Diyarbakır'da fabrikalar elektrik zamlarına karşı Güneş Enerji Sistemi'ne geçiyor

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 13 fabrika, artan enerji maliyetleri karşısında, çevreci, bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü bir enerji sistemi olan Güneş Enerji Sistemi'ne geçti. 15 firma daha lisans almak için başvuruda bulundu

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 13  işletme Güneş Enerji Sistemi'ne geçti, 15 firma da lisans almak için başvuru yaptı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Son dönemlerde artan enerji maliyetlerine çözüm arayan Diyarbakır'daki fabrika sahipleri, çareyi 5-10 yılda kendini amorti eden, sorunsuz ve bakım gerektirmeyen Güneş Enerji Sistemi'nde (GES) buldu.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Meclis Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanvekili Sezai Topalan, şu ana kadar 13 işletmenin GES'e geçtiğini, 15 firmanın da lisans almak için kendilerine başvuru yaptığını söyledi.

Devletin, sanayicinin en büyük gider kalemi olan elektrik konusunda Diyarbakır'a pozitif ayrımcılık yapmasını isteyen Topalan, "Diyarbakır'ın çevresi barajlarla dolu. Devlet, faturanın yüzde ellisini sanayiciden almamalı, hibe etmeli" dedi.
 

DİYARBAKIR OSB1 (3).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yeni yılda elektriğe yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranda zam yaptı; 150 kilovatsaatin üzerindeki kullanım için de ekstra zamlı tarifeye geçti. 

Gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zamlı tarifenin kilovatsaatini 150'den 210'a çıkarttı. 

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde yapılan ve daha sonra Doğu ve Güneydoğu'dan tüm Türkiye'ye yayılan faturalara protesto gösterileri üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Çok yakında elektrik faturalarına yeni düzenleme gelecek. Cumhurbaşkanımız da talimatlarını veriyor. Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklamasında bulundu. 

Vatandaşların yanı sıra sanayiciler de gelen yüksek miktardaki faturalara isyan ediyor. Zamların geri çekilmesini isteyen Diyarbakır'daki sanayiciler, diğer taraftan alternatif arayışlara yönelmiş durumda. 


"Sanayiciler zor durumda"

Independent Türkçeye konuşan Diyarbakır OSB Meclis Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanvekili Sezai Topalan, sanayicinin en büyük gider kalemlerinden birinin enerji olduğuna dikkat çekerek, son 4 yılda elektriğe yüzde 370 oranında yapılan zammın, yatırımcıyı zora soktuğunu ifade etti. 

Zamlar karşısında sanayicilerin son 2-3 yıldır alternatif arayışlara yöneldiğini ifade eden Topalan, çözümün çevreci, bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü bir enerji sistemi olan Güneş Enerji Sistemi'nde olduğunu söyledi. 
 

SEZAİ TOPALAN DİYARBAKIR OSB MECLİS BAŞKANI.JPG
Diyarbakır OSB Meclis Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanvekili Sezai Topalan

 

13 firma GES'e geçti, 15'i lisans için beklemede

301 fabrikanın faaliyette olduğu Diyarbakır OSB'de şu ana kadar 13 işletmenin GES'e geçtiğini, 15 firmanın da lisans almak için kendilerine başvuru yaptığını ifade eden Topalan, "Çok ciddi maliyet gerektiren ancak uzun vadede düşünüldüğünde 5-10 yılda kendini amorti eden bir sistem. Şu aşamada öz sermayesi güçlü olan firmalar bu uygulamaya geçiyor. Gerekli kredi kolaylığının sağlanmasında durumunda birçok fabrikamız da bu uygulamaya geçmek isteyecektir" dedi.
 

DİYARBAKIR OSB1 (2).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Barajlar bizim bölgemizde; devlet elektriği yüzde 50 hibe etsin"

Sanayicilerin en büyük beklentisinin zamların iki ay önceki seviyeye çekilmesi ve son iki aylık faturanın da ona göre zamsız düzenlenmesi olduğunu dile getiren Sezai Topalan, "Enerji konusunda Bölgede pozitif ayrımcılık yapılmalı. Özellikle doğalgaz ve elektrik konusunda bir desteğe ihtiyaç var. Eğer devlet bu desteği vermezse sanayici bu yükün altından kalkamaz. Barajlar bu bölgede, üretim bu bölgede, faturanın yüzde ellisi alınmamalı, hibe edilmeli. Bu sayede kentte istihdam artar. Ekonomik refah artar. Elini taşın altına koyanlar, üretim yapanlar zor durumda" şeklinde konuştu.
 

DOSİAD BAŞKANI ABDURRAHMAN ASLAN.jpg
Diyarbakır Organize Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan

 

DOSİAD Başkanı: GES'e geçişte kredi kolaylığı sağlanmalı

Independent Türkçe'ye konuşan Diyarbakır Organize Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan, üretimi büyük ölçüde etkileyen elektrik ve doğalgazdaki zamlardan kaynaklı sanayicilerin zor durumda kaldığını söyledi.

Zamların üretimi de etkilediğini ve adım atılmaması halinde birçok işletmenin kapanmakla karşı karşıya kalacağını dile getiren Aslan, "Hükümet acilen zamları geri almalıdır. Alternatif çözüm olarak görülen GES'e geçişte işletmelere kredi kolaylığı getirmelidir" dedi. 
 

MEHMET DALKIRAN GÜNTİAD BAŞKANI.JPG
Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Mehmet Dalkıran

 

GÜNTİAD Başkanı Dalkıran: Tekstilkent'te de GES'e geçiş yapacağız

Elektriğe yapılan zamlardan ağır makine kullanan tekstil sektörünün de olumsuz etkilendiğini dile getiren Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Mehmet Dalkıran, şunları söyledi:

Mevcut şartlarda işletmelerin bu zamlar karşısında ayakta durması imkansız bir durum. Dolayısıyla biz hem elektrik kurumuna aynı zamanda buradan Cumhurbaşkanlığı ve Enerji Bakanlığı'na bunun bir an önce geri alınması gerektiğini bildirdik. İstihdamın ana lokomotifi olan sektörümüzün korunması adına zamların geri çekilmesi talebimizin yanında Tekstil İhtisas OSB'mizde GES'e geçiş için teknik alt yapılarımızı oluşturmaya başladık.

İstihdamın korunması, üretimin ve kalkınmanın artması adına yatırımcıya GES'e geçiş için Kalkınma Ajansları üzerinden kolaylıklar sağlanmalı, krediye erişimde engeller ortadan kaldırılmalıdır diyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU