Sıfır karbonlu uçuşu sıvı amonyakla mümkün kılan teknoloji COP26'da tanıtıldı

Yatırımcı bunun "büyük bir yatırım" olduğunu söyledi

Bilim insanları, uçakların reaktörlerle teknolojik olarak yenilenebileceğini söyledi (Reuters)

Sıvı amonyak kullanarak sıfır karbonlu uçuşu mümkün kılabilecek yeni bir süreç COP26'da tanıtıldı.

Şimdiye kadar hidrojen, havacılığın geleceği için (pille çalışan uçakların yanı sıra) tek potansiyel "temiz" yakıt olarak görülüyordu.

Engellerden biri, hidrojenin gaz veya aşırı soğuk sıvı şeklinde depolanmasını sağlamak için tamamen farklı uçak ve altyapıya ihtiyaç duyulmasıydı.

Ne var ki Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları ve roket motoru teknolojisi firması Reaction Engines ortaklığında Britanyalı bir girişim, 2030 itibarıyla mevcut uçakların (bazı değişikliklerle) yakıt olarak "kırılmış" amonyak kullanabileceğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanlarına göre ticari uçaklar, amonyaktan hidrojen oluşturulmasını ve jet yakıtı olarak kullanılmasını sağlayan küçük reaktörlerle teknolojik açıdan yenilenebilir.

Kıdemli Bilim ve Teknoloji Tesisleri Konseyi (Science and Technology Facilities Council -STFC) üyesi ve Oxford'da enerji malzemesi kimyası profesörü Bill David, "Değişimin zor olduğu enerji sektörlerinde çevre dostu geçişler sağlamayı mümkün kılmak açısından teknolojimizin yaratabileceği etkiye dair heyecanlıyım" dedi.

Amonyak ve hidrojenin tamamlayıcı güçlü yönlerine oynayan amonyak kırma teknolojimiz, fosil yakıt performansını taklit eden ve uygun fiyatlı, teknolojik açıdan yenilenmiş enerji çözümleri sunan amonyak-hidrojen karışımı yakıtları, bu ölçekte sağlamak için küresel amonyak altyapısına güvenebilir.

Tohum yatırım temiz teknoloji yatırımcısı IP Group'tan geldi.

IP Group'a bağlı Cleantech'in başkanı Robert Trezona, süreci "büyük bir atılım" ve "bilim ve mühendisliğin sağlam ve harika bir birleşimi" olarak nitelendirdi.

Şu anda amonyak kullanımını artırmanın önünde birtakım engeller var, bunlardan biri maliyet. Amonyak fiyatı kerosen fiyatının bir hayli üstünde.

Bunun da ötesinde, amonyak "kırma" işlemi istenen hidrojenin yanı sıra nitrik oksit salımları yaratır.

Bunlar ısınmada da önemli etkisi olan sera gazları.

Öte yandan David, ekibin "bir yolculukta" olduğunu ve süreç geliştikçe bu salımların nasıl azaltılabileceğini ortaya koymak için çalıştığını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU