Çevre dostu malzeme arayan modacılar muzdan ayakkabı, ısırganotundan elbise yapıyor

"Ürünü muhtemelen yiyebilirsiniz"

Çevreci moda derneği ReMake'e göre dünya genelinde tüketicilerin kullanmaktan vazgeçtiği tekstil ürünlerinin yüzde 80'i yakılıyor veya çöpe atılıyor. Ürünlerin sadece yüzde 20'si ya kullanılıyor ya da geri dönüştürülüyor (AFP)

Muz ya da ananas yapraklarından spor ayakkabı, ısırganotu ya da balık pullarından elbise… İklim krizi ve tüketim çılgınlığının pençesinde sürdürülebilir malzeme arayışında olan moda endüstrisi, pek çok malzeme deniyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te geçen hafta düzenlenen ve modada gelecek sezonlara hangi kumaşların hakim olacağının tartışıldığı Premiere Vision konferansında konuşan Bananatex'in kurucularından Hannes Schoenegger, "Nihai ürünü muhtemelen yiyebilirsiniz" dedi:

Bitkilerin sadece kenarlarını topluyoruz. Zaten ormanda büyüyorlar. Dolayısıyla hiçbir kimyasal, böcek ilacı ve hatta su bile kullanılmıyor.

Bananatex, Filipinler'deki muz ağaçlarından toplanan yaprakları kullanarak İsveç merkezli moda markası H&M'e çanta, tişört ve ayakkabı üretiyor.

Konferansta yer alan Nova Kaeru da balık pullarından ve bitkilerden deri yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ananam Anam ise Nike için ananas yapraklarından ayakkabı hazırlıyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre şirketler, bu tür ürünleri ana akım haline getirmeye kararlı.

Bambu ve yosundan iplik üreten Pyratex'in sözcüsü Pilar Tejada Lopez, "Bu, pamuğu alternatifiyle değiştirmekle ilgili değil. Hiçbir şeyin aşırı kullanılmadığından emin olmak için farklı ürünler bulmakla ilgili" diye konuştu.

Ancak bazı uzmanlar, sürdürülebilirlik yolunda yeni malzemelere bel bağlanmaması gerektiğini söyleyerek uyarıyor.

Sorumlu moda üzerine çalışan medya kuruluşu The Good Goods'tan Victoire Satto, "Aynı miktarda giysi üretmeye devam edersek farklı malzemeler hiçbir işe yaramaz" ifadesini kullandı.

Satto, yeni moda bitkilere yer açmak için ileride ağaçların kesilebileceğini de söyledi.

"Doğal bir sınır var"

Bananatex gibi şirketler bu yüzden doğal tarım sınırlarının ötesine geçmiyor. Şirketin kurucularından Schoenegger, yeniden ağaçlandırma programlarına katkı sağladıklarını, toprağı canlandırdıklarını ve çiftçilere iş imkanı tanıdıklarını kaydetti:

Doğal bir sınır var ve bunun ötesine geçmeyeceğiz. Çünkü o zaman zararlı olur.

Ancak Satto ayrıca biyo kaynaklı malzemelerin dayanıklılığı üzerinde daha fazla araştırama yapılması gerektiğine dikakt çekti. Zira moda sektörünün yol açtığı ekolojik zararın yarısı, kıyafetlerin atılmasıyla ilgili.

Ürün sadece 6 ay dayanabiliyorsa bunun çevreye etkisi çok büyük.

Britanyalı tasarımcı Ifeanyi Okwuadi ise kıyafetlerin neyden değil nasıl yapıldığına odaklandığını vurguladı:

Küçük ayrıntılar kıyafetinizin uzun ömürlü olup olmamasını etkiliyor.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU