Fransa bu hafta 45,9 dereceye ulaşarak rekor kıran sıcaklar nedeniyle birçok kentte kırmızı alarm uyarısı yapıldı.
Hindistan’da da mayıs ortasında başlayan ve bu ay ülkenin kuzeyinde 50 dereceyi aşan sıcak hava dalgası nedeniyle en az 130 kişi hayatını kaybetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sıcak hava dalgasının ne zaman etkisini yitireceği bilinmezken uzmanlar insanlar kendilerini serinletmenin bir yolunu bulmazlarsa durumun ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.
Hindistan Gandhinagar Halk Sağlığı Enstitüsü yöneticisi Dileep Mavalankar, “Sıcaklık 37 derecenin üzerine çıktığında insan vücudu ısınmaya başlar. Vücut daha fazla terleyerek durumu dengelemeye çalışır. Bu da kalbin daha fazla çalışmak zorunda olması demektir. Kalbi, böbrekleri ya da kan dolaşımı zayıf kişilerin, çoğunlukla yaşlılar ve bebeklerin sağlığı bozulmaya başlıyor ve hastaneye kaldırılıyorlar” dedi.
Mavalankar sözlerini şöyle sürdürdü:
Ama genç, dayanıklı kişilerde bile eğer vücut ısısı 40 dereceyi geçerse beyin durma noktasına geliyor ve hızla serinletilmezse kalıcı hasara neden olabiliyor. Bu da ölüme yol açıyor.
Bilim insanları küresel ısınmanın Avrupa’da 2018’de yaşanan sıcak hava dalgasını iki katına çıkarmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Ancak mevcut yüksek sıcaklığın ne kadarının iklim değişikliğine bağlı olduğunu söylemek için henüz çok erken.
Hindistan’da bu yaz kaydedilen en yüksek sıcaklıkların mayıs ve haziran için aylık beklenti oranlarına uygun olduğu ifade ediliyor.
Hindistan Kırsal Dönüşüm Vakfı için çalışan akademisyen Sanjiv Phansalkar çocukluğunun geçtiği Maharaşta eyaletinin Nagpur şehrinde sıcaklıkların her yaz 47-48 dereceye ulaştığını belirterek dünyanın geri kalanının ve Asya’da büyüyen gençlerin aşırı sıcaklarla baş etmek konusunda geleneksel Hindistan tekniklerinden faydalanabileceklerini ifade etti.
Phansalkar’ın önerilerinin başında sıcakta dışarı çıkmadan önce çok fazla su içmek ve susuz kalana dek beklememek geliyor.
Phansalkar, “Nagpur’da yazın sokağa başı ve kulakları örtülmeden dışarı çıkan birisi yoldan geçen biri tarafından durdurulur ve hemen örtülmesi sağlanır” dedi.
Soğuk içeceklere başvurulmasının “asla yapılmaması gereken bir şey” olduğunu vurgulayan Phansalkar, bu tarz içeceklerin aşırı ısınan sistemi şoka uğrattığını belirterek, “Yaz sıcağında içilecek en iyi şeyin sıcak bir fincan çay olduğuna inanırız” diye konuştu.
Dışarıda yapılması gereken işlerin sabah erken saatlerde başlaması ve sabah 11 ila akşam 5 arasında dışarıda olunmaması gerektiğini ifade eden Phansalkar, “Farklı bölgeler farklı mekanizmalar geliştiriyor ancak bunlar temel prensipler. Ve uygulamak çok kolay” diye belirtti.
Sıcaklıkla baş etmek için daha acayip çareler de olduğunu vurgulayan Phansalkar, Maharaşta kırsalında su için uzun yolculuk yapmak zorunda olanların sıcak hava dalgasından en çok etkilenenler olduğuna ve bu kişilerin olağandışı yöntemler denediğine dikkat çekti.
Phansalkar sözlerini şöyle sürdürdü:
Yanınızda daima ikiye böldüğünüz bir soğanı taşımalısınız. İnsanlar vücutlarını soğanla ovuyor. Bunun ardındaki sebebi bilmiyorum sadece toplumun neye inandığını anlatıyorum. Soğanın sizi sıcaktan her zaman koruduğuna inanıyoruz.
Bihar’da sıcak bir günü atlatmanın en bilindik yolu nohut unu, tuz ve karabiberin suyla karıştırılmasından oluşan “sattu” adlı içeceği içmek.
Delhi’de yaşayan Biharlı bir avukat, “Sonuç tuzlu oluyor. Avrupalıların damak zevkine uyar mı bilmem. İnsanlar işe yaradığını söylüyor. Ama dürüst olmak gerekirse bence sadece sıvı almanızı sağlıyor, Hindistan beslenme biçiminde genellikle eksik olan demir ve protein açısından da yüksek” dedi.
Gandhinagar Halk Sağlığı Enstitüsü yöneticisi Mavalankar, doğrudan cilde sürülen ya da salataların içinde çiğ yenen soğanların sıcağı alt ettiği inanışının Hindistan’da yaygın olduğunu ancak bu konuda birkaç öğrencinin tezi dışında bilimsel bir çalışma olmadığına dikkat çekti.
Hindistan’ın Ahmedabad şehrinde 2015’te uygulanan ve yüzlerce insanın hayatını kurtardığı düşünülen “Sıcaklık Eylem Planı” kapsamında işçilere öğlen izin, 45 derecenin üzerinde sıcaklık yaşanacak günler için erken uyarı sistemi, halkın ağaçların gölgelerinde dinlenebileceği park ve bahçelerin öğlenleri açık olması gibi önlemler alınmıştı.
Akademisyen Phansalkar, “Hindistan’da iklime alışkınız. Ve insanlar, özellikle de kırsalda yaşayanlar, nasıl göründüklerine daha az dikkat ediyor. Avrupa’daki insanlar korunmaya öncelik vermektense modaya yenik düşebilir. Bu insani bir eğilim” diye konuştu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/asia
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent