Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, alım gücü düşen vatandaşlar için kamunun daha fazla para aktarması gerektiğini söyledi. Güngör, bütçede bakanlıklara ayrılan kaynak transferinin bunun için kullanılmasını önerdi, özel sektörün de çalışanlarının refah kaybını düzenleyecek adımlar atması gerektiğini söyledi.
Dilek Güngör bugünkü köşe yazısında “nereye gitse pahalılıktan şikayet eden vatandaşlar ile karşılaştığını” söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
15 Ekim’de Meclis’te bütçe görüşmelerinin başlayacağına dikkati çeken Güngör, şunları yazdı:
Bana göre, bütçede önceliklerin iyi tespit edilmesi şart… 2022'de olmazsa olmaz yatırımların dışında bakanlıklara kaynak transferinin yerine satın alma gücü düşen kesimlere kamunun daha fazla para aktarımının sağlanması gerekiyor. Bunun için bütçede belli bir marj olduğunu düşünüyorum.
Biliyorsunuz, 2021 yılı için öngörülen bütçe açığı hedefi yüzde 4.5'ti. Daha sonra bu oran yüzde 3.5'e indirildi. Hatta yılsonunda oranın bundan daha da iyi olacağı söyleniyor. Geçtiğimiz ay açıklanan Orta Vadeli Program'da 2021 başlangıç tahmin ve hedeflerine yönelik ciddi revizyonlar olduğu görüldü. 244 milyar 993 milyon TL olarak hedeflenen 2021 bütçe açığı, 230 milyar TL'ye indirildi. Önümüzdeki yıl için tahmini rakam 278.4 milyar TL… Milli gelire oranı yüzde 3.5… İki yıldır dünyanın başında bir Kovid belası var. 2022'de de biteceğe benzemiyor. Bütün ülkeler bizimle benzer süreçleri yaşıyor. Herkes enflasyonu düşürme, vatandaşlarının gelirlerini yükseltme derdinde… Dolayısıyla, bütçe açığının oranı Türkiye'de makroekonomik dengeler açısından önemli bir kriter olsa da olağanüstü dönemlerde marjların kullanılmasında sorun olmayabilir.
Tabii, bir de madalyonun özel sektör kısmı var. İş kamuyla bitmiyor. Özel sektörün de çalışanlarının refah kaybını düzenleyecek adımları atması gerekiyor.
Sabah, Independent Türkçe