Bütün metrobüs duraklarına, alt ve üst geçitlere yazacağız: Ey halkımız sizin metroyla buluşmanızı engelliyorlar. Sizin, 300 adet yeni metrobüs otobüsüyle buluşmanızı engelliyorlar. Bugüne kadar bunu yapmadım, şimdi afişe edeceğim.
Bu sözler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ait.
İmamoğlu, dediğini yapmaya başladı. Reklam panolarında "Burada metro geçebilirdi. Cumhurbaşkanı onaylamadı" ifadelerini yazdırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a göre CHP'li belediyeler, özellikle de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, borçlanma dışında pek bir şey yapmıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Devam eden işleri bile yürütemiyorlar"
İBB'nin borçlanma miktarını 2024'e kadar 100 milyar liraya çıkarabileceğini savunan Erdoğan, "Bunun adı İstanbul'a, İstanbulluya, Türkiye'ye ihanettir" diyerek şunları söyledi:
"Halbuki yaptıkları hiçbir iş yok. Bırakın yeni iş yapmayı, devam eden işleri bile yürütemiyorlar. 'İstanbul için borçlanmak ihanettir' diyerek göreve geldiler, belediyenin borcunu hiçbir iş yapmadan 23,5 milyar liradan planladıklarıyla birlikte 61 milyar liraya çıkardılar."
Erdoğan ve İmamoğlu, atışırken devletin kurumları ise karşı karşıya geliyor.
Metro hatlarının engellendiği iddiasına cevap veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırım Genel Müdürlüğü'ne kurumsal cevap İBB'den geldi.
İBB ve AYGM karşı karşıya
AYGM açıklamasında, "Değerli İBB, ‘onaylamıyorlar' dediğiniz Beylikdüzü-Sefaköy Metrosu için yapmanız gerekenler…" diyerek izlenecek adımları tek tek sıraladı.
İBB ise verdiği yanıtta, "Tam 311 gün sonra yanıt verebilmeniz gerçekten takdire şayan" ifadelerine yer verdi ve şunları kaydetti:
"12 Mart 2021'de gönderdiğimiz ön fizibilite ve proje onay talep yazımıza tam 311 gün sonra yanıt verebilmeniz gerçekten takdire şayan. İlgili hattın tüm projeleri hazır, yeter ki İstanbulluları cezalandırma ve ayrımcılık politikasından vazgeçin."
Raylı sistemdeki hedef yakalanacak mı?
Peki İstanbul'da bitmiş ve işletmeye alınmış kaç kilometre uzunluğunda raylı sistem var?
Ne kadarı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, ne kadarı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edildi?
İnşaat halindeki metro hatlarının uzunluğu ne kadardır? Kaç kilometre raylı sistem hedeflendi?
2029'a kadar hedeflenen raylı sistemin bitirilmesi mümkün mü?
Bütün bu soruların cevapları İBB'ye bağlı Metro İstanbul'un internet sitesinde açık şekilde yer alıyor.
Bakanlık metronun simgesini değiştirdi
Metro İstanbul'un verilerine göre 2021 yılı itibarıyla mevcut işletilen hatların uzunluğu 262,15 kilometre.
Bu hat uzunluğu İBB ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Üstelik şimdiye kadar yani İBB el değiştirene kadar, hangilerinin belediye hangilerinin bakanlık tarafından yapıldığı pek dile getirilmiyordu.
Ancak daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da işletmeye aldığı metro hatlarının simgesini bile değiştirdi. Bakanlık yaptırdığı hatların istasyonlarının girişlerine "U" harfini yazdı.
2024 yılının sonuna kadar ise toplam 164,60 kilometrelik metro hatlarının hizmete alınması planlanıyor. Buna göre bunun 91, 50 kilometresi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 73,10 kilometresi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa ediliyor.
Böylece 2024 sonunda mevcut işletilen hatların uzunluğu 426,75 kilometreye çıkacak.
Metro İstanbul'un internet sitesindeki bilgilere göre 2024 sonrası içinde ciddi bir raylı sistem işletmeye açılabilir. Zira 2024 sonrası açılması planlanan hatların 32,90 kilometresi İBB, 32,90 kilometresi de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından İstanbulluların hizmetine sunulacak.
İBB, hedefte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nı geçti
2024 yılı sonrası yapımına başlanması planlanan hatlarda ise ilk defa İBB, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nı geçeceğe benziyor.
Buna göre İBB, 2024 sonrasında 292,38 kilometre uzunluğunda bir raylı sistem yapmayı planlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise bu süre sonrasında toplamda 53,20 kilometre uzunluğunda raylı hat yapımına başlamayı planlıyor.
İBB ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın toplam raylı sistem hat uzunluğu 345,58 kilometreye ulaşacak.
2029 sonrası için açılması planlanan hat ve hedef: 805,23 kilometre
Bunların dışında bir de hedeflenen var. 2029 sonunda işletmede olması planlanan hatların uzunluğu 616,65 kilometreye ulaşacak. Aynı yılın sonrası açılması planlanan hatlar ile hedef 805,23 kilometre.
Mevcut işletilen hatlar kategorisindeki metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatları tek tek sıralanıyor. Bunların tamamı bir önceki yönetim tarafından yapılmış bazılarının açılışı ise İmamoğlu tarafından gerçekleştirilişmiş raylı sistemler olarak biliniyor.
Onay verilmediği iddia edilen hat 2024 sonrası açılması planlanan hatlar arasında değil
Cumhurbaşkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında "onaylanmadığı" gerekçesiyle tartışmaya yol açan İncirli-Sefaköy Metro Hattı ise 2024 sonrası açılması planlanan hatlar arasında yer almıyor.
"Buradan metro geçebilirdi, Cumhurbaşkanı onaylamadı" afişlerinin İstanbul'un çeşitli noktalarına asılmasına neden olan hat 2029 sonuna kadar açılması planlanan hatlar arasında bulunuyor.
Yaklaşık 40 yılda 2 kurumun işbirliği yaparak hizmete açtığı hat uzunluğu 262 kilometreye ancak ulaşabilmişken, ekonomik krizden ve karşılıklı "inatlaşmadan" dolayı ortaya konulan hedefin yakalanmasının imkansız olduğu ifade ediliyor.
© The Independentturkish