Arkeologlar, Almanya'nın Lübeck kasabasındaki bir mahzende 79 yıl önce pişirilen fındıklı ve bademli bir pasta buldu.
Lübeck yetkilileri, mumyaya benzer bir kalıntı halinde ortaya çıkarılan buluntunun pasta olduğunun hâlâ anlaşılabildiğini ifade etti.
Livescience’ın aktardığına göre pasta, II. Dünya Savaşı sırasında bir hava saldırısının hedefi olan bir binadaydı.
Pasta bu saldırıda bir kömür briketi haline gelse de şeklini korumuştu ve üzerindeki fındık dolguları, süslemede kullanılan şekerlemeler bugün bile ayırt edilebiliyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Arkeologlar daha önce de bazı yemeklerin yanmış kalıntılarını keşfetmişti ama bu pasta gibi bütün haldeki buluntular nadiren gün yüzüne çıkarılabiliyor.
Yetkililer bu sıradışı kalıntının Almanya tarihindeki karanlık bir ana pencere açtığını belirtiyor.
28 Mart 1942 gecesi Britanya Kraliyet Hava Kuvvetleri, 1940'taki bir Nazi saldırısına misilleme için tarihi bir şehir olan Lübeck'i bombalamıştı.
Lübeck Tarihi Anıtları Koruma Kurumu Arkeoloji Bölümü Başkanı Dirk Rieger, şehre bombaların düşmeye başladığı sırada pastanın muhtemelen ambalajından yeni çıktığını ifade etti.
"Bu pasta 80 yıl öncesine açılan bir pencere gibi. Umarız sergilenmeye başladığında sadece savaşın yıkımını değil, aynı zamanda halkın neşesini de görürler" diyen arkeolog, şunları ekledi:
Çünkü bu ailenin bir kutlamasıydı. Müzik dinlediler; güzel bir fincan çay içmek ve bu pastayı yemek istediler.
Bina çökerken pastanın ezilmekten bir şekilde kurtulduğu ve alevlerin yoğun ısısında, enkazın ortasında hızla kavrulup kömürleştiği tahmin ediliyor.
Avrupa’nın en ünlü tarihi kentlerinden biri olan ve 1143'te kurulan Lübeck, 1987'de UNESCO’nun Dünya Mirası Koruma Alanı Listesi'ne eklenmişti.
Rieger, Lübeck'te toprağa gömülmüş başka binaların altında bulunan eserlerin ve diğer kalıntıların da son derece iyi korunduğunu belirtti.
Arkeoloğa göre bugüne dek tarihi kentte yapılan kazılarda 4 milyondan fazla nesne gün yüzüne çıkarıldı.
"Alttaki toprak kilden oluşuyor, bu nedenle organik malzemenin korunması harika" diyen Rieger, sözlerini şöyle sürdürdü:
7 metre kadar kazıyorsunuz ve 1100'lerdesiniz. 8 ya da 9 yüzyıl boyunca kentsel ve ticari faaliyetin her bir özelliğini görürsünüz. Bu korunma biçimi kesinlikle benzersizdir.
Independent Türkçe, Livescience
Derleyen: Çağla Üren