Umman Sultanlığı'nda Devlet Temel Yasası: Yönetim yetkisinin devredilmesi düzenlendi

Devlet Yasası 98 maddeden oluşuyor

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Umman Sultanlığı, 18 Kasım’da Milli Günü’nün 51. yıldönümünü kutladı.

Bu yılın başlarında, yeniliklere sağlam bir temel oluşturmak üzere devam eden çabalar ışığında 2021 tarihli ve 6 sayılı Kraliyet Kararnamesi çerçevesinde Devlet Temel Yasası çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’taki habere göre, ‘Kurumları desteklemek, milleti, ülkenin toprağını, birliğini, sosyal dokusunu ve medeniyet unsurlarını korumak, hak, görev ve kamu özgürlüklerini geliştirmek’ başlıkları altında 98 madde içeren Devlet Temel Yasası ‘Umman 2040 Vizyonu’na uygun olarak yenilikçiliğin teşvik edilmesini öngörüyor.

Aralarında yargının bağımsızlığı, zorunlu eğit, düşüncede bilimsel yöntemin kökleşmesi gibi reformlar getiren yasa iktidarın aktarımı için istikrarlı bir mekanizma getiriyor.

'Hükümdarlık en büyük oğula geçer'

Devlet Temel Yasası'nın 5’ten 11’e kadar olan maddeleri, Umman Sultanlığı'ndaki yönetim yetkisinin devredilmesine yönelik mekanizmayı düzenliyor.

Madde 5’e göre yönetim sistemi sultanlıktır ve Sultan Turki bin Said bin Sultan'ın soyundan gelen erkekler şu hükümlere göre yönetime gelebilirler; hükümdarlık sultandan en büyük oğluna, daha sonra bu oğlun en büyük oğluna geçer. Eğer en büyük oğul yönetimi devralmadan önce ölürse, yönetim ondan sonraki en büyük oğula geçer. Eğer hükümdarlık yetkisi olan, ancak yönetime geçmeden ölenin çocuğu yoksa vesayet onun en büyük kardeşine geçer. Eğer kardeşi de yoksa, en büyük kardeşinin en büyük oğluna geçer. Eğer kardeşlerinin en büyüğünün oğlu yoksa, kardeşlerin yaş sırasına göre diğer kardeşlerinin oğullarının en büyüğüne, hükümdarlık yetkisine sahip olanın erkek kardeşlerine veya yeğenlerine yahut bu maddenin ikinci bendinde belirtilen sıraya göre amcalara veya amca çocuklarına geçer. İktidarın, ancak aklı başında bir Müslümana ve Ummanlı Müslüman bir anne ve babanın meşru oğluna verilmesi şart koşulmuştur.

Devlet Temel Yasası 6'ncı maddesi de, devletin vesayetinin yirmi bir yaşından küçüklere devredilmesi halinde vesayet meclisinin kurulmasını öngörüyor. Bu meclis sultanın yetkilerini kullanır ve sultan bu meclisi üstün bir irade ile tayin etmiştir. Eğer sultan vefatından önce bir vesayet meclisi atamamışsa Umman Kraliyet Aile Konseyi, sultanın bir kardeşi ve iki kuzeninden oluşan bir vesayet meclisi oluşturur.

Madde 7, Devlet Temel Yasası’nın 5. maddesinin metnine uygun olarak bir kraliyet emriyle bir veliaht prensin atanmasına izin verir. Kraliyet kararnamesiyle yetkileri ve kendisine verilen görevler tanımlanır. Veliaht, yetkilerini veya kendisine verilen görevleri kullanmadan önce sultanın huzurunda yasanın 10. maddesinde belirtilen yemini eder.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU