Bakan Nebati: Enflasyon bir süre mevcut seviyede devam edecek, yazın gevşeme bekliyoruz

Enflasyonla mücadele edileceğini söyleyen Nebati, "Haziran 2023'te seçimlere giderken enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz" dedi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Habertürk - Bloomberg HT ortak yayınında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kur Korumalı Mevduat sistemi ile ilgili konuşan Nebati, "Dün akşam itibarıyla 380 milyar TL civarında bir seviyeye ulaştı, bunun yüzde 49'u da döviz bozumu şeklinde" dedi.

Enflasyon konusuna da değinen Nebati, "Bizdeki enflasyon, çok açık kurdan etkileniyoruz. Kurdaki herhangi bir değişim direkt fiyatlara yansıyor. Böyle bir psikoloji var, bunu kabul etmemiz lazım. 20 Aralık akşamına kadar döviz kurlarındaki hep bir sonraki adıma göre yapıldı. O fiyatlamanın getirdiği arz problemleri, içerideki kur atağı ile zaten bir enflasyon olması kaçınılmazdı" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Enflasyonda yaz aylarında gevşeme bekliyoruz"

Enflasyonun bir süre daha mevcut seviyelerde devam edeceğini söyleyen Nebati şunları kaydetti:

3 ayda yüzde 27-28 düzeyinde bir yükle bu yıla devam edeceğiz. Yaza doğru bu seviyelerin gevşemesini bekliyoruz. Herkes şikayet ediyor ama Türkiye yağışa doydu, barajlar doldu. Gıda ile ilgili üretimde bir problem yaşanmayacak. Yarın bir paket açıklayacağız hem özel sektörün hem de kamunun üzerindeki yüklerle ilgili atacağımız adımlarla psikolojiyi tersine çevirmek gayretindeyiz. Haziran 2023'te seçimlere giderken enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz. Bu yükü atacağız.

"Yastık altı altın paketi tüm paydaşları içerecek"

Nebati "yastıkaltı" altınlarında ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili, "Türkiye'de altın bir gerçek ama bu altın yastık altında duruyor. Kimi birikim, kimi tasarruf, kimi takı amacıyla. Bu altının bir müddettir altınların ekonomiye kazandırılması noktasındaki adımları genişletelim. Ayşe teyze bu sayede kendisinin kazanacağını bilsin. Bu altının işlenmesinde de ilgili paydaşlarımızı daha etkili hale getirelim" dedi.

Nebati şunları kaydetti:

Darphaneyi de işleme sokacağız. Türkiye'de 20 - 30 bin civarında kuyumcu var.Akredite kuyumcular, bankalarla birlikte geniş bir şekilde gireceğiz. 5 bin ton, 250 milyar dolar. 25 milyar dolar beklentimiz var, bunu çekebileceğimize inanıyoruz20 Aralık sonrasında KKM'ye olan ilgili altınla da taçlandırılmış olacak.Biz yeni bir şey getirmiyoruz. 20 Aralık'ta söylediğimiz şeyleri peyderpey uygulamaya geçiriyoruz. Altını da inşallah ekonomiye kazandırmış olacağız.

"Rekabet edilebilir kur seviyesini yakaladık"

Rekabet edilebilir kur seviyesinin yakalandığını söyleyen Nebati, "Kurda oynaklık en az seviyede, piyasa bunu içselleştirdi. İş dünyası da buna ilişkin olarak fiyatlamayı ona göre yapmaya başladı. Dengeli bir büyüme, yüzde 5 büyüme gibi bir beklentimiz var. Enflasyonun azdırılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

"Enflasyon yıl sonunda yüzde 24 olacak"

Enflasyon konusunda kararlılık mesajı veren Nebati, Bizim şöyle bir şansımız var, nasıl mücadele edileceğini biliyoruz. 90'lı yıllarda neler yaşadığımızı biliyoruz ve geliştirerek bugünlere geldi. Kuru çözdüğümüzde en büyük sorun alanımızı bir tarafa atmış oluyoruz. Büyüme 5 civarında, hedefimiz o. Enflasyon yıl sonunda yüzde 24 üzerinde bir kurgumuz var" diye konuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU