1 oyuncu, 3 kulüp, 2 transfer... "Transfer çalımı"nda amaç ihtiyaç mı prestij mi?

Galatasaray'ın gündeminde yer alan Gedson Fernandes'i transfer eden ancak yabancı kontenjanı nedeniyle oynatamayacak Beşiktaş'ın hamlesi haftaya damga vurdu. Spor yazarı Faik Çetiner, kulüplerin "transfer çalımı"nı Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray'a transfer olması beklenen Gedson Fernandes, Beşiktaş'a transfer olsa da sezonun ikinci yarısını Rizespor'da geçirecek / Fotoğraf: Twitter 

Süper Lig'de ara transfer dönemi devam ederken Benfica'da forma giyen Gedson Fernandes'in Türkiye'ye gelişi 3 kulübü karşı karşıya getirdi.

Geçmişte Mehmet Topuz, Tarık Çamdal, son iki yılda Mert Hakan Yandaş, Emre Kılınç, İrfan Can Kahveci, Bernard Mensah, Henry Onyekuru, Valentine Rosier ve Rachid Ghezzal, ezeli rakipleri karşı karşıya getirmişti.

Bu yarışlardan kimi zaman Beşiktaş, kimi zaman Fenerbahçe kimi zaman da Galatasaray başarıyla ayrıldı.

Sezon başında Rosier ile Ghezzal için Beşiktaş ve Galatasaray karşı karşıya gelmiş ve o yarışı Beşiktaş kazanmıştı.

Yine Oğulcan Çağlayan'ın Rizespor'dan Galatasaray'a transferi olay olmuş ve iki kulüp arasında gerilim had safhaya çıkmıştı.

Gedson Fernandes'in Türkiye'ye gelişi ise geçmiş "transfer çalımları"nı gölgede bırakmaya yetti.

Geçen sezonun ikinci yarısında Galatasaray'da forma giyen ve ligin bitişiyle Benfica'ya geri dönen Gedson Fernandes, sezon başında kulübü tarafından hiçbir takıma gönderilmedi ve ilk yarıyı deyim yerindeyse evde geçirdi.

Galatasaray'ın uzun süredir ilgisi olduğu ve oyuncunun da yaptığı paylaşımlarla eski takımını unutamadığı yönündeki sosyal medya paylaşımları da işin tuzu biberi oldu.

 

Gedson Fernandes-Twitter.jpg
Gedson Fernandes, sosyal medya hesabından Galatasaray'la ilgili paylaşımları kaldırdı / Fotoğraf: Twitter

 

Beşiktaş Kulübü, 1 Şubat'ı 2 Şubat'a bağlayan gece Portekizli futbolcunun transferini bitirdi ve sezon başında da rakibiyle giriştiği transfer çalımında bir kez daha başarılı oldu.

Beşiktaş, Gedson Fernandes'i transfer etse de yabancı kontenjanı nedeniyle ikinci yarıda takımda yer veremeyecek. 

Transferi ilginç kılan bir diğer nokta ise oyuncunun ikinci yarıda Rizespor'da forma giyecek olması.

Barcelona'dan özel uçakla getirilen Portekizli oyuncuya, eşlik eden Çaykur Rizespor Yönetim Kurulu Üyesi Selim Selimoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Sezon sonuna kadar Gedson Fernandes bizimle birlikte. Bizim formamızı terletecek. Yakından takip ettiğimiz bir oyuncuydu. Kendisini Benfica'dan ikinci yarı için kiraladık. Umarım hepimiz için hayırlı bir transfer olur diyoruz. Ona da sakatlıksız, iyi ve şanslı bir sezon diliyoruz. Bir süredir bu transferle ilgili çalışıyorduk. Son 60 saattir hiç uyumadık diyebilirim. Bugün de yine zor geçti. Sonunda başarılı olduk. Takımımız adına çok mutluyuz.

Gedson Fernandes'i rakiplerine kaptıran Galatasaraylı taraftarların sosyal medyada yoğun tepki göstermesi nedeniyle açıklama yapan GS Başkanı Burak Elmas ise şöyle konuşarak tepkilerin daha da artmasına neden oldu:

Gedson'u isteseydik alırdık ama şu an önceliğimiz değil.

 

 

Maliyeti kafa karıştırdı

Gedson Fernandes'in transferinin bir diğer ilgi çeken yanı ise oyuncunun kulüplere maliyeti oldu.

Galatasaray Başkanı Elmas, Benfica ile görüştükleri rakamı şöyle açıkladı:

"22 Ocak 2022’de Benfica ile yazışma yaptık. Benfica, iki sezon için bizden 1 milyon euroluk bir kira ücreti istedi. Onun üstüne de 7 buçuk milyon euroluk bir satın alma opsiyonu istediler. 10 milyon euroluk teklif gelirse, oyuncunun gitme hakkı vardı."

Beşiktaş'ın ise KAP'a görüşmelerin başlatıldığını açıkladığı futbolcu için Benfica'ya 6 milyon euro bonservis ödeyeceği, sonraki satıştan da yüzde 50 pay vereceği aktarılıyor.

 

Faik Çetiner-Twitter.jpg
Faik Çetiner / Fotoğraf: Twitter

 

"Birbirlerine üstünlük sağlayıp, taraftarların gönlünü hoş tutmak için yapılıyor"

Spor yazarı ve "Bizim Stadyum" programı yorumcusu Faik Çetiner, kulüplerin "transfer çalımları"nı ve kulüplere etkilerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

İki kulübü karşı karşıya getiren transferlerin genellikle kulüplerin birbirlerine üstünlük sağlamak için yapıldığına değinen Çetiner, geçen sezon Fenerbahçe ile Galatasaray'ı karşı karşıya getiren İrfan Can Kahveci örneğini vererek şöyle konuştu:

Kulüpler burada birbirlerine üstünlük sağlayıp taraftarların gönlünü hoş tutmak için yapılan transferler. İrfan Can iyi futbolcu da normal fiyatının en aşağı iki misline Fenerbahçe mal etti onu. Buradaki amaç, onların birbirlerini daha fazla fiyata mal ettirmek. Yani diyor ki ben alamıyorsam hiç olmazsa oyuncuyu ucuza almasın. Öncelerde Mehmet Topuz'da da yaşandı. 

"Kulüplerle bu tür işlere giren futbolcular sonunda zarar ediyor"

Bu tarz transferlere konu olan oyuncuların çoğunlukla bu işten zarar gördüğüne değinen Çetiner, "Burada en büyük zararı mantıklı, doğru hareket edemeyen futbolcu yaşıyor. Sonunda hiçbirinin geleceği olmuyor, futbol hayatları çabuk bitiyor. Mehmet Topuz, Mehmet Ekici bunların örneği. Kulüplerle bu tür işlere giren futbolcular sonunda zarar ediyorlar. İlk başta kazansalar gibi gözükse de sonunda futbol olarak bitiyorlar, siliniyorlar, gidiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

"Kötü oynasa oklar direkt ona çevriliyor çünkü iyi para aldı ve iki kulübe arasında git gel yaptı"

Taraftarların bu transferlerden beklentilerinin de büyük olduğunu ve bu durumun futbolcularda baskı yaratacağını dile getiren Çetiner, şu yorumu yaptı:

Şimdi İrfan Can'da böyle olmaması için dikkat edilmesi lazım. Çünkü çok para verdikleri Fenerbahçeli futbolcu için taraftar 'Çıkıp beni uçuracak' diyor. Yani İrfan Can çıkacak maçı tek başına kazanacak. 'Oyuncuya milyarlarca para verdim' diyor. Öyle bir şey yok! Bu takım oyunu. E sonunda da en ufak bir oyuncu kötü oynasa direkt oklar o futbolculara çevriliyor. Daha kötü oynayan futbolcular da var ama niye? Çünkü iyi para aldığı ve iki kulübe arasında git gel yaptığı için. Mert Hakan da bunlardan biri. Galatasaray mı, Fenerbahçe mi derken, Fener'e geldi. İrfan Can Galatasaray, Fenerbahçe derken Fener'e geldi. Ama ne oluyor? Fatura sonunda bunlara çıkıyor. Yani şu anda Mert Hakan'ın da İrfan Can'ın da çok mutlu olduğunu iddia edemeyiz. Futbol olarak çok katkı sağladıklarını da iddia edemeyiz.

"Başkan 'isteseydik alırdık' diyor ya Galatasaraylılar bile o lafa gülüyor ve tepki koyuyor"

Spor kamuoyunda Beşiktaş'ın 4 yabancı oyuncusunun kadro dışı olmasına rağmen transferi gerçekleştirmesi eleştirilse de gelecek için önemli bir yatırım olarak değerlendiriliyor.

Galatasaray Başkanı Burak Elmas'ın uzun süre uğraşmalarına rağmen "İsteseydik alırdık, önceliğimiz değildi" sözleri ise sıkça eleştiriliyor.

 

 

Sezonun kalan kısmını Çaykur Rizespor'da tamamlayacak olan Gedson Fernandes transferinden en karlı çıkan takımın Rizespor olduğunu belirten Çetiner, şu ifadeleri kullandı:

Rizespor girdi ve avantaj sağladı kendine. Ondan faydalandı. Normal şartlarda Beşiktaş'ın kadrosunda oynatma şansı olsa Gedson'u Rize alabilir mi? Mümkün değil. Rize'ye bir devlet piyangosu, talih kuşu oldu. Öyle bakmak lazım. Galatasaray da esasında parası olmadığı için bu futbolcuyu alamadı. Başkan 'isteseydik alırdık' diyor ya bugün Galatasaraylılar bile o lafa gülüyorlar ve tepki koyuyorlar. Öyle bir şey yok. 'İsteseydik alırdık' ne demek? İstiyordu Galatasaray! Taraftar istiyordu, camia istiyordu. En azından moral motivasyon adına Galatasaray camiası için önemli bir futbolcuydu, alamadı. Galatasaray beceremedi. Yani cebi yetmedi Galatasaray'ın bu transfere Beşiktaş aldı. Ha bu arada Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım başkan olsaydı Gedson'u Fenerbahçe alırdı. Aziz Yıldırım araya girer alırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Dünyaya bir daha gelsem spor yazarı değil menajer olurdum"

Çetiner'e transfer savaşlarında kulüpleri menajerlerin karşı karşıya getirdiği iddialarını da sordum. 

"Dünyaya bir daha gelsem spor yazarı değil menajer olurdum" diyen Çetiner, şu yanıtı verdi:

Zamanında bize de önermişlerdi. Biz aptal gibi 30-35 yılımızı boşa kürek sallayarak geçirmişiz. Hemen ilk fırsatta menajerliğe başlardım, menajer olurdum. Bundan daha güzel para var mı? Futbolculardan fazla kazanan menajerler var. Elmas'ın dünkü açıklamalarının bununla bağlantısı olabilir. Genç futbolcuların aklını çeliyorlar, onu, bunu, çevrelerini kullanıyorlar. Arada götürenler var. Aradakiler biraz yemleniyor bu işten ama menajerlik güzel iş yani. Ha 1-2 çok özel menajeri var onları saymıyorum. Onlar da var aralarında ama yüzde 10'u iyidir yani. Yüzde 90'ı bu işten güzel para kazanır, ticaretini iyi yapar. 

"Bitmez bu iş, sonu gelmez"

Transfer çalımlarının Türk futbolunda daha önce de var olduğunu ve bundan sonra da devam edeceğini ifade eden Çetiner, sözlerini şöyle noktaladı:

Bunlar 30 yıldır düzelmez. Bir dahaki transfer sezonunda yine başka olaylar başka senaryolar görürüz. Bitmez bu iş, sonu gelmez.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU