Tüp bebek tedavisi meme kanseri riskini artırıyor olabilir

“Bu araştırma özellikle 40 yaş üstü kadınların gördüğü tüp bebek tedavisinin içerdiği yüksek dozdaki yumurta gelişimini uyarıcı ilaçlara karşı önemli bir farkındalık yaratıyor”

Tüp bebek tedavisinde kadınlara döllenme için yumurtalıkları uyaran güçlü ilaçlar veriliyor / Fotoğraf: The Independent

Hamile kalmak için “tüp bebek” olarak bilinen IVF yöntemine başvuran 40 yaş üstü kadınların meme kanserine yakalanma riski daha fazla olabilir.

58 bin 534’ü tüp bebek tedavisi gören 600 bin Danimarkalı kadının incelendiği 20 yıl süren bir araştırmaya göre, bu yöntemi deneyen 40 yaş üstü kadınların meme kanserine yakalanma riski yüzde 65 daha fazla.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yöntemde kadınlar, döllenme için yumurta üretmek amacıyla yumurtalıklarını uyaran güçlü ilaçlar kullanıyor. 

Söz konusu ilaçların artırdığı östrojen hormonu göğüslerin büyümesini sağlarken, kanserli hücrelerin de büyümesine neden oluyor.

Kopenhag Üniversitesi’nden çalışmayı yürüten araştırmacılar Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği’nin (ESHRE) yıllık toplantısında sunulan bulguların özetini çıkardı.

Hazırlanan özette şu ifadelere yer verildi:

Kanser riskinin artması ART (destekli üreme teknolojisi) tedavisi için uygulanan yüksek hormon seviyesine karşı yaşa bağlı savunmasızlıktan kaynaklanıyor olabilir.

1994’ten 2015’e kadar devam eden çalışmada tüp bebek yöntemiyle doğum yapan kadınlar, kendisiyle benzer geçmişe sahip ve tedavisiz doğum yapan 10 kadınla karşılaştırıldı.

Çalışma boyunca kanser oranlarının genel olarak düşük kaldığı görüldü. Toplam 3 bin 894 kanser vakası görülen araştırmada kadınların yaklaşık 0,6'sına meme kanseri teşhisi kondu. Ancak bu oran tüp bebek tedavisi gören kadınlarda 0,8’e çıktı.

Londra’daki St. George Hastanesi'nden doğum uzmanı Profesör Geeta Nargund, “Bu araştırma özellikle 40 yaş üstü kadınların gördüğü IVF tedavisinin içerdiği yüksek dozajlı yumurta gelişimi uyarıcı ilaçlara karşı önemli bir farkındalık yaratıyor” dedi.

Doktorların yaşlı hastalara riskler hakkında danışmanlık vermeye başlaması gerektiğini söyleyen Nargund ilaçların dozajını minimal seviyede tutmak gerektiğini belirtti.

 

 

Öte yandan, bu durumun arkasında kanser riskini ve doğurganlığı etkileyen diğer faktörlerin de olabileceğini göz önünde tutmak gerekiyor.

Geç yaşta çocuk sahibi olmanın riski artırdığı biliniyor ancak emzirme de riski azaltmaya yardımcı olabilir. Obezite, beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımıysa söz konusu riski artıran faktörlerden.

ESHRE Başkanı Roy Farquharson, “Bu ilginç bir ön bulgu ancak insanlar hemen alarma geçmemeli” diye konuştu.

Farquharson, IVF'de kullanılan ilaçların ve diğer yardımcı üreme yöntemlerinin etkileri üzerine yapılan 40 yıllık araştırmanın uzun vadeli kanser risklerinin düşük olduğu sonucuna vardığını belirtti.

Farquharson sözlerine şöyle devam etti:

Yıllardır meme kanserindeki bu artışın sebebinde kısırlığın mı yoksa tüp bebek tedavisinin mi etkili olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz ve bunu başaramadık. IVF tedavisinden kaynaklanan bir etki varsa bu marjinal bir etkidir.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU