Mayosunda "Z" harfiyle podyuma çıkan Rus jimnastikçi: Pişman değilim

"Podyuma çıksam bir kez daha aynısını yapardım"

Dört yaşından beri jimnastikle uğraşan İvan Kuliak, 2002 doğumlu (Artistik Jimnastik Dünya Kupası)

Üzerinde "Z" harfi yazan mayoyla podyuma çıkan Rus jimnastikçi İvan Kuliak, pişman olmadığını söyledi. Kuliak, salı yaptığı açıklamada "Podyuma çıksam bir kez daha aynısını yapardım" dedi.

Genç sporcu, Katar'ın başkenti Doha'da 5 Mart'ta yapılan Dünya Aletli Jimnastik Kupası'ndaki paralel bar finalinde yarıştı.

Ukraynalı jimnastikçi İllia Kovtun'un altın madalya kazandığı yarışmada üçüncü olan Kuliak, podyuma üzerinde "Z" harfi yazan mayoyla çıktı. 
 


Uluslararası Jimnastik Federasyonu, "şoke edici davranış" diye nitelediği eylemle ilgili soruşturma başlattı.

Rusya: Zafer anlamına geliyor

Rusya'dan Ukrayna sınırına gönderilen askeri araçların üzerinde görülen "Z" harfinin ne anlama geldiği tam olarak bilinmiyor. Harfin Rus birliklerinin kendi askeri araçlarını Ukrayna'nınkilerden ayırmak amacıyla kullanıldığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus alfabesinde olmayan bu harfin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye atıf olduğu spekülasyonları da var. Bazı kesimler harfin, Batı anlamındaki Zapad kelimesinden geldiği görüşünde.

Rusya Savunma Bakanlığı ise "Z"nin, zafer anlamına geldiğini açıkladı. Harf, Rusya'da istilaya verilen desteğin sembolü haline büründü.

Uzun süreli yasak ve bronz madalyayı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan sporcuysa davranışının arkasında duruyor. "Yaptığından pişman mısın?" sorusuna "Hiç de bile" yanıtını veren Kuliak, şöyle konuştu:

Podyuma çıkmak için ikinci bir şansım olsa ve göğsümde 'Z' harfiyle çıkıp çıkmama kararı almam gerekse, aynısını bir daha yapardım.

Kuliak, "Z" harfinin "zafer için" ve "barış için" anlamına geldiğini savundu:

Kimse için kötü bir şey istemedim. Ben sadece nerede durduğumu gösterdim.

Öte yandan Uluslararası Jimnastik Federasyonu, pazartesi itibarıyla bütün Rus ve Belaruslu sporcu, yetkili ve hakemlerin müsabakalardan menetti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU