Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ülkesinin, Etiyopya’nın Nil'in ana kolu üzerine inşa ettiği ve Kahire ve Hartum ile arasındaki gerilimi artıran Nahda Barajı’nın dolum ve işletimi konusunda yasal açıdan bağlayıcı bir anlaşmaya varmayı amaçlayan ‘siyasi iradeye’ sahip olduğunu söyledi.
Şarkul Avsat’tan Muhammed Abduh Hasaneyn’in haberine göre, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle’yi dün Kahire’nin doğusundaki Federal Saray’da ağırladı. Cumhurbaşkanı Sisi’nin açıklamalarına göre toplantıda Kızıldeniz güvenliği ve Afrika Boynuzu'ndaki bölgesel gelişmeleri görüşen ikili, Mısır’ın Cibuti'de lojistik bölge kurmasına yönelik bir anlaşma imzaladı.
Cumhurbaşkanı Sisi, Gulle ile düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
Mısır ve Cibuti, her düzeyde güçlü ve karşılıklı siyasi irade ile desteklenen stratejik ilişkilere sahipler. İki ülke arasında çeşitli ikili ve bölgesel düzeylerde devam eden iletişim ve koordinasyonun devamı niteliğindeki bu ziyaret, geçen yıl mayıs ayında Cibuti'de gerçekleşen temaslar sırasındaki istişarelerin devamı niteliğinde.
Son dönemde iki ülke arasında siyasi ve ekonomik alanlarda iş birliği yönünde önemli adımlar atılıyor.
Sisi, ‘samimi ve şeffaf’ olarak nitelendirdiği görüşmelerin iki ülkeyi ilgilendiren ve bölgesel düzeydeki birçok dosya ve meseleye ilişkin görüşlerde ağlanan yakınlaşmayı yansıttığını belirtti. Başta ekonomi, ticaret ve yatırım olmak üzere iki ülke arasındaki tüm mevcut iş birliği fırsatlarının gözden geçirildiğini, bunların seçkin siyasi ilişkiler düzeyine yükseltilmesi için neler yapılabileceğini görüştüklerini kaydetti.
Karşılıklı yatırımların artırılması ve Mısırlı şirketlerin Cibuti'deki ekonomik kalkınma çabalarına destek sağlaması hususlarında mutabık kalan taraflar iki ülke arasındaki ticaret alışverişi hacmini artırma yönünde adımlar atılması gerektiğini vurguladılar.
Görüşmede ayrıca eğitim, sağlık, ulaşım ve limanlar arası bağlantı alanlarındaki iş birliğinin artırılması ve Kahire ile Cibuti arasına doğrudan uçuş getirilmesi çabaları ele alındı. Bunun yanı sıra başta el-Ezher olmak üzere iki ülkedeki prestijli dini kurumlar aracılığıyla İslam'ın ılımlı değerlerini yayma yoluyla din görevlilerinin eğitimi ve radikal ideolojiyle mücadele alanlarında iş birliğinde bulunulmasının önemine dikkat çekti.
Sisi, Mısır'ın çeşitli makamlar ile iş birliği içinde, Mısır Kalkınma Ortaklık Ajansı (EAPD) aracılığıyla Cibuti'deki kardeşlerini desteklemeye ve eğitim alanında kadroları geliştirmeye devam edeceğini yineledi.
Görüşmede Nahda Barajı dosyasının da ele alındığını belirten Sisi konuya dair şunları söyledi:
Mısır; Nahda Barajı'nın dolum ve işletimi konusunda uluslararası hukuk kuralları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda, bölgesel güvenlik ve istikrarı artırma amacıyla uygun bir zaman çerçevesinde yasal açıdan bağlayıcı bir anlaşmaya varmayı amaçlayan siyasi iradeye sahip. Görüşmelerde Afrika Boynuzu'ndaki bölgesel durum ve gerilim odaklarının yer aldığı Kızıldeniz'in yüksek öncelikli güvenliği ele alındı. Kızıldeniz'in güvenliği ile ilgili olarak Mısır ve Cibuti arasındaki yoğun işbirliği ve koordinasyonun yanı sıra Kıta’nın bu önemli bölgesinde güvenlik ve istikrarı pekiştirme yönündeki çalışmalar, Mısır ve Cibuti’nin Kızıldeniz'in güvenliği ile ilgili yoğun iş birliği ve koordinasyonu da gündeme geldi.
Yapılan açıklamalar görüşmede sözkonusu hayati su yoluna ilişkin tüm politikaların entegre bir perspektiften formüle edilmesi konusunda kıyı devletlere düşen sorumluluklar da tartışıldı.
Mısır ziyaretinin iki kardeş ülkeyi her düzeyde bir araya getiren kardeşlik bağlarını ve stratejik ilişkileri yansıttığını vurgulayan Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle de ekonomi, ticaret, yatırım, endüstri, sağlık, turizm, güvenlik, kültür, enerji, ulaşım, altyapı ve kapasite geliştirme gibi çeşitli alanlardaki iş birliğini geliştirerek yeni ufuklara açılması konusunda Sisi ile anlaşmaya vardıklarını bildirdi.
Cibuti Cumhurbaşkanı’nın aktardığı bilgilere göre görüşmede ayrıca bölgesel güvenliği ve istikrarı tesis etme yönünde iş birliği için harekete geçmenin yanı sıra ortak çıkarları desteklemek ve Mısır ile Cibuti arasında entegrasyon sağlamak için çalışmanın önemi de vurgulandı.
İki cumhurbaşkanı, söz konusu görüşmeler kapsamında iki ülke arasında siyasi istişare, enerji, yenilenebilir kaynaklar ve Mısır’ın Cibuti'de lojistik bölge kurması konularında anlaşmalara imza attılar.
Şarkul Avsat