1,5 yılı aşkın süredir devam eden pandemi koşulları ve çip krizi nedeniyle sıfır araç tedarikinde küresel çapta sıkıntı yaşanıyor.
Bunlara ek olarak döviz kurlarında da artış yaşanmasıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) diliminin değişmesi ve sıfır otomotiv fiyatlarının daha da yükselmesi bekleniyor.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Turgay Mersin ve Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, otomotiv fiyatları yaşanacak olası fiyat artışını değerlendirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Fiyat artışı kaçınılmaz"
Döviz kurlarının otomotiv sektörüne en çok etki eden faktörlerden olduğunu belirten OYDER Başkanı Mersin, ÖTV diliminin değişmesinin de fiyatları yukarı çektiğini söyledi.
Mersin'e göre otomotiv sektörü kur artışlarını birebir yansıtmasa da kurlara bağlı fiyat artışları günün sonunda maliyet artışlarına sebep olacak. Bu neden le otomobil fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz.
Mevcut durumda kurlara bağlı fiyat artışının ÖTV diliminde de değişime yol açtığını belirten Mersin, "Bir modeldeki çok küçük bir artış bile yüzde 50 ÖTV diliminden yüzde 80 ÖTV dilimine geçtiği için aracın fiyatı yaklaşık 60 bin TL artış gösteriyor. Sadece kur artışına bağlı artış değil, otomobilin ÖTV diliminde de değişim olacaktır. Ayrıca, kurlardaki bu yükseliş devam ettiği müddetçe çip krizine bağlı şu anda stokta da araç olmadığından 2022 model yılı araçlarının yüksek kurlardan gelmesi, fiyat artışını kaçınılmaz kılacaktır" dedi.
"Kasım ayında sıfır araçlar zamlanmaya başlayacak"
Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın da sıfır araçların zamlanmaya başlayacağı görüşünde.
Fiyat artışı için kasım ayını işaret eden Yalçın, zammın hangi aralıkta gerçekleşebileceğine ilişkin, "B ve C segmentinde ÖTV matrahı dilimi, üst dilime geçiyor. Bu nedenle, markalar sübvanse etmezse, ÖTV zammından dolayı bu segmentlerdeki fiyat artışı 30-50 bin lirayı bulabilir. Genel olarak sıfır araçlarda yüzde 3-4 oranında gerçekleşecek diyebiliriz" yorumunu yaptı.
Çip krizinin yanı sıra otomotiv üretiminde kilit rol oynayan magnezyum ve alüminyum metallerine ulaşmakta da sıkıntı yaşandığını belirten Yalçın, söz konusu üretimin yüzde 87'sinin Çin tarafından gerçekleştirildiğini ve pandemide ortaya çıkan sorunların global markaların üretimini aksattığını vurguladı.
"Tedarik sorunu 2022'de de sürecek"
Hüsamettin Yalçın sözlerini, "Şu an Türkiye'de herhangi bir markanın showroomuna, bayiisine gitseniz araç bulamıyorsunuz. Birkaç ay sonrası için sipariş verebiliyorsunuz. O nedenle şu dönem, araç bulursan kaçırma al dönemi" ifadeleriyle sürdürdü.
"İkinci el araç almak için çok doğru bir zaman"
İkinci el otomotiv fiyatlarındaki beklentileri de sorduğumuz Yalçın, kasım ayından itibaren sıfır araç fiyatlarında görülecek yükselişin, çok geçmeden ikinci ele de yansıyacağı görüşünde.
İkinci el araçlarda temmuz ve ağustos aylarındaki kısmi hareketliliğin eylülden itibaren bir miktar gerilediğini ve ekonomik nedenlerden ötürü tüketicilerin büyük bölümünün ikinci eldeki satın alma ihtiyaçlarını öteleyip bekleme pozisyonuna geçmesiyle bu araçlardaki fiyatların rayına oturduğunu dile getiren Yalçın, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
"Sıfır araç fiyatlarında kasım ayında yüzde 3-4, sonrasında da ocak ayına kadar yüzde 12'ye varan zam bekliyoruz. Sıfır araçlardaki fiyat artışı direkt olarak ikinci ele de yansır. Bu nedenle şu an ikinci el araç almak için çok doğru bir zaman."
© The Independentturkish