2018’in başında Mark Zuckerberg o yılki hedefinin kripto paraları ve blockchain teknolojisini araştırmak ve anlamak olduğunu söylemişti.
Facebook’un kurucusu, 6 ay içinde yeni bir kripto para geliştirmek için teknoloji devinin kaynaklarından faydalanabilecek bir çalışma ekibi oluşturdu. Ekip aynı zamanda kripto paranın tüm dünyada kullanılmasına olanak verecek kullanıcı tabanlı sistemden de yararlandı.
Çalışmaların sonucunda yeni kripto para Libra ortaya çıktı. Libra, dünyanın en büyük şirketlerinin, PayPal, Mastercard ve Visa gibi finans kurumlarının da desteğini aldı.
Bu kripto para, tüm bir finans sektörünü vuracak potansiyeli elinde tutuyor ve Facebook’a gücünü daha da artırması için milyar dolarlık fırsat sunuyor.
Peki Facebook interneti dönüştürdüğü gibi piyasaya da hükmedecek yeni bir küresel para yaratabilecek mi?
Bitcoin değil bankalar korksun
Bitcoin’le benzer teknolojiler kullanmasına rağmen, Libra kripto para alanının ötesine geçmeyi arzuluyor.
Libra’nın yaratıcıları, Facebook’un ve uygulamalarının ulaştığı noktanın Libra’nın ABD dolarıyla ve geleneksel finans altyapısıyla rekabet edebilecek bir küresel para birimine dönüşmesine olanak tanıyacağını umuyor.
Blockchain yatırım şirketi KR1’in kurucularından George McDonaugh, “Facebook esas olarak sosyal ağları aracılığıyla tüm dünyada ödeme yaparken kullanılabilecek istikrarlı bir para birimi yaratmaya çalışıyor. Şu anki Wechat, Venmo ve PayPal’un işlevselliğini gözünüzün önüne getirin. Pound ve dolar transferi yapmak yerine, kullanıcılar Facebook’un Libra’sını alıp satacak” ifadelerini kullandı.
Libra nasıl kullanılacak?
Facebook’un dünya genelinde iki milyardan fazla, Facebook’a ait WhatsApp’ın da yaklaşık 1,5 milyar kullanıcısı bulunuyor.
Bu devasa kullanıcı tabanını Facebook’un kullanıcılarından aldığı büyük miktardaki bilgi ve veriyle birleştirince, Libra bitcoinin ve diğer kripto paraların yapabileceklerinin çok daha ötesine geçebilir.
McDonaugh konuyla ilgili, “Facebook’un Libra’sı bitcoinle rekabet etmeyecek. Çünkü açık, sınırsız ve sabit bitcoin izne gerek duymuyor, sansüre olanak tanımıyor, kamusal olarak da doğrulanabiliyor. Facebook’un Libra’sı ise böyle değil. Çünkü Facebook bir şirket ve yargı sınırları içinde var olmak ve bu kurallara uymak zorunda. Peki, eğer bitcoinin endişelenmesine gerek yoksa, Facebook kimin pastasından pay alıyor? Evet, bankalardan… Yatırım yapmak ister misiniz? Kredi mi istiyorsunuz? Zuckerberg’e sorun. Kredi kartı mı lazım? Zuckerberg’ten isteyin. Dünya popülasyonunun yüzde 30’unun kullandığı platformda -kelimenin tam anlamıyla- her şey bir tık uzağınızda olsun” diye konuştu.
Libra ne zaman kullanılabilecek?
Facebook ve Libra Association’daki ortakları, kripto paranın piyasaya çıkacağı tarihi henüz açıklamamış olsa da Libra’nın 2020’nin ilk yarısında kullanıcılara sunulması bekleniyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Facebook’un uygulamalarını ve hizmetlerini kullananlar, Libra’yı da kullanabilecek. Bunun yanında şirket banka işlemleri yapmayan, geleneksel finans hizmetlerine ulaşımı olmayan 1,7 milyardan fazla kişiye de ulaşmayı hedefliyor.
Facebook’un Libra Association’daki ortakları arasında Lyft, eBay, Uber ve Spotify gibi şirketlerin yanında, Mastercard, Paypal, Stripe ve Visa gibi finans şirketleri de yer alıyor.
Farklı alanlardaki kuruluşlardan aldığı bu destekle Libra, muhtemelen geleneksel ödeme işlemlerinin yapıldığı her yerde kabul görecek.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör
© The Independent