Bir süreden beri emniyet teşkilatında 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu Personel Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yapılması beklenen değişiklik heyecanla bekleniyordu.
Ancak yönetmeliğe dair sızan bilgiler bazı polisler arasında rahatsızlık yaratmıştı.
Independent Türkçe, 4 Aralık 2021'de yayımlanan "Emniyette taşlar yerinden oynayacak... Çıkarılacağı iddia edilen yönetmelikle bir polis mesleği boyunca dört tayin görecek" başlıklı haberde polislerin tepkilerine yer verilmişti.
Yönetmelik çıkmadan eleştiriler gelmişti
Haber kapsamında görüş veren Emniyet-Sen Başkanı Faruk Sezer, emniyetteki tayinlerde 2 bölge olduğunu, yapılacak düzenleme ile her 2 bölgenin de kendi içinde ikiye bölüneceğini ve böylece polislerin meslekleri boyunca 4 tayin göreceklerini belirterek, eleştirilerini şöyle dillendirmişti:
Bu düzenlemeyle polisler neredeyse 3 - 5 yılda bir tayin görecek. Mevcut düzenlemede polisler şarktan sonra genellikle nüfusa kayıtlı oldukları veya ona yakın illere gelerek emekli olana kadar görevlerini burada sürdürür, bir nevi yerleşik yaşama geçerdi. Şimdi bu İstanbul, İzmir ve Ankara ile sınırlandırılıyor. Önceden eşinin nüfusa kayıtlı olduğu yerde çalışabiliyorlardı bu da kalkacak. Emniyette ezilen kesim daha da ezilecek.
"Bizi göçebe yaşama zorladınız" tepkileri yükseldi
Ocak başında beklenen yönetmelik değişikliği en sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da imzalamasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe geçti.
"Bölge sistemi" olarak da adlandırılan değişikliğin yayımlanmasının ardından Twitter'da farklı isimler kullanan ama polislere ait olduğu sanılan birçok hesaptan tepki içeren paylaşımlar yapıldı.
Kısa sürede ilk sıralarda yer alan #PolisindeOyuVar tagının altına "Bizi göçebe hayata zorladınız" gibi yorumlar yapıldı.
Yeni düzenleme ne getiriyor?
Değişikliğin ne getirip ne götürdüğünü öğrenmek için bu konuyu ilk olarak gündeme getiren Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer ile görüştük.
Sezer, aralık ayında yönetmeliğin ilk çıkarılacağının duyulmasının ardından gelen tepkilerin ardından bir süre beklemeye alındığını hatırlattı.
"İtirazların ardından görev süreleri düşürüldü"
Sezer, tepkilerin de etkisiyle daha önce açıklanan taslakta batı illerinde 10 yıl görev süresi olan yerlerin 8'e, 8 olan yerlerin 6'ya düşürüldüğünü belirtti.
Türkiye'nin yine 2 bölgeye onların da kendi içinde 2'ye ayrıldığını ifade ederek, "Türkiye 4 bölgeye ayrılmış oluyor. Doğuda bazı illeri 6-7 yıla çıkarmışlardı. Şimdi onları 5'e, ilçeleri 4 yıla düşürmüşler. Tepkilerin ardından şirin göstermek için biraz makyajlamışlar" dedi.
"Ben ikinci şarka giderken, o daha niye ilkine bile gitmedi davaları düşecek"
Yapılan düzenleme ile polislerin 4 grupta da çalışmak zorunda kaldığını aktaran Sezer, bunun bir sonucunu şu şekilde dillendirdi:
Artık idari mahkemelere 'şarka benden önce gitmesi gerekenler gitmedi ama ben ikinci defa şarka gidiyorum' diye dava açıp kazananlar dava açsa da kazanamayacak. Çünkü önünü kapattılar. Örneğin mesleğe İstanbul, Adana, Antalya veya Ankara'da başlayan 8 yıl boyunca şarka gidemeyecek. Şarka 8 yıl boyunca gitmeyeceği için daha birinci şarka gitmemiş adamlar varken
beni ikinciye gönderiyor gibi davalar otomatikman etkisiz kalıyor.
"Doğu illerinde görev süresi düştü, ilk görev yeri şark olmayacak"
Sezer, çalışanlar açısında avantajlı gibi görünen bir değişikliğin de doğu illerindeki görev sürelerinin düşmesi olduğunu kaydederek ayrıca mesleğe yeni başlayanların ilk görev yerlerinin artık şark yerine batı illeri olacağını söyledi.
"Polisler göreve başladıkları ya da yaşamını sürdürmek istedikleri yerde mesleği bitiremeyecekler"
Sezer buna karşın geçmişte polislerin ilk göreve başladıkları yerden şarka gittikten sonra dönüşte memleketlerine ya da yaşamak istedikleri yakın bir ile gelip mesleklerini genelde orada tamamladıklarını hatırlattı.
"Şimdi öyle bir şey yok" diyen Sezer, "Mesela İstanbul'da çalışıyor adam. Sekiz yıl çalıştı. Ondan sonra çıktı. Şark tayini çıktıktan sonra geri İstanbul'u yazamıyor. İstanbul'u yazamadığı gibi İstanbul'un içinde olduğu birinci bölgenin birinci grubunu da yazamıyor. Birinci bölgenin ikinci grubundan tercihler yapmak zorunda. Yani kimse artık mesleğe başladığı ya da yaşamını kurmak istediği yerde bitiremeyecek" diye konuştu.
"Makyajı kaldırınca polisin lehine bir şey yok"
Sezer, yönetmeliğe dair "Makyaja baktığın zaman evet sanki polisin lehine bir şey yapılmış gibi gözükse de üstündeki makyajını yani sürelerin kısalmasını kaldırıp detayına girdiğin zaman polisin lehine hiçbir şey yok burada" iddiasında bulunarak sözlerini "Çok tayin var. 4 bölgede tayin dediğin zaman polisler evleri sırtında gezecektir" diye tamamladı.
© The Independentturkish