Sanal telsiz, çevrimdışı haritalar ve diğerleri: Ukraynalılar savaşta en çok hangi uygulamaları indirdi?

Elon Musk'ın Starlink'inin mobil uygulaması da popüler

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği istilada tüm ülkenin internetini kesme ihtimali de gündeme gelmişti (Unsplash)

Rusya - Ukrayna savaşının 14. gününde çatışmalar sürerken, Ukrayna'daki siviller kaos ortamında kendilerini koruyabilmek ve iletişim kurabilmek için şifreli mesajlaşma, çevrimdışı harita ve VPN uygulamalarını yoğun şekilde kullanıyor.

Sosyal medya araştırma firması AppTopia'nın sözcüsü Adam Blacker, Ukraynalıların Rus istilasının ardından çevrimdışı harita hizmeti sağlayan şifreli mesajlaşma programlarına rağbet gösterdiğini belirtti.

Blacker, "Ukrayna'da listenin başına çıkan uygulamalar arasında Walkie-Talkie, VoIP, çevrimdışı navigasyon, VPN ve radyo uygulamaları yer alıyor" dedi. Yetkili, bu tür uygulamaların "genelde kasırga ve deprem gibi doğal felaketler sırasında trend hale geldiğini" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Google'ın Play Store platformuyla Apple'ın App Store'unda en çok indirilen iletişim uygulamaları arasında Signal, Telegram, Zello Walkie Talkie ve Bridgefy yer aldı.

Rusya merkezli güvenlik şirketi Kaspersky'e göre Signal, uçtan uca şifreleme özelliği nedeniyle çok daha fazla tercih ediliyor. ABD'li bir firmaya ait Signal'e kıyasla Rus yazılımcıların elinden çıkan Telegram'da uçtan uca şifrelemenin açılması için özel sohbet seçeneğinin aktif hale getirilmesi gerekli.

Zello Walkie Talkie ise bir sanal telsiz görevi görüyor. Uygulama üzerinden konuşmak için internet bağlantısı gerektiğinden Ukraynalılar genellikle Bridgefy'ı tercih ediyor. Bu program, 100 metre mesafedeki birine internet bağlantısı olmadan şifreli mesaj gönderebilme imkanı sunuyor.

Birdgefy, Hong Kong ve Hindistan'daki hükümet karşıtı protestolarda da göstericiler tarafından kullanılmıştı.
 


Ukraynalılar savaş başladığından beri radyo uygulamaları Radios Ukraine ve Simple Radio'ya da rağbet gösteriyor. Harita uygulaması olaraksa Maps.me tercih ediliyor. Bu yazılım internet bağlantısı olmadan GPS navigasyonu ve harita hizmeti sunuyor. Hava trafiği bilgilerinin paylaşıldığı Flightradar programı da en çok indirilenler arasında.

SpaceX CEO'su Elon Musk'ın uydu interneti terminali Starlink'in cep telefonu uygulamasının da popülerliği artıyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov'un geçen hafta cumartesi günü Twitter üzerinden Musk'tan rica etmesinin ardından SpaceX, Rusya'nın istilasından kısa süre sonra Ukrayna'da Starlink'i devreye sokmuştu. 

Ayrıca konaklama ve ev paylaşım uygulaması Airbnb de rağbet gören cep telefonu yazılımları arasında.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta duyurduğu askeri operasyonla başlayan çatışmalar hâlâ sürüyor.



Independent Türkçe, El Pais, Tech Crunch

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU