Tunus'ta hükümet kurma görevi ilk kez bir kadına verildi

Necla Buden Ramazan, hükümeti kurması halinde "Tunus'un ilk kadın başbakanı" olacak

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Necla Buden Ramazan'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi / Fotoğraf: Reuters

Tunus'ta 25 Temmuz'da başbakanı azleden Cumhurbaşkanı Kays Said, Necla Buden Ramazan'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Said'in, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hükümeti kurma görevini Ramazan'a verdiği belirtildi.

Ramazan, hükümeti kurması halinde "Tunus'un ilk kadın başbakanı" olacak.

Cumhurbaşkanı, geçen hafta yaptığı açıklamada anayasanın büyük bir bölümünü hiçe sayarak, ülkeyi cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yönetebileceğini ve sonu belli olmayan olağanüstü hal süresince hükümeti kendisinin kontrol edebileceğini belirtmişti.

Necla Buden Ramazan kimdir?

Ramazan, 1958 yılında Tunus'un merkezindeki Kayrevan vilayetinde doğdu.

Başkentteki Tunus Mühendislik Okulunda jeoloji dalında Öğretim Görevlisi olan Ramazan, kariyeri boyunca birçok görev aldığı Yüksek Öğrenim Bakanlığında son olarak Dünya Bankası programlarının uygulanması üzerine çalışıyordu.

ramazan.jpg
Necla Buden Ramazan, hükümeti kurması halinde "Tunus'un ilk kadın başbakanı" olacak / Fotoğraf: Reuters

 

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'un ilk kadın başbakanı olacak Romdhane, 2011'deki Arap Baharı sırasında Tunus'ta gerçekleşen Yasemin Devrimi'nin demokratik kazanımlarını tehlikeye sokan krizin hemen ertesinde görevine başlamış olacak.

Eğitim bakanlığı bünyesindeki Dünya Bankası projelerini hayata geçirmekten sorumlu jeoloji profesörü Romdhane'nin siyasi olarak çok az tecrübesi bulunuyor.

Yeni hükümetin, kamu bütçesi ve borç ödemeleri konusunda mali destek almak için derhal Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yarım kalan görüşmelere tekrar başlaması gerekecek.

Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldı

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra, 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni kararnameler yayımladı.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelere göre, Tunus Cumhurbaşkanı'na, Bakanlar Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla "yasama metinlerini" çıkarma yetkisi verildi.

Kararname uyarınca, Bakanlar Kurulu artık Meclise değil, Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu olacak. Cumhurbaşkanı, başbakanı atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyecek.

Cumhurbaşkanı'na ayrıca her türlü Cumhurbaşkanlığı kararını halk oylamasına sunma yetkisi de verildi.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU