Yurtsuzlar eylemine katılan öğrencilerin kredisi kesildi... Karar yargıya taşınıyor

Avukat Siyabend Dunlayıcı, "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından öğrencilere uygulanan bir yıldırma politikasına dönüştüğünün farkındayız" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter @yurtsuzlar_

Yüksek kira ve yurt ücretleri nedeniyle barınma sorunu yaşayan çok sayıda öğrenci, geçtiğimiz yılın eylül ayında çeşitli şehirlerde eylem yaptı. Bazı öğrenciler, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle İstanbul ve İzmir’de gözaltına alınmıştı. Açılan soruşturmalar nedeniyle bu öğrencilerin öğrenim kredileri ve bursları kesiliyor.

Üsküdar Üniversitesi’nde okuyan Barış Demir, öğrenim kredisinin kesildiğini Giresun’da yaşayan ailesine gönderilen tebligatla öğrenmiş. Tebligatta geçen "anarşi" ve "terör" ifadelerinin gerçek dışı olduğunu belirten Barış, barınma eylemlerine katılarak anayasal hakkını kullandığını söylüyor.  Barış, "Terörle, anarşiyle alakası yok. Kendilerince bir şey yapmaya çalışıyorlar. Biz dayanışma ile bu durumun karşısında durmaya çalışıyoruz, taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz" dedi.

"Bizi zor duruma düşürdüler"

Gazete Duvar'dan Aynur Tekin'in haberine göre; kredisi kesilen öğrencilerden biri de Yonca Fırat, "30- 35 kişi ters kelepçe ile gözaltına alınmıştık. Bununla ilgili Aralık ayında bir arkadaşımıza belge geldi ve bursunun kesildiğini öğrendik. Bize herhangi bir şey gelmediği için biz bursumuz devam ediyor zannettik" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öğrenim kredisi aldığı dönemlerde bile masraflarını karşılayamadığını söyleyen Yonca, şu anda hayatının çok daha zorlaştığını anlatıyor: 

Zaten bir borcun içindeydim, şimdi devletten borç da alamıyorum. Okurken çalışıyorduk, şimdi daha fazla çalışmak zorunda kaldık. Bu durum hem eğitim hayatımıza hem yaşam alanlarımıza yansıyor. Bizi zor duruma düşürdüler.

"Emsal kararlar var"

Avukat Siyabend Dunlayıcı burs kesme kararıyla ilgili İdare Mahkemesi’nde dava açmaya hazırlanıyor. "Anayasal olarak hiçbir dayanağı olmayan masumiyet karinesine tamamen aykırılık teşkil eden bir işlem. Bunun Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından öğrencilere uygulanan bir yıldırma politikasına dönüştüğünün farkındayız" ifadelerini kullanan Dunlayıcı şunları kaydetti:

Daha önce İdare Mahkemesi tarafından verilen emsal kararlar var. Açacağımız davada bu kararları da sunacağız.

Ankara 23. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz yıl Onur Yürüyüşü’ne katıldığı iddiasıyla bursu kesilen öğrenci için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, öğrenci hakkında kesinleşmiş̧ mahkûmiyet ya da uzaklaştırma cezası olmamasına rağmen sayılmayan bir sebebe dayanarak bursun kesilemesinin hukuka uygun olmadığı belirtildi. 2019 yılının Kasım ayında ise hakkında soruşturma açıldığı için bursu kesilen bir öğrencinin itirazını inceleyen Ankara Bölge İdare Mahkemesi "Kesin hüküm olmadıkça kimse suçlu muamelesine tabi tutulamaz" diyerek kararı iptal etmişti.

 

Gazete Duvar

 

DAHA FAZLA HABER OKU