AK Parti'nin MHP ile birlikte Meclis'e sunacağı teklifin Meclis'te kabul edilebilmesi için en az 400 milletvekilinin, referanduma götürülebilmesi için de 360 vekilin oyu gerekiyor. Ancak AK Parti ve MHP'nin Meclis'teki toplam sandalye sayısı bu rakamlar için yeterli olmuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre bu nedenle AK Parti'de, anayasa değişikliğinde muhalefetin de desteğini almak için bazı “mutabakat” maddelerinin arayışına girildiği yorumları yapılıyor.
Daha güçlü Meclis
AK Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bazı “yumuşatma” hamleleri yapılabileceği değerlendirilirken, özellikle sahadan gelen talepler doğrultusunda "daha güçlü Meclis" algısını oluşturabilecek değişikliklerin gündeme alınabileceği ifade ediliyor. Bu kapsamda parlamentonun denetim yetkisini artıracak adımların yeniden atılabileceği kaydediliyor. Kabinenin güvenoyu alması; sözlü soru önergesi ve gensoru uygulamasının geri getirilmesi gibi başlıklar bu kapsamda tartışılıyor.
"Sistemde gedik açar" endişesi
Ayrıca bakanların eski sistemde olduğu gibi yine milletvekillerinin arasından atanması uygulamasının gündeme gelebileceği de konuşuluyor. Ancak bu durumun yeni sistemde yürütmeyle yasama erkini karşı karşıya getirebileceği endişesi de dile getiriliyor. AK Parti kulislerinde yüzde 50+1 temeline oturtulan Cumhurbaşkanı seçim sisteminin de tartışılabileceği ifade ediliyor. Fakat bu düzenlemenin de başkanlık sisteminde "gedik açacağı" endişesiyle Cumhurbaşkanlığı tarafından onay görmediği belirtiliyor.
"Sistem 2028'de oturur"
AK Parti kaynakları, tüm partiler arasında bir konsensus olmaması durumunda parlamenter sisteme dönmenin mümkün olmadığına da işaret ederek, Cumhurbaşkanlığı sisteminin 2028 seçimleri öncesi "tam olarak" oturacağını; yeni anayasa değişikliğiyle gidilecek 2023 seçimlerinin ise, "başkanlık sisteminde" uzlaşmanın ilk adımları olabileceğini belirtiyor.
Milliyet