Alevi dernekleri, nefret söylemine karşı harekete geçti… Fırat: Hakaretleri yargıya taşıyacak, ayrıştırıcı dili raporlaştıracağız

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, yetkilendirecekleri avukatlarla Alevilere yönelik hakaretlerin hukuki takibini yapacaklarını, nefret söylemlerini her yıl raporlaştırıp insan hakları kuruluşlarına göndereceklerini söyledi

Celal Fırat, Alevilere yönelik hakaret edenler hakkında hukuki süreç başlatmak için avukatlarla anlaşacaklarını söyledi / Fotoğraf: Twitter

Ankara'nın Mamak ilçesindeki Şehit Ali İhsan Okatan Ortaokulu'nda, M.K. adlı din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin, derste Alevileri hedef aldığı iddia edildi.

Cumhuriyet gazetesinde Sefa Uyar imzalı haberde öğretmenin, 8. sınıf öğrencilerine 20 Eylül'deki ders sırasında "Alevi olanlar parmak kaldırsın" dedikten sonra parmak kaldıran öğrencilere "Aleviler neden abdest alıp, namaz kılmıyor? Neden oruç tutmuyor?" sorularını yönelttiği ardından da "Biz Hazreti Ali'yi sevmeyiz. Hazreti Ali, peygamber efendimizin eşine küfür etmiş" dediği ileri sürüldü.

Öğrenci ailelerinin şikayeti üzerine okul yönetiminin, öğretmeni uyardığı belirtildi.

Olayın basına yansımasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamada konuyla alakalı soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

aysemin.PNG
Avukat Aysemin Gülmez, yukarıdaki ifadeleri kullanan kişi hakkında suç duyurusunda bulunacağını kaydetti / Görsel: Twitter

 

Avukat Gülmez'den Alevilere hakaret eden kişiye suç duyurusu

Alevilere yönelik hakaret iddiaları zaman zaman gündeme geliyor.

Son olarak Twitter'da "Enes Kaya" adlı bir kullanıcının Alevilere yönelik hakaret içeren paylaşımları sosyal medya kullanıcılarının tepkilerini çekti.

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Avukat Aysemin Gülmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda pazartesi günü suç duyurusunda bulunacağını açıklayarak, kişilerden bu kişiyle sosyal medya üzerinden tartışmaya girmemelerini söyledi.

celal fırat.jpg
Celal Fırat / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Savcılar, Alevilere yönelik hakaretler için duyarsız iddiası

Aynı gün içerisinde yaşanan bu iki olayın ardından Independent Türkçe'ye konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, belli kişilerce gerek gündelik hayatta ve gerekse sosyal medyada Alevilere hedef alan hakaretlere karşı harekete geçeceklerini belirtti.

Sadece kınamakla veya cevap yazmakla yetinilmeyeceğini aktaran Fırat, "Maalesef sosyal medyada muhafazakarlara veya iktidar yakın kesimlere yönelik bir hakaret olsa cumhuriyet savcıları şikayete bile gerek kalmadan harekete geçiyor ve gereğini yapıyor. Çoğu zaman birinin hakaret içeren mesajı paylaşarak Adalet Bakanlığı'nı ve emniyet müdürlüğünü etiketlemesi bile yeterli oluyor, bu ihbar kabul edilerek harekete geçiliyor. Maalesef aynı duyarlılığı Alevilere yönelik hakaretlere yönelik göremiyoruz. Oysa devlet kurumları, nefret suçu hangi kesime yönelirse yönelsin onunla mücadele etmek ve gereğini yapmak zorundadır. Adalet sadece bir kesim için işletilemez" diye konuştu.

"Alevilere hakaret edenler ülkenin birliğine de kast eden insanlar"              

Bu açıdan Aleviler olarak kendi göbeklerini kendilerinin keseceğini kaydeden Fırat, şöyle devam etti: 

"Alevi kurumlarının amacı, Alevi inancını yaşatmak ve güçlendirmek. Ancak bugünkü koşullar bizi aynı zamanda Alevilerin hukukunu koruma yükümlülüğünü de getiriyor. İnsanlarda adalete güven o kadar azalmış ki bir hakaret halinde bir şey çıkmaz denilerek şikayetten kaçınılıyor ama bu algıyı kıracağız. Her halükarda hukuki sürecin sonuna kadar takip edilmesi ve adaletin tecelli edip, saygısızların cezasını bulması için çalışmalıyız. Bu kişiler aslında toplumun huzuruna birliğine kast eden insanlar. Hani deniyor ya ülkenin birliği ve beraberliği. Alevileri hedef alıp toplumun bir kesimini karalayanlar bu ülkenin birliğine ve beraberliğine kast edenlerdir."

karar.jpg
Fırat, açılacak soruşturmalarda sürecin son aşamaya kadar takip edileceğini söyledi

 

"Ceza almaları için ısrarla takip edilecek"

Fırat, bu nedenlerden dolayı vekalet vererek bazı avukatları bu tür hakaretlere karşı yetkilendireceklerini ifade etti.

Bunun için diğer Alevi kurumlarıyla da görüşüp işbirliği yapmayı teklif edeceklerini vurgulayan Fırat, "Görevlendirilecek avukatlar, gerek sosyal medyada gerekse son olarak Ankara'da yaşanan olaydaki gibi Alevileri hedef alan olaylarda suç duyurusunda bulunarak hukuki süreci sonuna kadar ve ceza almaları için ısrarlı bir şekilde takip edecek. Mücadele sadece hukuki boyutta da kalmayacak. Diyelim ki hakareti Twitter'da yaptıysa Twitter'a başvurarak hesabının iptalini isteyeceğiz. Veya hakareti yapan bir kamu kurumu veya özel şirket çalışanıysa şirketine kişi hakkında ceza uygulanması için toplumsal baskı kuracağız. Yani her alanda takibini yapacağız. Aleviler kimsenin canı sıkıldıkça hakaret edip, sonra yanına kalacağını düşündüğü bir toplum değildir. Geçmişte zulme boyun eğmediğimiz gibi bugün de bilinçli hakaretlere, saygısızlığa izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

"Her yıl Alevilere yönelik nefret ve ayrımcılık raporu yayınlanıp, farklı kurumlara gönderilecek"

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, ayrıca bir grup sosyologla da anlaşmak üzere olduklarını dile getirerek, bundan böyle Alevilere yönelik nefret ve ayrımcılık içeren söylem ve eylemlerin yıllık olarak raporlaştırılıp yayınlanacağını, raporun farklı dillere çevrildikten sonra yurtdışındaki insan hakları kuruluşlarına gönderileceğini de sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU