16 liraya satılan kaşarlı tost ve çay, avukatlar ile Adalet Bakanlığı'nı mahkemelik etti

İstanbul Adliyesi'ndeki kafe işletmelerinde yiyecek ve içeceklerin pahalılığından şikayet ediliyor. Ürünlerin hakim ve savcılara ucuza satıldığı ifade ediliyor. Fiyat düzenlemesi için yapılan başvuruda sonuç alınmayınca Adalet Bakanlığı'na dava açıldı

Adliyelerde fahiş fiyat uygulandığını ve kendilerinden savcı, hakimlere göre daha fazla para alındığını iddia eden avukatlar duruma tepkili / Görsel: Twitter@seyitsonmezz

Artan fiyatlar yaşamın her alanında cep yakıyor. İnsanlar, bulundukları her platformda pahalılıktan şikayet ediyor.

Adliyelerdeki kafe ve restoranlardaki fiyatlar da bir süreden beri avukatların sosyal medyadaki şikayet konuları arasındaydı.

Avukatlar adliyelerdeki kafe ve yemekhanelerde savcı ve hakimlere oranla daha yüksek paralar ödediklerini iddia ediyor.

Geçen yıl bu sorunun giderilmesi amacıyla boykot çağrıları da yapılmıştı.

Son süreçlerde pahalı fiyat uygulamasına dair şikayetlerde artış yaşanıyor.

İstanbul Barosu avukatlarından Seyit Sönmez'in 23 Eylül 2021 Salı günü Twitter hesabından Kartal Adliyesi'ndeki kafeden aldığı kaşarlı tost ile çayın fotoğrafını paylaşarak "Kartal Adliyesi kaşarlı tost çay 16 lira. Üstelik kaşar ile ilgili gizlilik kararı var, göremiyorsunuz kendisini" notuyla yaptığı yoruma onbinlerce beğeni ve çok sayıda benzer yorum geldi.

 

Fiyat düzenlemesi talebine cevap gelmeyince dava açıldı

Peş peşe gelen şikayetler avukat gruplarını da harekete geçirdi.

Avukat Hakları Grubu'ndan (AHG) 17 Kasım 2021 Çarşamba günü "İstanbul Adliyesi'ndeki işletmelerin fiyatlatlarının düzenlenmesi için Adalet Bakanlığı’na dava açtık" başlığıyla açıklama yapıldı. 

Açıklamada "Avukat meslektaşlarımızın İstanbul'daki adliyelerde yer alan yemekhanelerden makul bir bedel karşılığında yararlanabilmesini teminen yapmış olduğumuz başvurunun zımnen reddedilmesi üzerine, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin 2021/2126 esas sayılı dosya ile idari işlemin iptali için dava açmış bulunmaktayız" denildi.

 Avukatların da açılan davaya müdahil olmaları istendi.

simit.PNG
Adliyelerdeki fiyat uygulamasına tepki gösteren avukat paylaşımlarından biri

 

"Yumurtayı evde kaynattım, dışarıda simit aldım, çayı adliyede içip ucuza getirdim"

Konuyla ilgili olarak ilk olarak yaptığı paylaşımla dikkat çeken avukat Seyit Sönmez, yaşanılan durumu anlattı.

Sönmez'e göre adliyelerdeki kafelerde avukatlara hakim ve savcılardan farklı fiyat uygulanıyor. 

Yiyecek ve içecek fiyatlarının bu denli yüksek olmasının, yargının diğer sorunlarından ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Sönmez, "Savıcıya ulaşmak kadar, adalete ulaşmak kadar yemeğe ulaşmak ta çok zordur" dedi. 

Sönmez, "Misal ben bugün evde yumurta kaynattım, dışarda simit aldım artık çayı mecburen adliyede içtim. Çok daha ucuza getirdim" ifadelerini kullandı. 

 

"Adliyelerdeki yiyecek ve içecek fiyatları markalı kafe ve restoranlarla yarışıyor"

Avukat Hakları Grubu temsilcilerinden Gökhan Ahi ise "Kamu binası olan adliyelerdeki restoran ve kafe işletmeleri, hizmet ve hijyen kalitesinin düşüklüğü bir yana, yiyecek ve içecek fiyatları ile markalı kafe ve restoranlarla yarışıyor. Adliyeler AVM değil, biz avukatlar ve adli işi olan vatandaşlar da müşteri değiliz" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Bir ara İstanbul Barosu'nun adliye işletmelerini boykot etme kararı aldığını hatırlatan Gökhan Ahi, şunları kaydetti: 

"Bu konudaki mücadelemizi mahkeme yoluyla elde etmeyi düşündük. Meslektaşlarımıza çağrı yaptık ve bu davaya müdahil olmalarını istedik. Hakim, savcı ve adliye personeline daha iyi hizmet ve daha düşük fiyat politikası uygulanırken, avukatlara ve vatandaşlara yüksek fiyat uygulanması, kamu hizmetlerine erişimde eşitsizlik yaratıyor, bu durum da şikayet ettiğimiz diğer bir konu." 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU