Türkiye'de döviz kurlarındaki ve enerji maaliyetlerindeki artışlarla birlikte temel gıda fiyatlarında da yükselişler yaşanmıştı.
Hükümet enflasyonu kontrol altına almak için, gıda ve elektrikte KDV indirimlerini devreye aldı.
Enflasyondaki hızlı yükseliş durdurulmaya çalışılırken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerini açıkladı.
TÜİK'e göre yıllık enflasyon 20 senenin zirvesine tırmanarak yüzde 54,44 oldu. Enflasyon, şubatta aylık yüzde 4,81 arttı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Gıda fiyatlarında yükseliş devam edecek"
Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, enflasyon verilerinin açıklanması sonrası sebze ve meyve fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.
Bloomberg HT'ye konuşan Toktürk, kış koşullarının devam ettiği ve sera üretiminin etkisinin yanında girdi maliyetlerinin de fiyatlardaki yükselişe sebep olduğunu belirtti. Toktürk nisan ayında da buna benzer bir tablo görebileceğimizi söyledi.
Toktürk’ün konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
Bir önceki ayın devamı olarak kabul etmemiz lazım kış üretim koşulları devam ediyor. Bu dönemde özellikle sebzeler seralardan geliyor. Fiyatlardaki yükselişin en fazla görüldüğü sera ürünlerinde. Sera üretimi uzun süredir çok düşük gidiyordu. İklim koşullarının yanında üretim, girdi maliyetleri çok fazla mart hatta nisana kadar devam edecek bir durum. Son birkaç aydır benzersiz bir fiyat artışı var. Fiyat yükseldiğinden ziyade doğru fiyatın oluşması önemli. Bunun oluşması için de üretim ayağının verimli olması lazım. 2 aydır ciddi sorun var. Sera ürünlerinin üretildiği yerler belli. Talep fazla olunca üretim de kısıtlı olunca fiyatların düşmesi söz konusu olmaz.
Independent Türkçe, Bloomberg HT