Kiev sokaklarında savaşın izleri: Şehir ölmüş durumda

Ukraynalı gazeteci, yazar ve yorumcu Anwar Derkach, bomboş Kiev sokaklarından Independent Türkçe'ye son durumu değerlendirdi

Fotoğraf: Anvar Derkach/Independent Türkçe

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri müdahalesi bir haftayı geride bırakarak, sekizinci gününe girdi. Rusya ile Ukrayna askerleri arasında yoğun çatışmalar devam ederken ülkenin değişik yerlerindeki çatışmalarda siviller zarar görüyor. 

Yoğun çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sokağa çıkma yasağı sürüyor.

Ukraynalı gazeteci, yazar Anwar Derkach, bomboş Kiev sokaklarından Independent Türkçe'ye son durumu değerlendirdi.

Kiev'deki internetin tamamen kesilebileceğini söyleyen Derkach, "Bunun nedeni de tahribat gruplarını önlemektir. Rusya'nın gönderdiği tahribat grupları yakalanarak imha ediliyor" diye konuştu.
 

kiev.jpg
Kiev'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı önünde, Ukrayna güçleri tarafından imha edilen Ruslara ait araç / Fotoğraf: Anwar Derkach/Independent Türkçe​​​​​​​

 

Bölgede fotoğraf çekimine izin verilmediğini söyleyen Derkach, "Ancak ben yasayı ihlal ederek fotoğraf çektim. Fotoğrafta görülen yanmış araç, Kiev'in Zafer Caddesi'nde bulunmaktadır. Çatışma sabaha karşı yaşandı ve araç da halen orada. Cadde trafiğe kapalı" dedi.
 

kiev3.jpg
Fotoğraf: Anwar Derkach/Independent Türkçe

 

Anwar Derkach, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fotoğrafını çektiğim bu araç, Rusya provokasyon grubuna mahsus ve Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanlığı önünde terör eylemi yapmak için gönderilmişti. Kısa süreli çalışmadan sonra tahribat yapmak için gönderilen grup etkisiz hale getirildi. Maalesef bu olayla ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan açıklama alamadım; zira olağanüstü durumlarda açıklama yapılmasına izin verilmiyor. 
 


Kiev'de benzin istasyonlarının kapalı olduğunu ve ciddi bir benzin sıkıntısı da yaşandığını söyleyen Derkach, "Ukrayna'da benzin temininin yarısı Belarus'tan sağlanıyor ve saldırının başlamasından sonra Belarus yakıt göndermeyi durdurdu. Bu da ülkede ciddi bir benzin sorunu yaşanmasına sebep oldu" diye konuştu.
 

кінотеатр.jpg
Belarus sınırındaki Çernigov kenti / Fotoğraf: Anwar Derkach/Independent Türkçe

 

Kiev'in en işlek caddelerinden olan Zafer Caddesi'nde mağazalar ve pazarların kapalı durumda olduğunu aktaran Derkach, şunları söyledi:

Şehir ölmüş durumda. Sokaklarda insanlar yok derecesinde. Eczanelerin de çoğunluğu kapalı olduğundan insanlar ilaç sıkıntısı yaşıyorlar. Toplu taşıma araçları da çalışmıyor. Metronun ana hattı da çalışmadığı için şehirde ulaşım daha da zorlaşmış durumda. 
 

чернигов1.jpg
Belarus sınırındaki Çernigov kenti / Fotoğraf: Anwar Derkach/Independent Türkçe


Ukrayna Müslümanları Cemiyeti yakınlarında bulunduğunu belirten Derkach, "Buradan patlama sesleri duyuluyor. Kiev'e Rus tahribat güçleri sızıyor ve genelde Ukrayna güvenlik güçleri onları yakalayarak imha ediyor" şeklinde konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU