Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), son iki ayda Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin elinde kalan son bölgelere Rusların öncülüğünde gerçekleşen hava saldırılarında en az 130’u çocuk 544 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.
Rus savaş uçaklarının havadan destek verdiği Suriye ordusunun muhaliflerin kontrolündeki İdlib’in yanı sıra yakın vilayetlerde 26 Nisan’da başlattığı saldırılar sürüyor.
Londra merkezli bağımsız izleme grubu SNHR, bölgenin misket bombaları ve yangına yol açan silahlarla hedef alındığını ileri sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarını bilgilendirmekten sorumlu grup, 2 binden fazla sivilin yaralandığını da ekledi.
SNHR Başkanı Fadıl Abdulgani, “Rus ordusu ve Suriyeli müttefikleri sivilleri kasten hedef alıyor ve rekor sayıda tıbbi tesisi bombalıyor” dedi.
Yardım kuruluşları saldırıları eleştirirken, Kafr Nabl’deki hastaneye düzenlenen hava saldırısı bölgenin hedef alınmaya başlamasından bu yana bombalanan 30. hastane oldu. Yardım grupları, saldırılar sonucu binlerce sivilin tıbbi yardıma erişiminin kalmayacağını belirtti.
Suriye’nin kuzeybatısında insani yardım faaliyetlerinde bulunan ABD merkezli Tıbbi Bakım ve Yardım Kuruluşları Birliği (UOSSM) Başkan Yardımcısı Dr. Khaula Sawah, “İki aydan daha az bir sürede bu tıbbi tesislerin bombalanması ve kullanılamaz hale getirilmesi tesadüf değil. Bu bir savaş suçudur” açıklamasında bulundu.
Rusya ve Suriye ordusu, ayrım gözetmeksizin sivil bölgeleri hedef aldıklarını reddediyor ve hükümetin kontrolündeki yerleşim alanlarını hedef aldığı iddia edilen El Kaide militanlarını defetmek için saldırıların yapıldığını ileri sürüyor. Söz konusu taraflar ayrıca, muhalifleri Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl varılan ateşkes anlaşmasını bozmakla suçluyor.
Ancak muhaliflerin bulunduğu bölgenin sakinleri ve kurtarma görevlileri, günlük yaşamı felç ettiğine inandıkları iki aylık saldırının onlarca köy ve kasabayı harabeye dönüştürdüğünü söyledi.
BM verilerine göre, en az 300 bin kişi hava saldırıları nedeniyle evlerini terk edip Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere kaçmak zorunda kaldı.
ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) geçen ay Rusya ve Suriye ortak askeri operasyonundaki saldırılarda misket bombası ve yangına yol açan silahlar kullanıldığını ileri sürmüştü.
Küresel çapta hizmet veren büyük insani yardım organizasyonlarının 11’inin başkanı geçen ay yaptıkları açıklamada, İdlib’de bir milyonu çocuk üç milyon sivilin hayatının tehlikede olduğu ve vilayetin “bu yüzyılda gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen bir insani kabusun” eşiğine geldiği uyarısında bulunmuştu.
Organizasyonların yöneticileri, “halihazırda çok sayıda insanın öldüğünü” ve “savaşların bile bir hukukunun olduğunu” dile getirmişti.
BM İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Genel Sekreteri Mark Lowcock ise o dönem örgütün “en büyük korkusunun başına geldiğini” söylerken şu ifadeleri kullanmıştı:
Şiddeti sona erdirme ve tüm sivilleri korumak için uluslararası hukukun gereğini yerine getirmede siyasal başarısızlığın bedelini yine masum siviller ödüyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east
Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
© The Independent