Eski Burkina Faso Cumhurbaşkanı Blaise Compaore için 30 yıl hapis talebi

Compaore, devletin güvenliğine zarar vermek, cinayeti örtbas etmek ve cinayete suç ortaklığı ile suçlanıyor

Eski Burkina Faso Cumhurbaşkanı Blaise Compaore / Fotoğraf: AFP

Burkina Faso Başsavcısı, selefi olan eski Burkina Faso Cumhurbaşkanı Thomas Sankara ve 12 arkadaşının öldürülmesinin baş zanlısı olan eski Burkina Faso Cumhurbaşkanı Blaise Compaore için 30 yıl hapis cezası istedi.

Şarkul Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Burkina Faso Askeri Mahkemesi, Compaore’nin devletin güvenliğine zarar vermek, cinayeti örtbas etmek ve cinayete suç ortaklığı suçlamaları ile 30 yıl hapis cezası talebinde bulunulduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2014 yılında halk ayaklanması sonucuyla devrilmesinin ardından Compaore Fildişi Sahili’ne gitmişti.

Savcılık, Compaore’nin emri altındaki cumhurbaşkanlığı muhafızlarından olan ve Sankara’yı öldürülmesine liderlik etmekle suçlanan eski subay Hyacinthe Kafando için de 30 yıl hapis cezası istedi. Kafando, 2016 yılından beri saklanıyor.

1987 darbesi sırasında dönemin ordu komutanlarından biri olan Gilbert Diendere için 20 yıl hapis cezası istendi. Diendre, 2015 yılında darbe girişimine katıldığı için 20 yıllık hapis cezası almıştı.

Savcılık, beş sanık hakkında 3 ila 20 yıl arasında değişen, altıncı sanık için ise 11 yıl ertelenmiş hapis cezası verilmesini talep etti.

Savcılık, üç sanığın hukuka aykırı olaylar nedeniyle, iki sanığın ise zaman aşımı nedeniyle beraatına karar verdi. 14 sanıktan 12’si mahkemeye çıkarken çoğu sanık suçsuz olduğunu iddia etti.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU