Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere 5 bin liralık zam yapılacağını açıklaması sonrası doktorların özlük haklarının iyileştirilmesi beklentisi yükseldi.
Ancak dün öğle saatlerinde AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın söz konusu düzenlemenin bütçe görüşmeleri sonrasına kaldığını duyurması, yüzbinlerce hekimi hayal kırıklığına uğrattı.
Hekimlerden Sağlık-Sen'e tepki
Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan pek çok isim, hem karara hem de hafta boyunca zammın tüm sağlık personelini kapsaması için eylemlerde bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası'na (Sağlık-Sen) tepki gösterdi.
Kendilerine yapılacak zammın ertelenmesinde Sağlık-Sen'in eylem ve söylemlerinin de etkili olduğunu savunan hekimler, 'sendika üyeliğinden çıkılması' çağrısı yaptı.
Tepkilerin odağındaki Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ise yanlış anlaşıldıklarını öne sürdü.
"Hekim arkadaşlara yapılmış zam geç kalınmış bir hamle"
Independent Türkçe'ye konuşan Durmuş, hekimlere zam yapılmasına karşı olmadıklarını vurgularken, söz konusu iyileştirmenin tüm sağlık emekçilerini kapsaması gerektiğini savundu.
Hekimlere yapılmış zammı yerinde bulduklarını hatta geç kalınmış bir hamle olarak gördüklerini aktaran Durmuş, "Zaten kamuoyunun algıladığı gibi hekimlerin önemli bir kesimi yüksek ücret almıyor. Kaldı ki branşları aynı olan iki uzman hekimin maaşları arasında büyük farklar olabiliyor" dedi.
"Hekimlerin uzun süredir sıkıntıları vardı, dolayısıyla bu zam çok daha önce yapılmalıydı" diyen Durmuş, "Aynı adaletsizlikler, hekimlerin dışındaki sağlık çalışanları için de söz konusu. Dolayısıyla onlara (hekim dışı sağlık çalışanları) yönelik de bir düzenleme yapılmalı. Bir hastanedeki hemşire sıfır lira döner sermaye alıyorken başka hastanedeki 2 bin lira fazla ücret alabiliyor" diye konuştu.
"Temel performans uygulaması adaletsiz bir yöntem, güncellenmeli"
Söz konusu yönetmeliği, "adaletsiz" bulduğunu aktaran Durmuş'a göre maaşların hastanelerin gelirleri ve çalışan sayısı gibi etkenlerle belirlenmesi haksızlığa neden oluyor.
2004 yılında yayınlanan yönetmeliği, "bugünün ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak" olarak niteleyen Durmuş, "Temel performans uygulaması; iç barışı, huzuru bozduğundan değişiklik şart. Bir an önce güncellenmeli" yorumunu yaptı.
"Ayın 22'sinde yapılacak açıklamada hekim dışı sağlık çalışanlarının da şartları iyileştirilmeli"
Sağlık emekçilerinin pandemi öncesinde var olan sıkıntılarının salgınla birlikte had safhaya ulaştığını belirten Durmuş, ayın 22'sinde yapılacak açıklamada hekim dışı sağlık çalışanlarının da şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti:
"Yapılacak zam, hemşiresi, sağlık memuru, röntgen teknisyeni, laboratuvar teknisyeni gibi tüm personeli kapsamalı. Alelacele yapılan düzenlemelerde eksiklikler oluyor, hekimlere yönelik düzenleme de böyleydi, gözden kaçan unsurlar vardı. Üzerinde teferruatlı biçimde çalışarak, daha sağlıklı bir düzenleme ortaya çıkacak."
Durmuş'a göre salgın sürecinde en ağır görevi üstlenen sağlık emekçilerinin gösterdiği fedakarlığın karşılığını siyasi iradeden beklemesi en büyük hakları.
Son olarak toplu sözleşmeden sonraki süreçte (son 3 ayda) ekonomik göstergelerin bozulmasının kamu görevlilerini sıkıntıya soktuğunu belirten Durmuş, alım gücünün zayıfladığı gerekçesiyle, özlük hakları iyileştirilmesinin Sağlık Bakanlığı, üniversite, Adli Tıp, Aile ve Sosyal Hizmet Kurumu gibi yerlerdeki tüm sağlık çalışanlarını kapsamasının yerinde olacağını da sözlerine ekledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ne olmuştu?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte yaptığı açıklamada hekimlere zam yapılacağını "müjdelemişti".
Koca, "Emeklilikle ilgili pratisyen hekimlere ek gösterge olarak 13 bindi, 33 bine; uzman hekimler, diş hekimler dahil olmak üzere 17 bindi, 40 bin ek göstergeye çıkmış oluyor. Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira. Düzenleme bugün Mecliste bütün milletvekillerinin, siyasi parti gruplarının desteğini bekliyoruz. Sabit ek ödeme de genel bütçeye aktarılıyor" ifadelerini kullanmıştı.
Hekim dışı sağlık çalışanları ise "Sağlık ekip işidir" denilse de iş özlük haklarını iyileştirmeye geldiğinde kendilerinin "yok sayıldığı" gerekçesiyle tepki göstermişti.
Hekimlere yapılan ek gösterge zammının tüm sağlık çalışanlarını kapsaması talep edilmişti.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş da benzer açıklamalarda bulunmuştu ancak bu durum bazı hekimlerin tepkisini çekmişti.
Dün yaptığı basın açıklamasında hekimlere zammın karşısında olmadıklarını belirten Durmuş, "Yetkili sendika olarak zam yapılmasına asla karşı değiliz, olamayız da. Zamma karşı olmamız, sendikal kimliğimizi ve mücadelemizi inkar manasına gelir. Biz yapılan zamda sağlık çalışanlarının yok sayılmasına karşıyız" şeklinde konuşmuştu.
© The Independentturkish