Kayıplara karışan "Britanya'nın en yalnız yarasası" tünelde bulundu

"Yalnız Joe" adlı erkek yarasa 2019’dan beri görülmemişti

35 yaşına kadar yaşayabilen yarasa üzerinde yapılacak araştırmalar, bir gün insanların daha uzun yaşamasına olanak tanıyabilir (Wikimedia Commons)

Britanya’nın bilinen son büyük fare kulaklı yarasası iki yılın ardından ilk kez bir tünelde görüldü.

Latince adı Myotis myotis olan ve kanat açıklığı yaklaşık 50 santimetreyi bulan yarasa türünün ülkede yalnızca bir üyesi kalmıştı. "Yalnız Joe" adı verilen bu erkek yarasa 2019’dan beri görülmemişti.

Bu nedenle Britanyalı uzmanlar Avrupa kıtasına özgü yarasa türünün hiçbir üyesinin artık bu ülkede yaşamadığını ilan etmeyi planlıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak ülkenin en yalnız hayvanı, Sussex’te kullanılmayan, karanlık bir tünelde bulundu. Aslında yarasa birçok kışı aynı tünelde uyuyarak geçiriyordu. 5 ay boyunca hareketsiz asılı kaldığı bu tünelden çıktığında nereye gittiği ve ne yaptığı ise bilinmiyor.

Şu anda yarasa için uygun bir eş arayışına girişen yetkililer onu takip edebilmek için hayvana bir etiket takmayı da düşünmüştü. Ancan hayvanın rahatsız olabileceği endişesi bu fikirden vazgeçmeleriyle sonuçlanmıştı.

Yarasının bulunduğu tünelin yeri, insanların onu rahatsız etmesini engellemek için gizli tutuluyor. Zira uzmanlar, yarasaların kış uykusunun ortasında rahatsız edilmesinin hayati tehlike arz ettiğini belirtiyor.

Yalnız Joe, Britanya’da yaşayan ve kanat açıklığıyla göz dolduran 11 iri yarasa türünün en büyüğü. Bu nedenle uzmanlar, hayvanın bulunması için son bir kez seferberlik başlattı. Çabaların sonuç vermesi korumacıları memnun etti.

Biyoloji profesörü ve Memeliler Derneği başkanı Dr Fiona Mathews, halka çağrı yaparak büyük yarasalara dikkat etmelerini istediklerini aktardı:

Bazıları Sussex, Hampshire veya Dorset'te takılıyor olabilirdi. Avrupa'da genellikle görkemli evlerde, kalelerde veya büyük ahırlarda bulunurlar.

Batı Sussex'in altındaki tünellerde 20 kişilik bir koloni 1970'lere kadar hayatta kalmıştı. Ancak bu bireyler başarıyla üreyemedi. Sonunda 2002’de Yalnız Joe’nun ülkede son kalan Myotis myotis türü olduğu anlaşıldı.

Yarasanın keşfedildiğinde daha yavru olduğuna inanılıyor. Uzmanlara göre o şimdi yaklaşık 20 yaşında.

Ancak türün geneli söz konusu olduğunda göründüğü kadar yaşlı değil. Zira büyük fare kulaklı yarasalar 35 yıla kadar yaşayabiliyor.

Myotis myotis, karanlık gökyüzünde uçan böcekleri toplamak için zikzak çizen çoğu yarasa türünün aksine yeryüzüne inmeyi tercih ediyor.

Dev boyutuyla bir tavşanı andıran yarasa zeminde kanatlarını çok yavaş çırpıyor ve çekirgeleri, cırcır böceklerini ya da diğer uçamayan böcekleri avlıyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, The Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU