bağlantılıdır.
Ancak günün birinde onay verdiği filmlerden birindeki yöntemle korkunç bir dizi cinayet işlendikten sonra Enid çok sarsılır.
Ama asıl şoku, onay için gelen filmlerde kendi geçmişiyle ilintilendirdiği feci sahneler gördüğünde yaşar; bir gün arşivden incelediği bir filmde, geçmişi ve kız kardeşinin kayboluşuyla benzer unsurlar barındırdığını keşfeder.
Sonbahar Kızı
Yönetmen: Katarzyna Klimkiewicz / Oyuncular: Maria Debska, Leszek Lichota, Krzysztof Zalewski, Bartlomiej Kotschedoff, Katarzyna Obidzinska, Katia Paliwoda, Rafal Rutkowski, Dariusz Basinski, Pawel Tomaszewski, Borys Szyc, Piotr Kazmierczak, Iwo Rajski, Paulina Walendziak, Ksawery Szlenkier, Wiktoria Filus, Ewelina Starejki, Juliusz Romanowski, Artur Paczesny, Miroslaw Kropielnicki, Krzysztof Szczepaniak, Bartosz Mikulak, Agnieszka Michalik, Karolina Kardasz, Monika Witkowska, Edyta Torhan, Magdalena Wróbel, Katarzyna Chlebny, Barbara Burska, Piotr Lukaszczyk, Michal Kos, Paulina Krzyzanska, Karol Dziuba, Kamila Brodacka, Hanna Chojnacka, Kamil Rodek, Jan Aleksandrowicz, Piotr Srebrowski, Boguslaw Kaczmarczyk, Pawel Pabisiak, Szymon Myslakowski, Anna Ilczuk, Sonia Roszczuk, Pola Kaczorowska, Feliks Probola, Filip Jacak, Ewa Bakalarska, Paula Goduslawska, Aleksander Janiszewski, Dorota Rubin, Monika Janik, Zbigniew Kozlowski, Michal Wielewicki, Magdalena Makowska, Anita Poddebniak, Izabela Noszczyk, Klara Bielawka, Kacper Matula, Anna Szymanczyk, Grzegorz Ciagardlak, Mariusz Ochocinski, Barbara Majewska, Ryszard Parol, Kamila Calinska, Ewa Jakubowska, Eryk Makohon, Radomir Bachar, Kamil Jonski, Sylwia Hefczynska-Lewandowska, Daniela Komedera, Natalia Dinge, Olga Korcz, Karolina Paczkowska, Magdalena Fejdasz, Zuzanna Kasprzyk, Katarzyna Koziorz, Dominika Wiak, Amelia Lewandowska, Tomasz Zietek, Kazimierz Olszewski, Halina Walewska, Mariusz Zaniewski / Süre: 105 dakika
1960'ların edepsiz toplumunda bağımsızlığı için savaşan, arzuyla dolu, güneş kadar ateşli, özgür ruhlu skandal bir seks sembolü…
Netflix'in Polonya Yapımı Müzikal Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Autumn Girl (Bo we mnie jest seks) adlı bu biyografik filmde; Kalina Jędrusik, 1960'larda Polonya'da ününün zirvesinde olan bir oyuncudur, ancak aşkına karşılık bulamayan yüksek rütbeli bir memur onun kariyerini baltalamaya çalışır.
The Batman
Yönetmen: Matt Reeves / Oyuncular: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis, Peter Sarsgaard, Barry Keoghan, Jayme Lawson, Gil Perez-Abraham, Peter McDonald, Con O'Neill, Alex Ferns, Rupert Penry-Jones, Kosha Engler, Archie Barnes, Janine Harouni, Hana Hrzic, Joseph Walker, Luke Roberts, Oscar Novak, Stella Stocker, Sandra Dickinson, Jack Bennett, Andre Nightingale, Richard James-Neale, Lorraine Tai, Joseph Balderrama, James Eeles, Angela Yeoh, Leemore Marrett Jr., Ezra Elliott, Itoya Osagiede, Stewart Alexander, Adam Rojko Vega, Heider Ali, Marcus Onilude, Elena Saurel, Ed Kear, Sid Sagar, Amanda Blake, Todd Boyce, Brandon Bassir, Will Austin, Chabris Napier-Lawrence, Douglas Russell, Charlie Carver, Max Carver, Phil Aizlewood, Mark Killeen, Philip Shaun McGuinness, Lorna Brown, Elliot Warren, Jay Lycurgo, Stefan Race, Elijah Baker, Craige Middleburg, Akie Kotabe, Spike Fearn, Urielle Klein-Mekongo, Bronson Webb, Madeleine Gray, Ste Johnston, Arthur Lee, Parry Glasspool, Jordan Coulson, Hadas Gold, Pat Battle, Bobby Cuza, Dean Meminger, Roma Torre, Mike Capozzola, Amanda Hurwitz, Joshua Eldridge-Smith, Daniel Rainford, Nathalie Armin, Jose Palma, Kazeem Tosin Amore, Rodrig Andrisan, Eduardo Arrufat-Reboso, Kiran Asahan, Maggie Bakir, Amy Clare Beales, Douglas Bunn, Ruth Clarson-Horrocks, Bern Collaço, Andreea Helen David, Nick Davison, Craig Douglas, Evan A. Dunn, Daniel Eghan, Hayden Ellingworth, Darcie Ellson, Joseph L Geist, Albert Giannitelli, Susan Gillias, George Graham, Rachel Handshaw, Juke Hardy, Metin Hassan, Simon Jago, Yasmin J. James, Tobias James-Samuels, Adnan Kundi, Erran Lake, Mickey Lewis, Annishia Camilla Lunette, Teresa Mahoney, Tiago Martins, Obie Matthew, Nichola Jean Mazur, Kenny-Lee Mbanefo, Tony McCarthy, Bharat Mistri, Sri Moorthy, Nick Owenford, Zoltan Rencsar, Paul Riddell, Will Rowlands, Iana Saliuk, Bernardo Santos, Eugene Shawn, Dave Simon, Richard Stanley, Jimmy Star, Alfredo Tavares, Vic Waghorn, Stuart Whelan, Paul Whelligan, Chosen Wilkins, Daniel Joseph Woolf / Süre: 176 dakika
Bu sadece bir çağrı değil; bu bir uyarı…
Sinema ve çizgi evreninin klasikleşen efsane karakteri Batman'in merakla beklenen bu yeni bölümünde bu defa Robert Pattinson'ın Kara Şövalye'ye hayat verdiği The Batman adlı bu film; Gotham'daki ucu kendi ailesine de uzanan yolsuzlukları temizlemeye çalışan Batman'in, bir yandan Riddler isimli bir seri katille mücadelesini anlatıyor.
Suçluların kalplerine korku salan Batman, olarak iki yıl boyunca sokakları takip etmek, Bruce Wayne'i Gotham Şehri'nin gölgelerine sürüklemiştir.
Şehrin yozlaşmış yetkilileri ve yüksek profilli kişiler ağı arasında yalnızca birkaç güvenilir müttefiki olan Alfred Pennyworth, Teğmen James Gordon ile Kara Şövalye, kendisini şehir halkı arasında intikamın yegâne örneği olarak kanıtlamıştır.
Bir katil, bir dizi sadist entrikayla Gotham'ın seçkinlerini hedef aldığında, bir dizi şifreli ipucu, Dünyanın En Büyük Dedektifi'ni yeraltı dünyasını soruşturmaya gönderir.
Batman burada Catwoman olarak da bilinen Selina Kyle, Penguen olarak da bilinen Oswald Cobblepot, Carmine Falcone ve Riddler olarak da bilinen Edward Nashton gibi karakterlerle karşılaşır.
Kanıtlar ve failin planlarının ölçeği netleşirken, Batman yeni ilişkiler kurmaya, suçlunun maskesini düşürmeye ve Gotham Şehri'ni uzun süredir rahatsız eden, gücün ve yolsuzluğun kötüye kullanılmasına adalet getirmeye çalışır.
Yaramaz Çocuklar
Yönetmen: Ahmet Necdet Çupur / Oyuncular: Ahmet Necdet Çupur, Zeynep Çupur, Mahmut Çupur, Nezahat Çupur / Süre: 92 dakika
Kalıpların dışına çıkan ve kendi türüne farklı bir perspektif katan bir belgesel…
Sinemalarda bu hafta gösterime giren Yaramaz Çocuklar adlı bu filmde; 20 yıl önce, kardeşleriyle benzer bir süreç geçirmiş ve eğitimine devam edebilmek için Antakya'daki Keskincik Köyü'nden ayrılmış olan Ahmet Necdet Çupur, kardeşlerine destek olmak için Fransa'dan köyüne dönüp onların yaşadıklarını kayıt altına alıyor.
Zeynep, üniversite eğitimine devam edebilmek için açık liseye kaydolmuş ve bir fabrikada çalışmaya başlamıştır.
Ağabeyi Mahmut ise görücü usulü evlendiği eşinden ayrılmaya karar vermiştir.
İki kardeşin bu sıra dışı değişimi hem muhafazakâr ailelerinde hem de geleneksel bir hayatın sürdüğü köyleri Keskincik'te huzursuzluğa neden olur.
Daha önce benzer bir süreç geçirmiş ve eğitimine devam edebilmek için Keskincik'ten ayrılmış olan abileri Ahmet tarafından çekilen bu belgesel, geçmişle bugün, eskiyle yeni arasındaki çatışmanın bir öyküsüdür.
Film 28'inci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film, Ayhan Ergürsel En İyi Kurgu ve Özel Mansiyon ödüllerinin sahibi olurken 27'nci Saraybosna Film Festivali'nde de İnsan Hakları Ödülü'ne layık görülmüştür.
Flashback
Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.
beIN CONNECT
Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, baharın başlangıcıyla birlikte mart ayında birbirinden güzel filmleri evinize getiriyor.
Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:
- Başka Yerde (Elsewhere, 2019)
- Geriye Kalanlar (The Rest of Us, 2019)
- Kazanmak İçin Koş (Run the Race, 2018)
- Lux Æterna (2019)
- Sonra Sen Geldin (Then Came You, 2018)
- Süper Köpek ve Turbo Kedi (StarDog and TurboCat, 2019)
Filmbox
Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yayın yapan FilmBox Arthouse, 7'nci Sanat sinemanın unutulmaz eserlerini, efsanevi isimleri ve kült yapımları ekranlarımıza getirmeye devam ediyor.
Mart ayında FilmBox ArtHouse ekranlarında, Holllywood'un ölümsüz aktris ve aktörleriyle randevumuz var.
Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, John Wayne, Ingrid Bergman, Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau gibi Hollywood efsanelerini, birbirinden güzel dört klasik filmle izleme şansı bulacağız.
Ayrıca SPI International bünyesinde HD kalitesiyle izleme deneyimi sunan belgesel kanalı DocuBox HD, ilginç yapımlarıyla muhteşem deneyimlerin kapısını açıyor; mart ayında DocuBox HD ekranlarında, dünyanın dört bir yanından ilginç görüntülerle benzersiz deneyimler yaşayacağız.
- Afrika Kraliçesi (The African Queen, 1951)
- Bolivya, Küçük Böcekler, Büyük Paralar (Bolivia Small Beetles Big Money, 2014)
- Dünyada Olanlar, Bölüm 25 (What in the World - Ep 25)
- Hindistan Kaplan Kliniği (India's Jungle Book Hospital)
- Kadın Satılmaz (The Quiet Man, 1952)
- Öldüren Şüphe (Charade, 1963)
- Stromboli (Terra di Dio, 1950)
MUBI
Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.
Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:
- İntikam Meleği / Kadın Hamlet (1976)
- Taş (2018)
- Tenere (2020)
- Tereddüt (2016)
- Yeniden Başla (Demolition, 2015)
Netflix
190'dan fazla ülkede 222 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:
- Aile Sırları (August: Osage County, 2013)
- Alvin ve Sincaplar 2 (Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel, 2009)
- Beyrut (Beirut, 2018)
- Muhbir (The Informer, 2019)
- Neşeli Dalgalar: DalgaManya (Surf's Up 2: WaveMania, 2016)
Tivibu
Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.
Oscar ödülü almış ve Oscar'a aday olmuş seçkin filmler de mart ayı boyunca SinemaTV kanallarında izleyicisini bekliyor.
Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:
- 127 Saat (127 Hours, 2010)
- Aile Bağı (Ce qui nous lie / Back to Burgundy, 2017)
- Ajanlar İş Başında (Spies in Disguise, 2019)
- Annelerimiz (Nuestras madres / Our Mothers, 2019)
- Asfaltın Kralları (Ford v Ferrari, 2019)
- Ateş Hattında (In the Line of Fire, 1993)
- Birkaç İyi Adam (A Few Good Men, 1992)
- Broadway Üzerinde Kurşunlar (Bullets Over Broadway, 1994)
- Çitler (Fences, 2016)
- Forrest Gump (1994)
- Karanlıkta Kalanlar (In Darkness, 2011)
- Mayın Ülkesi (Under sandet, 2015)
- Mucizeler Parkı (Wonder Park, 2018)
- Mükemmel Misafir (The Perfect Host, 2010)
- Peri: Ağzı Olmayan Kız (2019)
- Pişmanlık (U-neun nam-ja / No Tears for the Dead, 2014)
- Robot Jeeg (Lo chiamavano Jeeg Robot / They Call Me Jeeg, 2015)
- Saklambaç (Ready or Not, 2019)
- Siccîn 3: Cürmü Aşk (2016)
- Siccîn 4 (2017)
- Siccîn 5 (2018)
- Siccîn 6 (2019)
- Soğuk Savaş (Zimna wojna / Cold War, 2018)
- Tatlım Tatlım (2017)
- Terminatör: Kara Kader (Terminator: Dark Fate, 2019)
- The Help (Duyguların Rengi, 2011)
- Yangın Yeri (Wildlife, 2018)
TRT 1 & TRT 2
Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.
Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:
- Affedilmeyen (Unforgiven, 1992)
- Ateşle Kutsanmış (Iluminados por el fuego / Blessed by Fire, 2005)
- Ben-Hur (1959)
- Bizim Toprağımız (Wo men de tian ye / Our Farmland, 1983)
- Büyük Balık (Big Fish, 2003)
- Dilsiz (2019)
- Herkes Biliyor (Todos lo saben / Everybody Knows, 2018)
- Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (2004)
- Mandalina Bahçesi (Mandariinid / Tangerines, 2013)
- Mavi Yaşmaklı (Rusari Abi / The Blue-Veiled, 1995)
- Poppie Nongena'nın Uzun Yolculuğu (Poppie Nongena, 2019)
- Turuncu Günler (Rooz-haye Narenji / Orange Days, 2018)
Festival ajandası
Başka Sinema Evde Festival Başlıyor!
Başka Sinema "Evde Festival" projesiyle, vizyonda seyirciyle buluşma fırsatı yakalayamamış yapımları film severlerle evinde buluşturuyor.
Aylık festivaller konsepti ile ilerleyecek gösterimlerin her aya uygun bir konsepti olacak; bu doğrultuda seyirciler, konseptlere özel seçilmiş filmleri izleme şansına kavuşacak ve bir bakıma evlerinde kendi film festivallerini düzenleyecek.
Her ay yaklaşık 10 film, her gün sırasıyla seyircilerin izlemesi için açılacak.
Açılan filmleri alan seyirciler, filmi satın aldıktan sonra filmi izlemek için 30 saatlik zamana sahip olacak.
Toplu paket ile tüm filmleri ya da beşer beşer oluşturulan iki paketten birini alan seyirciler ise istediği filmi istediği anda izleme şansına sahip olacak.
"Evde Festival" sayesinde, vizyonda yer bulamayan özel yapımları izleme fırsatının yanı sıra, Türkiye'nin her yanından seyirciler, şehirlerinde Başka Sinema gösterimleri olsun olmasın, Başka Sinema'nın özenle yaratılmış, dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş film seçkilerine ulaşma imkânı bulacak.
Böylelikle sinemaseverler istedikleri filmlere şehir engeli olmaksızın ulaşabilecek.
"Evde Festival"in ilk seçkisi ise gerek yönetmenleri gerek oyuncuları gerekse aldıkları ödüllerle göz kamaştıran "11 Günde Devr-i Alem" temasında buluşuyor.
Filmler arasında; "Drive My Car" ile 4 Oscar adaylığı bulunan yönetmen Ryusuke Hamaguchi'nin Çarkıfelek'i (Wheel of Fortune and Fantasy), ünlü yönetmen Paul Schrader'ın, başrolünde yıldız isim Oscar Isaac'in olduğu Kumarbaz'ı (The Card Counter), Frantz filmiyle tanıdığımız Pierre Niney'nin başrolünde olduğu aşk, tutku ve yıkım dolu Aşıklar'ı (Lovers), 2021 Berlin Film Festivali'nde Denes Nagy'e En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıran Doğal Işık'ı (Natural Light), 2020 Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı kazanan Dau Natasha, başrollerinde Mathhew Goode ve Keira Knightley'nin olduğu Sessiz Gece'si (Silent Night), Sound of Metal ile adından söz ettiren Riz Ahmed'in başrolünde bulunduğu Mogul Mowgli, 2019 Cannes Film Festivali'nde, Belirli Bir Bakış kategorisinde Chiara Mastroianni'nin En İyi Kadın Oyuncu Ödülü aldığı Oda 212 (On a Magical Night), Leonard Cohen şarkılarıyla bezenmiş Zamparanın Ölümü (Death of a Ladies' Man), ilk gösterimini 2021 Cannes'da yapan Huzursuz (The Restless) ve br klasik olarak seyircilerin gönlünde taht kurmuş Cesaretin Var Mı Aşka? (Jeux d'enfants) yer alıyor.
Filmlere 3 Nisan'a kadar festival.baskasinema.com adresinden ulaşabilir, istediğiniz filmleri tek tek, 5'li iki farklı paket ya da tüm filmlerin bir arada bulunduğu tekli paket şeklinde alabilirsiniz.
İnönü Üniversitesi Uluslararası Kısa Film Festivali
16-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan İnönü Üniversitesi 14'üncü Uluslararası Kısa Film Festivali için geri sayım başladı.
Festivalin lansman toplantısı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Balo Salonu'nda onur konuğu usta Oyuncu Meral Çetinkaya'nın katılımıyla gerçekleşti.
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Sinema Topluluğu'nun birlikte düzenlediği, Malatyalı sinemaseverleri ünlü sanatçılarla bir araya getiren, İnönü Üniversitesi Uluslararası Kısa Film Festivali'nin bu yılki programı usta oyuncu Meral Çetinkaya'nın ve Festival Basın Danışmanı Sayım Çınar'ın katılımıyla İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen lansman toplantısında basına açıklandı.
Toplantıya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkan Vekili Ramazan Yakıcı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın'ın yanı sıra Malatya yerel basını ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.
Jüri üyelerinin tanıtımıyla başlayan toplantı festivalin onur konuğu Meral Çetinkaya'nın biyografisinin izlenmesiyle devam etti.
Biyografinin gösterilmesinin ardından konuşan usta oyuncu Çetinkaya, Malatya'da olmaktan ve gelenekselleşmiş bir festivalin onur konuğu olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Kısa filmi çok önemsediğini belirten usta oyuncu Meral Çetinkaya, eğitimin insan hayatı için çok önemli olduğundan bahsederek sanatçılar olarak savaşsız bir dünyada yaşamayı temenni ettiklerini vurguladı ve kendisini festival lansmanına davet eden Sayım Çınar'a da ayrıca teşekkür etti.
Meral Çetinkaya, festivali ilk kez düzenleyen Kadir Beycioğlu'nu saygıyla andığını da sözlerine ekleyerek İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali'nde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Meral Çetinkaya'nın konuşmasının ardından Battalgazi Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi ile İnönü Üniversitesi arasında 14'üncü Uluslararası Kısa Film Festivali'nin düzenlenmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen 14'üncü Uluslararası Kısa Film Festivali'nin belgesel ve kurmaca dalında uzman jürilerin bu sene de festivale katkı sunacaklarını ifade etti.
Geçen yıl ulusal ve uluslararası alanda 700'ü geçen başvuru sayısının bu yıl 1000'nin üzerinde olmasını beklediklerini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Kızılay, şu ana kadar uluslararası 531, ulusal 114 başvuru olduğunu ve toplam 645 başvuruya ulaştıklarını ifade etti.
Rektör Kızılay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da destek alındığını ifade etti ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 14'üncüsü düzenlenen kısa film festivalinin Malatya'nın sanatçıya verdiği desteği gösterdiğini ifade etti.
Malatya'nın birçok sanatçı yetiştirdiğini söyleyen Güder, sanatın insanların hayatını, hayat konforunu arttıran bir niteliğe sahip olduğunu vurguladı.
Bu amaçla Malatya'daki yerel kurumlar olarak iş birliği projeleri geliştirdiklerini söyleyen Güder, esas amaçlarının Malatya'nın değerlerini ulusal ve uluslararası mecralarda tanıtmak olduğunu ifade etti.
Güder, Prof. Dr. Ahmet Kızılay'a ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın'a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Malatya'nın tanıtımına katkı gösteren yerel kurumlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Yeşilyurt Belediye Başkan Vekili Ramazan Yakıcı, Malatyalıların sosyal ve kültürel yönlerini geliştirmek için çaba gösterdiklerini ifade etti ve katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Lansman festivale katkı sunan belediyelerin tanıtım filmlerinin gösterilmesinin ardından düzenlenen yemekle son buldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Battalgazi Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından desteklenen festivalde Ulusal Kurmaca, Ulusal Belgesel, Ulusalararası Kurmaca ve Uluslararası Belgesel kategorilerinde yarışacak filmlerden başarılı olanlara bu yıl toplam 30 bin TL tutarında para ödülü verilecek.
Uluslararası katılımı öngören ve genç sinemacıları desteklemeyi amaçlayan festivalde, Ulusal Kurmaca ve Ulusal Belgesel kategorilerinin birincilerine 7'şer bin, ikinci filmlere 5'er bin ve üçüncü filmlere 3'er bin TL para ödülü verilecek.
Başvuru yapan yapımlar arasından ön elemeyi geçen filmleri ise Ulusal Kurmaca kategorisinde yapımcı Fuat Erman, gazeteci-yazar Gülenay Börekçi, yapımcı Kamil Çevikalp, oyuncu Mehmet Esen, oyuncu Mustafa Uzunyılmaz, oyuncu Nilüfer Açıkalın, Doç. Dr. Selçuk Ulutaş; Ulusal Belgesel kategorisinde Doç. Dr. Umut Hacıfevzioğlu, Doç. Dr. Binnaz Koca, Milliyet Gazetesi Kültür Sanat Editörü Efnan Atmaca, Yapı Kredi Yayınları CEO'su Özgür Kalyoncu, yazar Yonca Eldener; Uluslararası Kurmaca kategorisinde akademisyen-çevirmen-yazar Barış Özkul, yazar Burçak Gönül, oyuncu Osman Cavcı, Prof. Dr. Fatih Özdemir, yönetmen Tufan Şimşekcan; Uluslararası Belgesel kategorisinde oyuncu Ayşen İnci, sinema yazarı Murat Tolga Şen, iletişimci Nurcihan Temur, Prof. Dr. Selahattin Yıldız ve gazeteci-yazar Şule Şentarlı değerlendirecek.
Geçen sene jüri üyeleri arasında yer aldığım bu festivalin her sene çıtasını yukarıya yükselttiğini görmek çok güzel.
Böylesi güçlü bir jürinin değerlendirmesiyle ortaya çıkacak olan festival gösterim programını heyecanla bekliyor ve herkese şimdiden kolaylıklar ve iyi festivaller diliyorum.
İstanbul Film Festivali
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye'nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl #41yıllıkbirrüya sloganıyla 41'inci kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinden yıldız oyuncular ve usta yönetmenlerle söyleşilere, yeniden sinemalara dönen 41'inci İstanbul Film Festivali, bu yıl 8-19 Nisan tarihleri arasında yapılacak.
41'inci İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve gizli hazinelerin aralarında olduğu 135 uzun ve 22 kısa metrajlı filmden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor.
Festival kapsamında 12 günde, 14 bölümde 43 ülkeden 164 yönetmenin filmleri gösterilecek.
Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak.
41. İstanbul Film Festivali basın toplantısı
41'inci İstanbul Film Festivali'nin programı İKSV'nin Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Hotel Taksim'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.
Konuşmasında festivalin kurucularından Onat Kutlar'ı anan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, "Onat Kutlar'ın festivalin 10'uncu yılında yazdığı bir yazıyı sık sık hatırlarız. 'On yıldır her erken baharla birlikte adeta bir kış uykusundan uyanıyor bu kent. Canlanıyor, güzelleşiyor, gülümsüyor. Kent kıpırdıyor.' Baharı da artık sabırsızlıkla beklediğimiz bu yılda, hepimizin sinemanın getireceği bu şenliğe çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek filmler, atölyeler, söyleşilerle bu yıl da nisanda sinemanın İstanbul'da bir şenlik olarak yaşanacağını umuyorum… Festival desteklediği yerli yapımlar, dünya festivalleriyle kurduğu kalıcı ilişkiler ve gençlere sağladığı teşvikle hem izleyiciler hem de sinemacıların yetişmesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Festivalimiz hem en iyi, en ilgi çekici filmlerin, yaratıcı temalar altında sergilendiği bir şenlik hem de Köprüde Buluşmalar kapsamındaki çalışmaları ve ödülleriyle üretime de anlamlı bir katkıda bulunan bir etkinlik olabildiği için mutluluk duyuyoruz" dedi.
Taner, basın toplantısına ev sahipliği yapan İKSV Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Hotels'in yanı sıra başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktaran İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel, Ulusal Kısa Film Yarışmalarında ve bu yıl ilk kez yarışmalı bir bölüme dönüşen Genç Ustalar'da yer alan ve Seyfi Teoman İlk Film Ödülü için yarışacak filmleri açıkladı.
Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün ise festival kapsamında bu yıl 17'nci kez Türkiye'den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristlerle, uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getirecek Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu hakkında bilgiler aktardı.
Festival kampanyası
41'inci Film Festivali kampanyası Monroe tarafından hazırlandı.
Her filmin farklı bir gerçeklik ve ihtimal temsili olduğu içgörüsünden yola çıkan iletişim kampanyası, rüya metaforu üzerinden bilinçaltı, gerçeklik ve gerçeklik-üstü temalarını işliyor.
Kampanyanın tüm kreatif çıktıları ise; festivalin 41 yılı boyunca ağırladığı ikonik sahnelerin izlerini taşıyan bir sinema perdesinin, tüm şehri gezmesine tanık oluyor.
Festivalin açılış filmi Andreas Dresen imzalı Rabiye Kurnaz George W. Bush'a Karşı
Festivalin açılışını, dünya prömiyerini Şubat 2022'de Berlin Film Festivali'nde yapan ve En İyi Başrol Performansı (Meltem Kaptan), En İyi Senaryo, Sanat Sinemaları Birliği Ödülü kazanan Rabiye Kurnaz George W. Bush'a Karşı ile yapacak.
Köln'de yaşayan komedyen, yazar, sunucu ve oyuncu Meltem Kaptan'ın güçlü Rabiye performansı kendisine Berlin Film Festivali'nde En İyi Performans Ödülü'nü getirdi.
Tiyatro, opera ve film yönetmeni Andreas Dresen'in Geceyi Bekleyenler, Yolun Yarısında ve Yarı Yolda adlı filmleri, geçtiğimiz yıllarda İstanbul Film Festivali programında yer almıştı.
Festival filmleri 7 salonda sinemaseverlerle buluşacak
İstanbul Film Festivali'nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas 1948, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı'nda CineWAM Premium+ City's (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy'de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere yedi salonda yapılacak.
Gösterimler her yıl olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30'da yapılacak.
İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri
İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl iki değerli oyuncuya, Meral Çetinkaya ile Gülsen Tuncer'e verilecek.
Sanatçıların ödülleri 7 Nisan gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak Açılış Töreni'nde sunulacak.
17'inci Köprüde Buluşmalar
Her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim, networking platformu ve Anadolu Efes'in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar, 14-15-16 Nisan tarihlerinde düzenlenecek.
Bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilecek, Türkiye'de bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde Buluşmalar, Film Geliştirme, Work in Progress ve Komşular atölyelerinde Türkiye'den ve komşu ülkelerden sinemacılara uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken, atölyesiyle artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor.
OGM Pictures'ın sponsorluğuyla Köprüde Buluşma: Diziler atölyesi ile geliştirme aşamasındaki dizi projelerinin sektör profesyonellerine sunumlarını yapmalarını sağlıyor.
Ayrıca OGM Pictures Köprüde Buluşmalar Atölye Ödülleri'nin sahipleri 16 Nisan akşamı yapılacak ödül töreninde duyurulacak.
Köprüde Buluşmalar'ın Dizi Atölyesi'nde seçilen bir proje 30 bin TL değerinde OGM Pictures Özel Ödülü'nü almaya da hak kazanacak.
İlk ve ikinci kısa filmini yapacak genç sinemacılara yönelik olarak 2017'de düzenlenmeye başlayan, bu yıl da kasım ayında gerçekleşmesi planlanan ve Nespresso'nun sponsorluğunda gerçekleşen Kısa Film Atölyesi, kısa filmlerin sinema sektöründeki önemine dikkat çekmeyi ve uluslararası seviyede yapımların artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Atölye seçkisinde yer alan proje ekipleri projelerini geliştirmek üzere senaryo, yapım, görüntü yönetimi, cast gibi konularda eğitim alıyorlar.
Atölyeler sonunda seçilecek projeye 10 bin TL değerinde Nespresso Özel Ödülü verilecek.
Köprüde Buluşmalar kapsamında uzmanların katılımıyla düzenlenen ve görsel-işitsel sektörlerdeki yeniliklerin ve film yapımına dair konuların gündeme taşındığı Sinema Konuşmaları ise bu yıl da herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirilecek.
Festival yarışmaları
41'inci İstanbul Film Festivali'nde yarışma heyecanı 8 Nisan'da başlayacak.
Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışmalarının kazananları ile FIPRESCI, Seyfi Teoman İlk Film Ödülü ve Genç Usta Ödülü'nü kazanan filmler 19 Nisan Salı akşamı yapılacak 41'inci İstanbul Film Festivali Ödül Töreni'nde açıklanacak.
Uluslararası Yarışma
Dünya sinemasına yeni bir bakış getiren 10 film bu yıl festivalin büyük ödülü Altın Lale için yarışıyor.
Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü, İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına veriliyor.
Şakir Eczacıbaşı Altın Lale Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine 10 bin Avro değerinde, Jüri Özel Ödülü'nü kazanan yönetmene 5 bin Avro değerinde para ödülü veriliyor.
41'inci İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Bent Hamer üstleniyor.
Bent Hamer başkanlığındaki Uluslararası Yarışma jürisinin diğer üyeleri yönetmen Radu Muntean, yapımcı Marie-Ange Luciani, yönetmen Ali Asgari ve Venedik Günleri sanat direktörü Gaia Furrer.
Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler:
- Birlikte Öleceğiz (Together, We Shall Die, 2021, Yönetmen: Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu)
- Coma (2022, Yönetmen: Bertrand Bonello)
- Dağların Denizcisi (Mariner of the Mountains, 2021, Yönetmen: Karim Aïnouz)
- Flux Gourmet (2022, Yönetmen: Peter Strickland)
- Gergedan (Rhino, 2021, Yönetmen: Oleh Sentsov)
- Hayat Üzerine Bir Film (Feature Film About Life, 2021, Yönetmen: Dovile Sarutyte)
- Leonor Asla Ölmeyecek (Leonor will Never Die, 2022, Yönetmen: Martika Ramirez Escobar)
- Masumlar (The Innocents, 2021, Yönetmen: Eskil Vogt)
- Rüyalar Diyarı (Land of Dreams, 2021, Yönetmen: Shirin Neshat, Shoja Azari)
- Vortex (2021, Yönetmen: Gaspar Noé)
Ulusal Yarışma
Ulusal Yarışma'da Altın Lale için, yapımı 2021-2022 sezonunda tamamlanan 12 film yarışacak.
Ulusal Yarışma'da Altın Lale En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 10 dalda ödül veriliyor.
Ulusal Yarışma'da En İyi Film'e verilen Altın Lale ödülünü kazanana İKSV tarafından 200 bin TL, En İyi Yönetmen ödülüne lâyık görülen isme Anadolu Efes tarafından 50 bin TL verilecek.
Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü'nü kazanan film 50 bin TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncuların her biri ise 10 bin TL ile ödüllendirilecek.
En İyi Senaryo Ödülü'nü kazanana Alametholistic tarafından 10 bin TL, jürinin En İyi Özgün Müzik dalında seçtiği film müziğinin bestecisine LU Records tarafından 5 bin TL verilecek.
50'nci yaşını kutlayacak Milliyet Sanat Dergisi de bu yıl ilk kez verilen En İyi Sanat Yönetmeni ödülünü kazanacak kişiye 10 bin TL ödül takdim edecek.
41'inci İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Onur Ünlü üstleniyor.
Ulusal Yarışma Jürisi'nin diğer üyeleri ise oyuncu Demet Evgar, görüntü yönetmeni Barış Özbiçer, sanatçı ve eğitmen İnci Eviner ve yapımcı Marsel Kalvo.
Ulusal Yarışma bölümünce yer alan filmler:
- Bana Karanlığını Anlat (Tell Me About Your Darkness, Yönetmen: Gizem Kızıl)
- Birlikte Öleceğiz (Together, We Shall Die, Yönetmen: Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu)
- Çilingir Sofrası (A Night in Four Parts, Yönetmen: Ali Kemal Güven)
- Dört Duvar (The Four Walls, Yönetmen: Bahman Ghobadi)
- Ela ile Hilmi ve Ali (Ela and Hilmi with Ali, Yönetmen: Ziya Demirel)
- Geceden Önce (Before the Night, Yönetmen: Ali Kemal Çınar)
- Kerr (Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu)
- Klondike (Yönetmen: Maryna Er Gorbach)
- Mukavemet (The Resistance, Yönetmen: Soner Caner)
- Turna Misali (The Last Birds of Passage, Yönetmen: İffet Eren Danışman Boz)
- Yaban (Yönetmen: Tareq Daoud)
- Zuhal (Yönetmen: Nazlı Elif Durlu)
Ulusal Belgesel Yarışması
Ulusal Belgesel Yarışması'nda bu yıl 8 film ve yarışma dışı 1 film yer alıyor.
İstanbul Film Festivali'nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması'nda en iyi filme Discovery+ tarafından 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek.
Ulusal Belgesel Yarışması jüri üyeleri yönetmen Kıvılcım Akay, akademisyen ve sinema yazarı Melis Behlil ve yönetmen Yusuf Emre Yalçın.
Ulusal Belgesel Yarışma bölümünde yer alan filmler:
- Bu Ben Değilim (This is Not Me, Yönetmen: Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak)
- Cadı Üçlemesi 15+ (Witch Trilogy 15+, Yönetmen: Ceylan Özgün Özçelik)
- Crossroads (Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun)
- Dermansız (Incurable, Yönetmen: Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu)
- Eat Your Catfish (Yönetmen: Senem Tüzen, Adam Isenberg, Noah Amir Arjomand)
- Her Şey Dahil (All-In, Yönetmen: Volkan Üce)
- Koudelka Aynı Nehirden Geçmek (Koudelka Crossing the Same River, Yönetmen: Coşkun Aşar)
- Yeni Bir Dünya Doğuyor (A New Earth is Rising, Yönetmen: Serhat Yüksekbağ)
Yarışma dışı
- Acı ve Tatlı (Bitter Sweet, Yönetmen: Didem Şahin)
Ulusal Kısa Film Yarışması
Ulusal Kısa Film Yarışması İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciyle buluşturmak amacıyla düzenleniyor ve bu kategorinin yarışma bölümünde bu yıl 12 film yer alıyor.
Jürinin seçtiği En İyi Kısa Film, Anadolu Efes tarafından 10 bin TL ile ödüllendirilecek.
Ulusal Kısa Film Yarışması jüri üyeleri yapımcı Cihan Aslı Filiz, oyuncu Aslı İnandık ve yönetmen Malaz Usta.
Ulusal Kısa Film Yarışma bölümünde yer alan filmler:
- Babamın Öldüğü Gün (The Day My Father Died, Yönetmen: Emre Sefer)
- Belki Bir Gün Gideriz (Maybe We Will Go Someday, Yönetmen: İnan Erbil)
- Fotoğraf Altı (Image Caption, Yönetmen: Aylin Kızıl)
- Gece Kuşağı (The Night Generation, Yönetmen: Yasemin Demirci)
- Göl Kenarı (Lakeshore, Yönetmen: Aziz Alaca)
- Larva (Yönetmen: Volkan Güney Eker)
- Lekesiz (Spotless, Yönetmen: Ali Ercivan)
- Mahzendeki Köpekler (Your Wild Dogs Want Freedom, Yönetmen: Ece Era)
- Our Ark (Yönetmen: Deniz Tortum, Kathryn Hamilton)
- Plastik Rüya (Plastic Dream, Yönetmen: Merve Bozcu)
- Steve&Steve (Yönetmen: Merve Çaydere)
- Stiletto (Stiletto: A Pink Family Tragedy, Yönetmen: Can Merdan Doğan)
Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü
2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere 30 bin TL ödül veriliyor.
Seyfi Teoman İlk Film Ödülü iki yıldır bireysel bağışçıların desteğiyle İKSV'nin Lale Kart Üyelik Programı tarafından veriliyor.
Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca 5 ilk film bu ödüle aday olacak.
Seyfi Teoman En İyi İlk Film jürisinde yönetmen Nisan Dağ, sinema yazarı, yapımcı Çağıl Bocut ve sinema yazarı film programcısı Cédric Succivalli yer alıyor.
Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü için yarışacak filmler:
Bana Karanlığını Anlat
Ela ile Hilmi ve Ali
Turna Misali
Yaban
Zuhal
FIPRESCI - Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği Ödülü
Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması'ndan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek.
Zurich Sigorta Desteği ile Dünden Bugüne Türk Klasikleri'nde Beklenen Şarkı
İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta iş birliğiyle Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarıyor.
Sinemaseverler bu yıl sinemamızın ilk kadın yönetmeni Cahide Sonku'nun yapımcılığını üstlendiği, Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile birlikte yönettiği, Cahide Sonku ile Zeki Müren'in başrollerini paylaştığı 1953 yapımı Beklenen Şarkı'yı beyazperdede izleme imkânı yakalayacak.
Beklenen Şarkı'nın Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyası, 10 Nisan Pazar günü saat 19.00'da Atlas 1948 Sineması'ndaki gala gösteriminde seyirciyle buluşacak.
Genç Ustalar, Nespresso'nun katkılarıyla yarışmalı bölüme dönüşüyor
İstanbul Film Festivali'nin geleneksel bölümlerinden, genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmlerin yer aldığı Genç Ustalar bölümü, bu yıl uzun yıllardır sanatı ve sinema yeteneklerini destekleyen Nespresso'nun katkılarıyla yarışmalı bir bölüme dönüşüyor.
Genç Ustalar bölümündeki filmler bu yıl ilk kez festivalin İstanbul'da ikâmet eden 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşturduğu altı kişilik Nespresso Genç Jürisi tarafından değerlendirilecek.
Seçilen filmin yönetmenine Nespresso'nun katkılarıyla Genç Usta Ödülü verilecek.
Nespresso'nun 3 bin Avro parasal ödülle desteklediği Genç Usta Ödülü, festivalin 19 Nisan akşamı yapılacak kapanış ve ödül töreninde verilecek.
Festivalin ilk Nespresso Genç Jürisi üyeleri Melisa Aközdoğan, Eren Yiğit Ekici, Emir Mecikoğlu, Alper Tunga Yazgan Mercan, Büşra Gül Ovalı, Öykü Vidinli.
Genç Ustalar bölümünde yarışacak filmler:
- Amparo (Yönetmen: Simón Mesa Soto)
- Atlantis (Atlantide, Yönetmen: Yuri Ancarani)
- Cennet Gibi (As in Heaven, Yönetmen: Tea Lindeburg)
- Değerli Taşlar (Robe of Gems, Yönetmen: Natalia López)
- Kırılgan (Fragile, Yönetmen: Emma Benestan)
- Kuluçka (Hatching, Yönetmen: Hanna Bergholm)
- Motor Sesi (The Noise of Engines, Yönetmen: Philippe Grégoire)
- Olga (Yönetmen: Elie Grappe)
- Ovadaki Yangın (Fire on the Plain, Yönetmen: Zhang Ji)
- Oyun Alanı (Playground, Yönetmen: Laura Wandel)
- Sessiz Diyar (Silent Land, Yönetmen: Agnieszka Woszczynska)
- Tüyler (Feathers, Yönetmen: Omar El Zohairy)
- Utama (Yönetmen: Alejandro Loayza Grisi)
- Vaatler (Promises, Yönetmen: Thomas Kruithof)
- Yola Devam (Hit the Road, Yönetmen: Panah Panahi)
Spagetti Western ustası: Sergio Leone
İstanbul Film Festivali'nin retrospektif bölümü bu yıl sinemanın en yaratıcı, en etkili isimlerinden biri olarak kabul edilen Sergio Leone'ye ayrıldı.
İtalyan yönetmen, yapımcı ve senarist Leone'nin çektiği yedi uzun metrajlı film yenilenmiş kopyalarından gösterilecek.
Sergio Leone bölümünde Dolar Üçlemesi ve Bir Zamanlar Üçlemesi olarak anılan klasikler dahil, yönetmenin çektiği 7 uzun metrajlı film yer alıyor.
- Rodos Heykeli (The Colossus of Rhodes)
- Bir Avuç Dolar (A Fistful of Dollars)
- Birkaç Dolar İçin (For a Few Dollars More)
- İyi, Kötü ve Çirkin (The Good, the Bad and the Ugly)
- Bir Zamanlar Batıda (Once Upon a Time in the West)
- Yabandan Gelen Adam (A Fistful of Dynamite)
- Bir Zamanlar Amerika (Once Upon a Time in America)
Tatlı, Olgun Meyvelerle Kaplı Ulu Bir Ağaç Olmak Yerine: 17. İstanbul Bienali
İstanbul Film Festivali, 17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında Koç Holding sponsorluğunda yapılacak 17'nci İstanbul Bienali'nin film programının ilk ayağına da ev sahipliği yapıyor.
Bienal küratörleri Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh tarafından bir araya getirilen ve sonbaharda bienal süresince devam edecek film programından bir ön seçki Pera Müzesi'nde gösterilecek.
Adını bienalin küratöryel yaklaşımından alan bölümde 2 uzun 3 kısa metrajlı film gösterilecek.
- Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece (A Night of Knowing Nothing, Yönetmen: Payal Kapadia)
- Vampir – Cuadecuc (Yönetmen: Pere Portabella)
- Temel Frekanslar:
- Dünyalı Dramı (Tellurian Drama, Yönetmen: Riar Rizaldi)
- Dünyayı İyileştirme Yolları (How to Improve the World?, Yönetmen: Nguyên Trinh Thi)
- Çamur Adam (Mud Man, Yönetmen: Chikako Yamashiro)
İKSV Alt Kat ve İstanbul Film Festivali'nden Stop Motion Animasyon Atölyesi
İKSV Alt Kat, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında, İstanbul Film Festivali'nin iş birliğiyle, 16-19 yaş grubuna özel bir çevrimiçi atölye programı sunuyor.
Katılımcılar, ilk dört atölyede belgesel yönetmeni ve eğitmen Doğa Kılcıoğlu'nun yürütücülüğünde, animasyon film yapım sürecini deneyimleyerek stop-motion tekniğiyle kısa filmler üretecek; kalan iki atölyede ise Beats by Girlz Türkiye Direktörü Beril Sarıaltun ile birlikte filmleri için ses ve müzik tasarımı yapabilecekler.
Atölye, nisan ve mayıs aylarında haftalık düzende 3 dönem halinde sürdürülecek ve her dönemde 15 katılımcı olmak üzere 16-19 yaş grubundan toplam 45 katılımcı davet edilecek.
Haziran ayında atölyeler tamamlandıktan sonra hazırlanan kısa filmlerin ilk gösteriminin yapılacağı çevrimiçi galada, İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan ve sinema sektöründen sürpriz konuklar genç katılımcılarla buluşacak ve filmleri değerlendirecek.
Festival biletleri
Festival biletleri 1 Nisan Cuma günü 10.30'dan itibaren passo.com.tr'de satışa çıkıyor.
Bilet fiyatları
Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00) 35 TL, Eczacıbaşı Genç Bilet ile öğrencilere 10 TL
Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 45 TL, Eczacıbaşı Genç Bilet ile öğrencilere 10 TL
Tüm 21.30 seansları 45 TL
Pera Müzesi'nde gösterimlerin bilet fiyatları 35 TL, Eczacıbaşı Genç Bilet ile öğrencilere 10 TL
Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) seanslarında 65 yaş ve üzeri sanatseverlerin yüzde 25 indirim hakkı bulunuyor.
İKSV'nin tüm etkinliklerini destekleyen Lale Kart üyeleri için bilet satış bilgileri
Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri her zamanki gibi biletlerini gönderilecek kişiselleştirilmiş bağlantı üzerinden talep edebilecekleri indirim kodlarıyla yüzde 25; Kırmızı Lale Kart üyeleri ise yüzde 15 oranında indirimle satın alabilecek.
İKSV tarafından 2002 yılından bu yana sürdürülen İKSV Lale Kart Üyelik Programı, altı farklı kategoride bir araya getirdiği kültür sanat dostlarına, vakfın düzenlediği etkinliklerde ayrıcalık ve öncelik sağlıyor.
Ön satış dönemini kaçırmamak, öncelik ve indirimlerden faydalanmak için: lalekart.iksv.org
41'inci İstanbul Film Festivali'nin destekçileri
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle düzenlenen 41'inci İstanbul Film Festivali bu yıl 20'nin üzerinde kurumun desteğiyle gerçekleştirilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de festivale tanıtım desteği veriyor.
Festivale destek veren tema sponsorları:
Anadolu Efes: "Türkiye Sineması"
Zorlu Holding: "Çiçek İstemez"
Paribu: "Dünya Festivallerinden"
Discovery+: "Belgesel Kuşağı"
Selpak: "Antidepresan"
Nespresso: ''Genç Ustalar''
MUBI: "Mayınlı Bölge: Folk Horror"
İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta sponsorluğunda "Dünden Bugüne Türk Klasikleri" bölümüyle Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını yıllar sonra yeniden beyazperdeyle buluşturmaya devam ediyor.
N Kolay Banka ise festivale Katkı Sağlayan Kuruluş olarak destek veriyor.
41'inci İstanbul Film Festivali'ne Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinemaevi, Kanada Türkiye Büyükelçiliği, German Films, Goethe-Institut Istanbul, Avusturya Kültür Ofisi, Macar Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Norveç Krallığı Ankara Büyükelçiliği, Unifrance, Fransız Kültür Merkezi, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Kore Kültür Merkezi, Portekiz Türkiye Büyükelçiliği / Instituto Camões, Litvanya Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi ve Pera Müzesi destek veriyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın tüm festivallerinde Kurucu Sponsor olarak Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Konaklama ve Mekân Sponsoru olarak The Marmara Group, İKSV Sigorta Sponsoru olarak Zurich Sigorta, İKSV Kurumsal Eğitim ve Gelişim Sponsoru olarak Davranış Bilimleri Enstitüsü, İKSV İletişim Stratejisi ve İçgörü Sponsoru olarak da FutureBright Group yer alıyor.
Festivale Servis Sponsoru olarak Amerikan Hastanesi, MindBehind, Digiguardians, Plaza OSGB, GFK, Somera, AGC, Uzman CRM, Loodos Teknoloji, OMD ve Wiseback destek veriyor.
Festivalle ilgili tüm gelişmeler sosyal medyada
41'inci İstanbul Film Festivali'yle ilgili tüm gelişmeleri sosyal medya hesaplarından da takip edebilir, sosyal medyada #41yıllıkbirrüya ve #istanbulfilmfestivali etiketini kullanarak siz de festival sohbetinin parçası olabilirsiniz.
SALT Beyoğlu, Açık Sinema ve Çevrimiçi
SALT, pandemi tedbirleri nedeniyle verdiği uzun aranın ardından, Açık Sinema'daki gösterimlerine Aramızda Bir Espri adlı yeni programı ile geri dönüyor.
Electronic Arts Intermix iş birliğiyle düzenlenen ve disiplinlerarası küratör-sanatçı Katie Vida'nın hazırladığı program 3 Nisan'a kadar SALT Beyoğlu Açık Sinema'da ve saltonline.org'da çevrim içi izlenebilir.
Kuruluşunun 50'nci yılı vesilesiyle Electronic Arts Intermix'in kapsamlı video arşivinden mizahi bir seçki sunan bu gösterim programında sanatçılar Jamie Davidovich, Jayson Scott Musson, Michael Smith, Stuart Sherman, Andrew Lampert ve Stanya Kahn'ın altı kısa videosu yer alıyor.
Sanat ve kitle kültürüne dair ironik, absürt ve parodik yaklaşımları bir araya getiren, mizahın eleştirel gücünün öne çıktığı bu seçki, 80'li yıllardan günümüze uzanan bir süreci kapsıyor.
1971'de ABD'de, galerici ve koleksiyoner Howard Wise'ın girişimiyle kurulan Electronic Arts Intermix, yaratıcı bir ifade ve sanat biçimi olarak videonun ve bu alanda üreten sanatçıların desteklenmesi, işlerinin arşivlenmesi için çalışıyor.
Bu amaçla pek çok kamu programı ve uluslararası iş birliği gerçekleştiren oluşumun kapsamlı video koleksiyonu, bu alanda esaslı bir kaynak niteliği taşıyor.
SALT Beyoğlu Açık Sinema'da gün boyu devam edecek gösterim programı Aramızda Bir Espri: Electronic Arts Intermix'ten Mizahi Bir Seçki, herkese açık ve ücretsizdir; rezervasyon yapılmamaktadır.
Türkçe altyazılı gerçekleşecek gösterimler, saltonline.org üzerinden çevrim içi olarak da izlenebilir.
Açık Sinema'da Tekrarlı Gösterim Programı'nda yer alan filmler şöyle:
- En İyi Sanatçının Portresi (Portrait of the Best Artist)
- Jaime Davidovich; 5 dakika 38 saniye; İngilizce; Türkçe altyazılı, 1982
- Geçenin Üçünde Portland'ın Teknolojiye Dair Düşündükleri (What Portland Thinks About Technology At 3 A.M)
- Andrew Lampert; 5 dakika 51 saniye; İngilizce; Türkçe altyazılı, 2014
- Kol Dediğin Nedir ki? (Arms are Overrated)
- Stanya Kahn; 11 dakika 35 saniye; İngilizce; Türkçe altyazılı, 2012
- Mike'ın Dünyası: Oryantasyon Videosu (Mike's World Orientation Video)
- Michael Smith (Joshua White'ın iş birliğiyle); 5 dakika 51 saniye; İngilizce; Türkçe altyazılı, 2007
- Sanat Üzerine Düşünceler: İlişkisel Estetik (Art Thoughtz, Relational Aesthetics)
- Jayson Scott Musson; 5 dakika 27 saniye; İngilizce; Türkçe altyazılı, 2011
- Son Dakika Haberleri (Newsbreak)
- Stuart Sherman; 8 dakika 46 saniye; İngilizce; Türkçe altyazılı, 1994
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish