6 muhalefet partisi, bir süredir üzerinde çalıştığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem projesiyle ilgili mutabakata metnini Ankara'da düzenlediği bir programla kamuoyuna duyurdu.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü İdris Şahin açıklanan metni Independent Türkçe için değerlendirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ankara'daki salona katılan herkesin yüzünde bir tebessüm, gözlerinde ise bir ışık olduğunu söyleyen Şahin, "Bu topluluk tarihi bir gün yaşıyor" dedi
Bunun sadece 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' vurgusuyla değil, Türk siyasetindeki kutuplaşmayı ortadan kaldırması açısından da son derece kıymetli ve önemli bir gün bu olduğunu söyleyen Şahin, "Dolayısıyla biz bugünü tarihi bir gün olarak nitelendiriyoruz. Çok önemli bir tohumun toprakla buluştuğu kanaatindeyiz. Bugün atılan imzalarla birlikte bu tohumun fidana dönüştüğünü, önümüzdeki süreç içerisinde de çok daha farklı alanı kapsayacağı noktasındaki bir inancımız var" diye konuştu.
6 parti neden bir araya geldi?
Uzlaşı alanının ilerlemesini talep ettiklerini belirten Şahin, programları ve dünya görüşleri birbirinden farklı 6 partinin birbirleriyle olan ihtilaflarının süreç içinde nasıl görünmez çizgiler haline geldiği sorusunu şöyle cevapladı:
"Demokrasinin adım adım ayağımızın altından çekildiği bir dönemde resmin bütününe bakmak gerekiyor. Aslında demokratik toplumlarda, demokratik cumhuriyetlerde aslolan farklı fikirlerin bir arada cem edilmiş olmasıdır. Bu farklılıklarımız aslında güzelliği oluşturuyor. Çok farklı kutuplardan altı siyasi partinin bir ortak demokrasi paydasında yan yana gelmesi, parlamentoyu esas alan bir yapıda buluşmuş olması son derece kıymetli. Bırakın farklılıklar siyasi partilerin kendi içerisinde yaşasın. Burada topluca bir imza atıldı diye her konuda aynı isimleri, aynı görüşleri görmek istediğimiz bir anlayış değil. Biz, kendi özgün kimliğimizle bu altılı yapının içerisinde yarın ve Türkiye için güçlendirilmiş parlamenter sistemin altına imzamızı attık ve buna da sonuna kadar da sadık kalacağız. Ülkemizin yeniden güçlendirilmiş parlamenter sisteme kavuşması adına her türlü çabayı sarf edeceğiz. O nedenle farklılıkları bir eksiklik olarak değil, bir güzellik olarak görmenin vakti çoktan geldi."
İttifak olacaksa tek cumhurbaşkanı adayı olmalı
Şahin, "Bu birliktelikten bir seçim ittifakı ve cumhurbaşkanı adayı çıkar mı" sorusu üzerine şunları söyledi:
'Biz, DEVA Partisi olarak bundan sonraki süreçte, seçimlere gidinceye kadar bir geçiş sürecinin belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün nasıl burada toplumsal mutabakat için çok önemli olan bir altmış yedi maddede uzlaşı sağlanmış ve o altına imza atılmışsa bundan sonraki süreç içerisinde de siyasi partilerin birbirleriyle olan ilişkileri, sürece dair beklentileri ve hal ve hareketleri bunun devamının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göstermektedir. Öncelikle topluma şunu söyleyelim; burada henüz bir ittifak iradesi söz konusu değil. Bunlar zaman içerisinde, geçiş sürecinin olgunlaşmasıyla, yol haritasının belirlenmesiyle ortaya çıkacak ve konuşulacak konular. İttifakların da seçime dair kararın verildiği anda oturulup konuşulması gereken hadiseler. O gün elbette siyasi partiler birlikte bir ittifakla seçime giriyorsa tek cumhurbaşkanı adayının olmasını önemsiyoruz ve bunu destekliyoruz. Ama partiler ayrı ayrı girecekse de her partinin genel başkanı doğal cumhurbaşkanı adayıdır."
© The Independentturkish