Sudan'da darbe: Başbakan ve koalisyon ortağı partilerin liderleri gözaltına alındı

Gözaltıların ardından halkın sokağa çıktığı ancak ordu birlkleri ve paramiliter güçler tarafından engellendiği aktarıldı. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Egemenlik Konseyi ve hükümeti feshederek OHAL ilan ettiğini açıkladı

Sudan'da ordu birlikleri Başbakan Hamduk ve koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında Sudan’da iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri’nden yöneticilerin de bulunduğu açıklandı.

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.

Anadolu Ajansı (AA) görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde gözaltıların ardından Hartum’daki bazı bölgelerde protestoların başladığını aktardı.

Reuters ise yerel bir kaynağın halkın sokağa döküldüğünü ancak Sudan ordusu ve paramiliter güçlerin Hartum'un çeşitli noktalarında konuşlanarak hareketi kısıtladığını söylediğini servis etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Al-Arabiya Hartum havalimanının kapatıldığını ve uluslarası uçuşların ertelendiğini bildirdi.

Al Hadath TV'nin haberinde Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok'un ev hapsine alındığı ve kimliği belirlenemeyen askeri güçlerin dört bakanı, iktidar konseyinin bir sivil üyesini, birkaç eyaletin valisini ve siyasi parti başkanlarının gözaltına aldığı ifade edildi.

Sudan Başbakanlık Ofisi: Gelişmeler Anayasal Bildiriye aykırı

Sudan Başbakanlık Ofisi, ordu birliklerinin Başbakan Abdullah Hamduk ve bazı siyasileri alıkoymasını, ordu ile Özgürlük ve Değişim Güçleri Birliği arasında imzalanan Anayasal Bildiriye aykırı olduğunu açıkladı.

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Hamduk ve eşi, bugün şafak vakti Hartum'daki ikametlerinden askeri güçler tarafından bilinmeyen bir yere kaçırıldı" ifadesi kullanıldı.

Ülkedeki gelişmelerin "anayasal sürece aykırı" olduğu değerlendirmesi yapılan açıklamada, "Özgürlük, barış ve adalet arayışında kanların döküldüğü devrim kazanımlarına karşı tam bir darbedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "Sudan devletinin askeri liderleri, Başbakan Hamduk ve ailesinin güvenliği ile sağlığından sorumludur. Bu liderler, aldıkları tek taraflı kararların cezai, hukuki ve siyasi sonuçlarını taşımaktadır." ifadesine yer verildi.

Barışla kazanılan Sudan devriminin yıkılmayacağının altı çizilen açıklamada Sudan halkı, barışçıl yollarla sokaklara davet edildi.

Açıklamada, "Devrimcilerin özgürlük, barış ve adalet yolunda akıttığı kan, maceracıların ayakları arasında boşa gitmeyecektir." ifadesi kullanıldı.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, Egemenlik Konseyi ve hükümetin feshedildiğini açıkladı

 Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Egemenlik Konseyi ve hükümeti feshederek olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.

ff.jpg
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Fotoğraf: AA​​​

Burhan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, geçiş dönemi hükümlerini feshettiklerini ve Anayasal Bildiri Anlaşmasının bazı maddelerini askıya aldıklarını belirtti.

Burhan, ülkede olağanüstü hal ilan ettiklerini ayrıca 18 eyaletin valilerinin görevden alındığını kaydetti.

Eski rejimin izlerini ortadan kaldırıma sözü veren Burhan, yolsuzlukla mücadele komitesinin çalışmalarının askıya alındığını ifade etti.

İnternet erişimi kesildi

Ailesi Reuters'a yaptığı açıklamada Hamdok'un basın danışmanının evine askeri güçler tarafından baskın düzenlendiğini ve kendisinin gözaltına alındığını söyledi.

Askeri kaynaklardan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken Sudan devlet televizyonu normal yayın yapmaya devam ediyor.

Başkent Hartum'da internet erişiminin kesildiğini dile getirdi.

AB ve ABD'den açıklama

ABD Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman ABD'nin Sudan'da yaşanan askeri darbe ile ilgili haberlerden derin endişe duyduğunu söyledi.

Feltman ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika Bürosu'nun resmi Twitter sayfası üzerinden yaptığı açıklamada olası bir askeri darbenin Sudan'ın Anayasa Bildirgesine aykırı olacağı ve ABD yardımlarını riske atacağı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Sudan'da olan olayları büyük bir endişe ile takip ediyoruz. AB, tüm taraflara ve bölgesel ortaklara (Sudan'ın) geçiş sürecini yeniden rayına oturtma çağrısında bulunuyor" dedi.

İkinci darbe girişimi

Eski devlet başkanı Ömar el-Beşir'in Nisan 2019'da iktidardan indirilmesinden sonra ordu ve siviller arasında kurulan kırılgan bir iktidar paylaşımı anlaşmasıyla yönetilmekte olan Sudan'da geçtiğimiz ay da bir darbe girişimi yaşanmıştı.

Ömer el-Beşir aylarca süren protesto gösterilerinin ardından iktidardan indirilmiş ve tutuklanmıştı.

 

 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU