Türkiye'nin ilk yerli takım uydu çalışmalarında hedef haziran

Türkiye'nin ilk yerli takım uydu çalışmalarına başlandı. 'Olmaz' denilen projelere imza atan ekip, haziran ayında ilk test uydu gönderimini SpaceX'in Falcon 9 roketi ile yapacak

Takım uyduları, birbirleriyle ve yer istasyonları ile koordineli şekilde haberleşebilen uydu filosu oluşturma kabiliyetine sahip oluyor. Bunu yapan dünyada çok az sayıda kuruluş bulunuyor. Bu uydular, dünyanın çevresini belli aralıklarla dolaşarak, aldıkları verileri yer istasyonlarına iletiyorlar.  

Ulaşımdan finansa, enerjiden meteorolojiye, havacılıktan tarıma kadar birçok sektör için veri iletişimini sağlayacak takım uydular, çok çeşitli alanda hayatı kolaylaştırıyor.

Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması amacıyla kurulan Plan-S, Türkiye'de istihdamı ve tersine beyin göçünü geliştirerek dünyaya açılmayı hızlandırmayı hedefliyor.  


2022 yılında 3 test uydusu SpaceX'in Falcon 9 roketi ile fırlatılacak

Türkiye'de ve dünyada en gözde kurumlarda görev yapmış isimleri bir araya getirerek ilk uydu çalışmalarına başladıklarını belirten Plan-S CEO'su Tugay Güzel, "İlk uydumuz 2022'nin Nisan ayında tamamlanacak, haziran ayında da SpaceX'in Falcon 9 roketi ile fırlatılacak. Devamında ekim ayında iki tane daha uydu göndereceğiz" dedi.
 

Tugay Güzel.jpg
Tugay Güzel

 

Nesnelerin İnterneti (IoT) ve büyük veri işleme alanıyla kesişen uydu teknolojileri alanında hizmet vereceklerini kaydeden Güzel, şu bilgileri verdi:

Plan-S'i kurmamızın üzerinden henüz bir yıl bile geçmeden ilk uydumuzu fırlatmış olacağız. Planlarını cesareti ile pekiştiren bir ekip olarak toplamda yaklaşık 200 uydudan oluşan takım uydu hedefimiz için çalışmaya başlamış olacağız.


Uydu ve Nesnelerin İnterneti teknolojileri ile geleceği şekillendirecek

Bilime ve öncü teknolojiye yatırım yapma amacıyla yola çıktıklarını belirten Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, yakın gelecekte çalışmalarını yürütecekleri yerleşkelerinin "Uydu ve Uzay AR-GE Merkezi" olacağını vurguladı. 
 

Sami Aslanhan.jpg
Sami Aslanhan

 

Aslanhan, "Geleceğin takipçisi değil mimarı olmak için uzay alanında yatırım yapmamız gerekiyordu. Çünkü uydu pazarı her geçen gün büyüyor. Bir araştırmaya göre, bugün dünyada 55 milyar adet nesnelerin internetini kullanan cihaz var. 2025'de bu sayının 135 milyar olacağı tahmin ediliyor.  Bu cihazlar, uydu teknolojisi ile hızlı ve çok daha ucuz bir şekilde takip edilebilir bu sayede son kullanıcıya ihtiyacı olan verileri sunabilir" şeklinde konuştu.  


Uydular birçok sektör için veri elde etmede kullanılacak

Uzun yıllardır NASA JPL'de çalışmalarını devam ettiren Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, ekibe uzay çözümleri konusundaki uzmanlığını aktarmak için katıldığını söyledi.  

Dünya'nın farklı yerlerinden birçok talebi bu uydularla karşılanabileceğini belirten Yıldız, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu:

Uydular, nesnelerin interneti gibi birçok farklı alanda büyük işler yapıyor. Bu alanda ulaşımdan finansa, enerjiden meteorolojiye, havacılıktan tarıma kadar birçok sektöre hizmet veriliyor. Mesela, tarım alanları genelde toplu yerleşim yerlerinden uzakta olurlar. Dolayısıyla bu tür bölgelerde karasal internet altyapısı yeterli gelmeyebilir.

Yani şehir dışına çıkınca telefonunuzun interneti çekmemesi gibi düşünebilirsiniz. Akıllı tarım yapmak istiyorsanız, tarlanıza ya da bahçenize ısı, nem, hava durumu gibi alıcılar koyabilirsiniz ve bu verilere göre su, gübre ve hasat tarihi gibi özel zamanları hassas bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Tabi önemli olan bu alıcıların topladığı verileri çiftçinin hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz. Önemli olan bu alıcıların topladığı verileri çiftçinin hızlı bir şekilde edinebilmesi. Eğer tarlasının bulunduğu yerde internet altyapısı yetersizse bu verileri hızla toplayamaz.

 

Dr. Umut Yıldız.jpg
Dr. Umut Yıldız

 

"İşte burada Dünya'nın çevresini dolanan yakın yörünge uyduları devreye giriyor. Böyle bir uyduya erişiminiz varsa, uydu sizin tarlanızın üzerinden her geçtiğinde bu verileri toplar ve en kısa sürede size iletir. Tek bir uydunun tarlanızın üzerinden yeniden geçmesi birkaç gün alır" şeklinde konuşan Yıldız, Bu süreyi kısaltmak için birçok uydu takımına sahip olmanız gerekir. İşte takım uydular burada devreye giriyor. Plan-S'in buradaki hedefi 200 uyduluk bir takıma sahip olmak, üzerimizden geçen uyduların sıklığını artırmak. Bu kadar çok uyduya sahip olunca her birkaç dakikada yeni veri toplama imkanımız olacak. Bu uydular sadece Türkiye'nin üzerinden geçmeyecek, aynı şekilde bütün Dünya'nın üzerinden geçeceği için çok çeşitli müşteri portföyü hizmet sunabileceğiz" diye belirtti.

Takım uydu yapmanın kendine göre zorlukları olduğunu kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

En zoru bütün ihtiyaçları karşılayacak ilk uydunun en iyi şekilde tasarımı, bu aşama tamamlandıktan sonra seri üretime geçilir ve süreç içinde de geliştirilebilir. Sonuçta üç yüz tanesi tek seferde uzaya gitmeyecek, takım uydularımız zaman içinde gelişecek.


"Olmaz denilen projeleri yapan ekibiz"

Aselsan'da 20 yıl üst düzey görevlerde yer alan Özdemir Gümüşay, uydu projesini gerçekleştirmek için Sistem Direktörü olarak ekibe katıldı. 

Zorlu projelerin gerçekleşmesinde ucuz ve hızlı olmayı hedefleyerek çalıştığını kaydeden Gümüşay, "'Olmaz' denen projeleri yapan ekibin bir parçası olmuş bir grubuz. 'Kimse yapamaz' denilen projeleri gerçekleştirdik. Her şeyi biz tasarlayıp, uzay şartlarına uygun nitelikli şekilde üretiyoruz. Hızla üretim yapıyoruz, hemen karar alıp hayata geçirebiliyoruz. Uzay koşulları farklı bir ortam olduğu için bunun getirdiği zorlukları öğrenmeye çalışıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri test aşamalarından geçiriyoruz" şekilde bilgi verdi. 

Uydunun birçok parçasının tasarımının kendi merkezlerinde geliştirildiğini söyleyen Gümüşay, "Her biri kendi konusunun uzmanı hatta ve hatta özgeçmişleri ile örnek oluşturan ekibimiz ile uzay yolculuğuna başlamaya hazırız" dedi.
 

 

"Türkiye'nin en büyük istasyonunu tasarlayacağız"

17 yıl kadar Aselsan'da görev aldıktan sonra Meteksan'da çalışan Murat Sencer Akyüz, Telekomünikasyon Müdürü olarak uydularla haberleşme üzerine çalışıyor.

Yer istasyonlarının ve nesnelerin internetinin iletişimi için uydu ve anten etkileşimi üzerine çalışmalarını sürdüğünü dile getiren Akyüz, "Sistem mimarisi içerisinde ilk aşamada mobil istasyon tasarladıktan sonra kalıcı ve Türkiye'nin en büyüğü olacak istasyonunu tasarlayacağız. Uyduyu takibinden sonra bulunduğumuz konum yakınından geçerken de alıcıların takip etmesi gerekiyor, çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz" diye konuştu.


"Oyun oynayarak takım arkadaşlarımızı seçiyoruz"

Alanında en iyi takım arkadaşlarını bulabilmek için şirket kültürü ile doğru orantılı olarak daha yaratıcı bir işe alım süreci yürüttüklerini söyleyen İnsan ve Kültür Yöneticisi Sinem Musanoğlu, "2022 yılı sonunda yaklaşık 100 kişilik bir ekip olmayı planlıyoruz. Bu ekibi oluştururken adayların her zaman karşılaştıklarından biraz daha farklı bir işe alım yöntemi takip ediyoruz. Alışılmışın dışında bir iş yapınca, işe alım süreci de bu doğrultuda daha yaratıcı hale geliyor. Adayların çalışacakları alanlara bağlı olarak farklı masa oyunları ile işe alım sürecimizi tamamlıyoruz. Bu sayede takım arkadaşlarımızın hem duygusal zekalarına hem de çalışacağı alana göre yeteneklerine bakarak onlarla tanışmış oluyoruz" dedi.  

Türkiye'nin uzay vizyonuna paralel olarak kendi öz sermayesiyle uydu ve uzay teknolojileri konusunda çalışmalarını sürdüren Plan-S, kısa zamanda birçok sektöre hizmet verip dünya pazarında söz sahibi bir oyuncu haline gelmeyi hedefliyor.

Uzay hayallerini hayata geçirmeyi planlayan şirket, Türkiye'de uzay konusunda çalışmalarını yürütmek isteyen kişiler için ise bir cazibe merkezi olmayı amaçlıyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU