Yunan müziğinin icra edildiği mekanlarda eğlencenin doruğa çıktığı noktada tabak kırılması yıllardan beri bilinen bir gelenek.
Kimisi bu geleneği eleştirirken kimisi de eğlencenin bir parçası olduğu görüşünde.
Bu konu zaman zaman yıllardan beri polemik konusu oluyordu ancak epey bir zamandır da unutulmuştu.
"Ne oluyor tabak kırınca? Stres mi atılıyor?"
Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın dün Twitter hesabından peş peşe yaptığı iki paylaşım aleyhte ve lehte çok yorum aldı.
Demirtaş, aşağıdaki alıntıda yer alan şu görüşleri dile getirdi:
"1) Yunan restaurantlarındaki (restoran-lokanta) tabak kırma olayı bana çok görgüsüz geliyor.
Bir kez gittik öyle bir restauranta. Müzikler ve yemek çok güzeldi ama tabak kırma başlayınca…
Sakın yanlış anlamayın, kimseyi yargılamak değil benim amacım. Ama gerçekten bir türlü anlamadım amacı.
2) Ne oluyor tabak kırılınca? Stres mi atılıyor? Param var böyle boşa harcarım mı deniyor? Aslında kum torbası alıp ona vurmak daha mantıklı"
Fedon: Ben psikolog veya araştırmacı değil şarkıcıyım
Yukarıda belirttiğimiz gibi tabak kırma olayı geçmişte de polemiklere konu oluyordu.
Eğlencede tabak kırma denilince akla Yunan müziğinin Türkiye'deki temsilcilerinden Rum asıllı şarkıcı Fedon Kalyoncu geliyor.
Hatta Fedon'un 2011 yılında Şafak Sezer ile oynadığı Vodafone için çekilen reklamda da yine tabak kırma sahnesi vardı.
Demirtaş'ın açıklamalarının ardından Fedon'a ulaştık.
Polemiğe girmek istemediğini söyleyen Fedon'un Demirtaş'a kısa cevabı şöyle oldu:
Tabak restaurantta değil, tavernada kırılır. Neden kırdıklarına gelince ben psikolog veya araştırmacı değil, şarkıcıyım. Polemiğe girmek istemiyorum. Özgür Bey'e gelince onun görüşüdür saygı duyarım.
"Bir şeyler kırmak negatif enerjiye karşı bir tutum"
Görüşüne başvurduğumuz isimlerden bir diğeri de İstanbul Rumlarına yönelik sözlü tarih araştırmaları yapan Kornilia Cevik Bayvertyan oldu.
Bir şeyler kırmanın gelenekte var olduğunu belirten Bayvertyan, "Negatif enerjiye karşı bir tutum. Örneğin yılbaşında iyilik, bereket anlamı taşıyor. Ancak taverna geleneğinde olay bir şeye dayanmıyor. Birileri yapmış, birileri devam etmiş. Zaten son yıllarda tabak kırmak yasak. Onun yerine sahneye çiçek veya beyaz peçete atılıyor" dedi.
Kalamaris: Yunanistan'da 10-15 senedir bırakıldı artık çiçek atılıyor
İstanbul Rumlarından iş insanı Niko Kalamaris ise tabak kırmanın kültürel bir olay olmaktan ziyade eğlence hayatı içerisinde senelerden beri gelen bir adet olduğunu söyledi.
"Yunanistan'da da vardı ama son 10-15 senedir durduruldu" diyen Kalamaris, "Artık çiçek atılıyor. Orada da biraz görgüsüzlük gibi algılanıyor. O yüzden onun çiçek atılıyor. Türkiye'de bazı tavernalarda halen kırılıyor. Tabi bilmeyenlerce kırılınca parmağını kesenler olabiliyor veya başkasına sıçrayabiliyor" diye konuştu.
"Kalpler kırılacağına tabaklar kırılsın"
Sonuç olarak tabak kırmanın tavernaların da uyguladığı ekstra bir gelir kaynağı olduğuna dikkati çeken Kalamaris, sözlerini şu şekilde tamamladı:
Millet eğlenirken stres atıyor. Kimisi bunu bir eğlence türü olarak görürken kimisi görgüsüzlük olarak algılıyor. Bakış açısına göre farklılık gösteriyor. Bu konuda geçmişte de makaleler de vardı. Sanatçı Fedon'un beyanları oldu. Onun çıktığı mekanlarda çok tabak kırıldı. Eleştirildi, zamanında da böyle görgüsüzlük olarak algılandı. Fedon'un da zamanında bu konuda çok açıklamaları oldu. Hatta kalpler kırılacağına tabaklar kırılsın diye bir sözü vardı.
© The Independentturkish