Sudan'da kartları yeniden dağıtacak gelişme: Başbakan Hamduk istifa ediyor

Hamduk’a yakın iki kaynak başbakanın bir araya geldiği milliyetçi ve aydın kişilerden oluşan bir gruba görevden istifa etme niyetinde olduğunu bildirdiğini söyledi

Başbakan Abdullah Hamduk / Fotoğraf: Reuters

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk’un önümüzdeki saatlerde istifa edeceğini iddia eden teyitli haberlerin aktarılması üzerine gözler yeniden Sudan’a çevrildi. Bu karar ülkedeki asker ve siviller arasındaki krizde kartların yeniden dağıtılması anlamına gelebilir.

Hamduk’a yakın iki kaynak dün Reuters’a yaptıkları açıklamada, Hamduk’un bir araya geldiği milliyetçi ve aydın kişilerden oluşan bir gruba görevden istifa etme niyetinde olduğunu bildirdiğini söyledi. Kaynaklar, gruptaki kişilerin Hamduk’u kararından vazgeçmeye davet ettiğini ancak Hamduk’un önümüzdeki saatlerde bu adımı atmakta kararlı olduğunu vurguladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’tan Muhammed Emin Yasin’in haberine göre, Başbakan Hamduk’a yakın bir kaynak istifa haberlerini teyit ederek, Hamduk’un önceki hükümetin siyasi tabanı olan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nden (ÖDBG) uzaklaşmasından, ÖDBG’nin kendisiyle işbirliği yapmayı reddetmesinden veya yeni bir siyasi bildirinin yazımına katılmayı reddetmesinden dolayı sıkıntı çektiğini dile getirdiğini belirtti. Kaynak, Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah Burhan ile imzaladığı anlaşmanın ardından sivil isimlerin çoğunun mesafeli yaklaşması sebebiyle Hamduk’un teknokrat bir hükümet kurmada zorluk çektiğine işaret etti.

Kaynak, aralarında silahlı hareketlerden birinin önde gelen lideri ve aynı zamanda geçiş dönemindeki Egemenlik Konseyi üyesinin de bulunduğu siyasi liderlerin ve isimlerin onu istifa kararından vazgeçirmek için harekete geçtiğini sözlerine ekledi.

Ordunun yönetimi sivil otoriteye teslim etmesi talebiyle pazar günü Hartum’da yapılan gösterilerde Hamduk ve Burhan’ın 21 Kasım’da imzaladığı anlaşma reddedildi. Nitekim Hamduk bu anlaşma uyarınca görevine dönmüştü. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi sözkonusu gösteriler sırasında açılan ateşte yaralanan bir gencin daha sonra hayatını kaybettiğini ve gösterilerde 300’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU