ÇHD davası... Kozağaçlı ve Timtik'in tutukluluk halinin devamına karar verildi

Duruşmadan iki gün önce, savcılık davayla ilgili mütalaasını sundu. Mütalaada, yargılanan tüm avukatların "örgüt yöneticiliği ve üyeliği" ya da "propagandası" suçlarından cezalandırılmasını talep edildi

Fotoğraf: Facebook@Çağdaş Hukukçular Derneği

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile birlikte 20 avukatın yargılandığı davanın son duruşması, Silivri Cezaevi Kampüsü yanında yer alan adliyede görüldü.

Savcılık tüm avukatların cezalandırılmasını istedi

Duruşmadan iki gün önce, savcılık davayla ilgili mütalaasını sundu.

Mütalaada, yargılanan tüm avukatların, "örgüt yöneticiliği ve üyeliği" ya da "propagandası" suçlarından cezalandırılmasını talep edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası barolar takip ediyor

Mütalaadan sonra bugün görülmeye başlanan duruşmayı, uluslararası kuruluşlar ve ABD, Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin barolarından temsilciler de takip etti.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, Yargıtay tarafından kısmen bozulmuştu. 2013'te açılan diğer davanın görüldüğü İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik, Oya Aslan ve Özgür Yılmaz ile tutuksuz sanıklar katıldı. 

20 avukat yargılanıyor

Savcılığın mütalaasında cezalandırılması istenen avukatların isimleri şöyle:

Selçuk Kozağaçlı, Taylan Tanay, Barkın Timtik, Oya Aslan, Günay Dağ, Betül Vangölü Kozağaçlı, Güçlü Sevimli, Gülvin Aydın, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi (Özer) Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda (Kaya) Yılmaz, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Şükriye Erden.

Tutuksuz yargılanan avukatın tutuklanması talep ediliyor

Mütalaada ayrıca, tutuksuz sanık avukat Taylan Tanay'ın suçun vasıf ve mahiyeti, üzerine atılı suçun CMK'nın 100/3. maddesinde yer alan katalog suçlardan oluşu, mütalaada cezalandırılması istenilen kanun maddelerinde yer alan cezaların alt ve üst sınırları göz önünde bulundurulduğunda adli kontrol tedbiri uygulanmasının yetersiz kalacağı" gerekçeleriyle, tutuklanması yönünde yakalama kararı çıkarılması istendi.

Kovuşturmanın genişletilmesi isteniyor

Yoklamanın ardından başlayan duruşma, sanık avukatlarının tevsii tahkikat (kovuşturmanın genişletilmesi) taleplerine yönelik beyanlarıyla devam etti.

Avukatların talepleri sırasında 18. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı sık sık, "Tekrara düşmeyelim" ve "Çabuk olalım" gibi uyarılarda bulundu. Bu uyarılar nedeniyle avukatlar ve mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı.

Tevsii tahkikat taleplerinden sonra duruşmaya ara verildi.

Savcılık tutuksuz yargılanan avukatın tutuklanmasını istedi

Duruşma, aranın ardından savcılık tutuklu sanıklarının tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Savcılık ayrıca, tutuksuz yargılanan avukat Taylan Tanay hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasını da talep etti.

Savcılığın mütalaasından sonra, duruşma Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın beyanlarıyla duruşma devam etti.

Kozağaçlı: Mütalaa FETÖ'cü savcının iddianamesinden kopyalanmış

Kozağaçlı, şu an yargılandığı davanın iddianamesini, MİT Müsteşarı ifadeye çağıran FETÖ hükümlüsü olan eski savcı Adem Özcan tarafından yazıldığını, 15 Kasım'da verilen mütalaanın ise o iddianameden kopyalandığını ifade etti.

"Emniyeti zaptetmek isteyen FETÖ'cü polis o belgeleri teslim almış"

Kozağaçlı ayrıca, iddianamede yer alan ve "DHKP-C Hollanda/Belçika belgeleri" olarak adlandırılan belgelerin aslını teslim alan polisle ilgili de konuştu. Bu belgelerin orijinallerinin hiçbir zaman dosyaya gönderilmediğini söyleyen Kozağaçlı, teslim tutanağına imza atan polisin, 15 Temmuz 2016'da Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü önüne Zırhlı Personel Taşıyıcı'dan kamuflaj giyerek geldiğini ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü FETÖ adına zaptetmek istediğini ifade etti.
 

mithat aynacı zpt.jpg
Mithat Aynacı, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde askeri kamuflajla ZPT'nin içinde yakalanmıştı / Fotoğraf: AA


"Bize bunu yapamazsınız' dedi ve bu yüzden öldü Ebru'muz"

Adil yargılanma talebiyle yaptığı ölüm orucu eyleminde hayatını kaybeden Ebru Timtik'e de atıf yapan Kozağaçlı, şunları söyledi:

Bizi tutuklayamazsınız, bize dava açamazsınız demiyoruz. Bunları yaparsınız ve yapıyorsunuz da zaten. Ama olmayan bir delille hakkımızda hüküm kuramazsınız. Ebru 'Bize bunu yapamazsınız' dedi ve bu yüzden öldü Ebru'muz. Bizi yargılamayın demiyoruz, yargılayın. Ama yargılama yapın. Polis kesseydi bizim cezamızı. 

Kozağaçlı'nın ardından tutuklu avukat Barkın Timtik söz aldı. Timtik'in beyanlarından sonra duruşmaya karar için ara verildi.

Tutukluluk devam edecek, bazı talepler kabul edildi

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik, Oya Aslan ve Özgür Yılmaz'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme ayrıca, sanık avukatlarının kovuşturmayı genişletmeye yönelik bazı taleplerini de kabul etti. Kabul edilen talepler şöyle:

Hollanda/Belçika belgelerinin orijinalleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nden istenecek.
Tanık Berk Ercan'ın diğer mahkemelerde verdiği bütün ifadeler, tutarlılığının kontrolü için istenecek.
Tanık İsmet Özdemir'in istihbarat elemanı olduğuna yönelik İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki evraklar istenecek.

Karar duruşması için, 5-6-7 Ocak 2022 tarihi belirlendi.

Ne olmuştu?

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararda, 14 avukatın mahkumiyet kararı onanmış, Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Ezgi Çakır'e verilen ceza bozulmuştu. Yargıtay'ın 2020 yılının eylül ayında verdiği kararda, Ebru Timtik'le ilgili verilen karar, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucu eyleminde hayatını kaybettiği için düşmüştü.

Yüksek mahkeme kararında, Kozağaçlı'ya örgüt üyeliği suçlamasıyla 10 yıl 15 ay hapis cezasını bozmuştu. 

Kararda, Kozağaçlı'nın başka bir dosyada örgüt yöneticiliğinden yargılandığına işaret edilmişti.

Yargıtay, diğer tutuklu sanık Barkın Timtik'e örgüt yöneticiliği suçundan verilen 18 yıl 9 aylık hapis cezasını da bozmuş, Timtik hakkında yöneltilen suçlamanın somut delillere dayanmadığı belirtilmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU