DİSK Genel Başkanı: Asgari ücret vergi dışı bırakılsın

Asgari ücrete yapılacak zam oranıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çerkezoğlu, "İşçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücret baz alınmalı" dedi

Fotoğraf: AA

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm çalışanları ilgilendiren 2022’de geçerli olacak asgari ücret görüşmeleri devam ediyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada ‘enflasyona işçiyi ezdirmeyeceğiz’ mesajı verdi.

DİSK 2022 yılı için net asgari ücret talebini 5,200 TL olarak açıklarken, işçi, işveren ve hükümetten temsilciler son kararı verecek.

“Hükümetin toplumla yaptığı en büyük sözleşme”

Tükenmez Haber’den Özlem Temena’ya konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücretin belirlenmesi süreci devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşme sürecidir. İşçilerin grev ve itiraz hakkının da masada olmasıyla belirlenmelidir bu toplu iş sözleşmesi. Aslına bakarsanız bu sözleşmenin hükümet ve hükümete bağlı kurumlar tarafından belirlenmesi nedeniyle işçi yararına karar çıkmamaktadır. Bu nedenle asgari ücretin hükümetin eliyle belirlenmesi demokratik değildir” dedi.

‘Asgari ücretin Türkiye için ortalama bir ücret haline geldiğini ve nüfusun yüzde 60’nın asgari ücretle çalıştığının’ altını çizen Arzu Çerkezoğlu, “Sendikalaşmanın bu kadar düşük, grev hakkının hükümet eliyle yasaklandığı, işçilerin hak aramasının engellediği bir ülkede, asgari ücretin belirlenmesi en büyük paylaşım mücadelesidir” şekilde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı”

‘Arka arkaya gelen zamlar ve pandemi nedeniyle işçilerin çok büyük gelir kaybına uğradığını’ söyleyen Arzu Çerkezoğlu, ‘O yüzden bu dönemde asgari ücretin belirlenmesi oldukça önemli. Hayata pahalılığı nedeniyle işçiler arasında da beklenti yükseldi. Ancak burada önemli olan asgari ücretin belirlenirken temel ilkelerin ne olduğudur. İşçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücretin baz alınması gerekir."

'Bunun için belli şartlar vardır' diyen Çerkezoğlu şöyle devam etti;

Ancak şu anda hanede tek kişi üzerinden hesaplanıyor. İkincisi enflasyon, dolar ve altın fiyatları çok yükseldi. İşçinin bu kaygılarının giderilmesi gerekiyor. Üçüncüsü asgari ücretin büyümeden ve milli gelir artışından payını alması. Dördüncüsü ise açık ve yoksulluk sınırı gibi kavramların dikkate alınarak, en azından o eve yoksulluk sınırı kadar bir gelir girmesinin sağlanması. Son olarak asgari ücretin vergi dışı bırakılması bizim dikkat çektiğimiz noktalar.

“Asgari ücret artışı bütün çalışanlara yansıtılmalı”

'DİSK’in talep ettiği 5,200 TL asgari ücret zammının belirlenirken enflasyon artışının ve alım gücünün göz önüne alındığının' altını çizen Çerkezoğlu, “Bütün ücretler asgari ücrete yaklaştı. Biz bu artışı sadece asgari ücret için talep etmiyoruz. Biz aynı zamanda bütün ücretlerin aynı oranda artırılmasını ve vergi dışı bırakılması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

 

Independent Türkçe, Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU