Bakan Bayraktar'dan doğalgaza zam sorusuna yanıt: "İlk çeyreği böyle geçirmeyi düşünüyoruz"

"Gabar'daki keşifte 100 bin varile çıkacağımızı düşünüyoruz"

Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yılın ilk üç ayında elektrik ve doğal gaza zam yapılmayacağını söyledi. 

CNN Türk canlı yayınına katılan Alparslan Bayraktar, Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. 

Doğal gaz ve elektriğe zam yapılıp yapılamayacağına dair sorular olduğunun söylenmesi üzerine Bayraktar, "Pandemi süreci sonrasında, özellikle 2022 yılında enerji fiyatlarındaki anormal artışlarla ilgili Cumhurbaşkanımızın, 'vatandaşımızı bu artan emtia fiyatlarına karşı ezdirmeyeceğiz, destekleyeceğiz' kararı doğrultusunda birçok destek paketiyle vatandaşlarımızın enerji yüklerini almaya gayret ediyoruz. İki tane temel destek konumuz var. Bir tanesi dar gelirli vatandaşlarımız için. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız üzerinden tespit edilen ve elektrik konusunda desteklediğimiz 4.1 milyon haber var. Doğal gazda 600 binin üzerindeki konutu bu anlamda destekliyoruz" dedi.

"İkincisi bütün vatandaşlarımıza uyguladığımız elektrikte düşük kademede yüzde 60'ını devletin karşıladığı, yüksek kademede ise yüzde 40'ını devletin karşıladığı, doğal gazda yüzde 65'ini devletimizin karşıladığı bir genel destek programı da uyguluyoruz" diyen Bayraktar, "Burada sadece tüketim rakamları belli bir şeyin üzerinde olanlarla ilgili... 2024'te elektrik tüketiminiz 5 bin kilovat/saat oldu, size diyoruz ki yüksek tüketim grubundasınız artık siz bizim desteklediğimiz grubun dışına çıkmış oluyorsunuz. Bunlar toplam abonelerin yüzde 3'ü. Yüzde 97 için bu desteklere devam edeceğiz. Su faturalarının elektrik faturalarını geçtiği bir dönemdeyiz. Enflasyonu mutlaka dikkate alarak, belki yıl içerisinde bir kerelik düzenlemeyle aylık desteğe konu olan elektrik tüketimiyle bir düzenleme olabilir" ifadelerini kullandı.

Ahmet Hakan'ın "Zam olacak mı yani" sorusu üzerine Alparslan Bayraktar, "Dünyadaki maliyetlere bakarak bir düzenleme yapabiliriz. Muhtemelen ilk çeyreği böyle geçirmeyi düşünüyoruz. Ama makro dengelere de bakmamız lazım. Çünkü bunun bütçeye yansıması var. 2024'teki yaklaşık destek rakamımız doğal gaz ve elektriği bir arada tutarsanız 430 milyar lira. Bunun finansmanını da ortaya koyduğunuz zaman 600 milyar liralık bir kaynaktan bahsediyoruz." yanıtını verdi. 

Gabar'daki keşifte 100 bin varile çıkacağımızı düşünüyoruz

Gabar'daki petrol sahasıyla ilgili de konuşan Bayraktar, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Türkiye'de de petrol arıyoruz. İyi çalışmalarla Suriye'deki potansiyel artabilir. 600 bin varil azaldı. O sahalar profesyonel elle işletilmedi. Terör eliyle üretilen sahalardan bahsediyoruz. Profesyonel ellerde bu rakam artabilir.

Gabar petrolü, Türkiye'nin en kaliteli petrolüdür. Ham petrol olduğu gibi kullanılmıyor. Rafinelerinde işlendikten sonra araçlarda kullanılabiliyor. O işlem yapılırken bu petrol daha rahat işlenebiliyor. Dünya standartlarında kaliteli bir petrol. Gabar'da bugün itibariyle 71 bin varile geldik günlük üretimde. Türkiye Petrolleri 2016 yılında 35-36 bin varil petrol üretiyordu. Bugün sadece Gabar'da bunun 2 katına çıkmış durumdayız. 75 kuyuda 71 bin varil üretiyoruz. Türkiye'nin geri kalan kuyularında 40-50 varillerde. Saha çok verimli.

Gabar bizim 2021 yılında yaptığımız bir keşif. Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi. Bu yılki üretimimiz Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretimi. 29 Aralık itibariyle günlük yurtiçi üretimimiz 127 bin varil oldu. Gabar dahil. Gabar terörle anılan bir yerdi. Neden Türkiye'ye terörle meşgul edilmiş anlaşılıyor. Şırnak 2024 yılında Türkiye'de ekonomisi en çok büyüyen il. 3 bini üzerinde o dağlarda çalışanımız var. Çoğunluğu o bölgeden. Şırnak petrol kenti haline dönmüş durumda. İktisadi petrolün yanında sosyal bir dönüşüm de var. Geçmişte gidilemeyen o dağlara 540 km yol yaptık. Biz bu çalışmaları sürdürdükçe üretim artacak. Gabar'daki keşifte 100 bin varile çıkacağımızı düşünüyoruz. Yeni keşiflere ihtiyaç var. Arama faaliyetlerimiz devam edecek. Yaptığımız operasyon 4 km yerin altında. Gabar'da biraz farklı çalışıyor. Her arama kuyumuz, üretim kuyumuz haline geliyor. 2025 için daha endüstrinin standartlarına uygun çalışılarak bölgenin tüm potansiyeli ortaya çıkarılacak.

Türkiye her gün 140 milyon metreküp doğalgaza ihtiyaç duyuyor. Her gün 1 milyon varil üzerinde petrole ihtiyacı var. Yaklaşımımız geleneksel yaklaşımların ötesinde. 2016-2017 yılında yeni stratejimizi açıkladık. Gidilmedik ve aranmadık hiçbir yer bırakmayacağız dedik. 35 bin varilde 70 bin varile geldik. İki kat büyük büyüme ama Türkiye'nin ihtiyacı daha fazla. Onun için Türkiye'de aramaya devam edeceğiz. Türkiye olarak dışardaki arama çalışmalarımızı da yoğunlaştırmamız lazım. 71 bin varil, yıllık 2 milyar dolar tutarında. Şuan ki ekonomik değeri bu. Bunu bir fabrika olarak düşünün. Buraya yatırımımızı yaptık. İşin boyutu çok büyük. Bu 2 milyar dolar içerde kalıyor, dışarı vermiyoruz. Hem ekonomik hem de sosyal katkı sağlıyor. Oranın o gençleri dağa çıkmıyor ve şimdi orada çalışıyor."

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU