Almanya'da Federal Meclis'in Bilimsel Hizmet birimi tarafından ülkedeki Ülkücü Hareket ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda "Anayasaya aykırı hedefleri kavgacı ve saldırgan bir biçimde hayata geçirmek istiyorlar" ifadesi yer aldı.
DW Türkçe'nin Tagesspiegel gazetesinden aktardığı habere göre; 10 Eylül'de sunulan bilirkişi raporunda ayrıca herhangi bir örgütün yasaklanmasına sebep olan nedenler sayılırken ilgili yasada yer alan, "Bir derneğin amacı ya da faaliyetleri halklar arası diyaloğa ağır, ciddi ve kalıcı bir biçimde zarar vermek" maddesine de atıfta bulunuldu.
Sol Parti'nin Federal Meclis milletvekillerinden Helin Evrim Sommer, Ülkücü Hareket'in atıfta bulunulan maddedeki suçları işlediğini dile getirerek daha önce aynı madde üzerinden yasaklanan İslamcı derneklere dikkat çekti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Çatı örgütleri yasaklansın" çağrısı
"Federal Hükümet, Almanya'daki organize Türk aşırı sağcılığına karşı başını kuma gömme siyasetini sona erdirmelidir" diyen Sommer, geçen yıl meclisteki tüm partilerin destek verdiği Almanya'daki Ülkücü Hareket'in yasaklanması kararını, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in görmezden gelemeyeceğini ifade etti.
Sommer ayrıca, "Acilen Almanya'daki Bozkurtların çatı örgütlerine yönelik bir yasaklama kararı çıkarılmalıdır" diye konuştu.
Federal hükümeti "kendi meclisinin kararlarını, Türkiye hükümetiyle olan ilişkilerine feda etme politikası" güttüğünü savunan Sommer, "Almanya'daki Ülkücülerin en önemli çatı örgütleri" olarak nitelendirdiği, Avrupa Türk İslam Kültür Birliği (ATİB) ile Avrupa Türk Kültür Dernekleri Birliği'nin (ATB) derhal yasaklanarak faaliyetlerine son verilmesini istedi.
Fransa'da yasaklandı
Fransa, ülkede faaliyet gösteren 'Ülkücü Hareketi' Cumhurbaşkanı kararnamesiyle hali hazırda resmen yasaklandı.
Kararnamede Ülkücü hareketin kuruluşundan bu yana şiddet olaylarına karıştığı, Türkiye'de birçok kez mahkum edilen Abdullah Çatlı ile bağlantılı olduğu, Kürt ve Ermenilere karşı şiddet eylemlerine başvurduğu belirtildi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Fransa'nın kararını kınamış, alınan bu karara karşı en sert şekilde mukabele edileceğini açıklamıştı.
Avusturya'da Bozkurt işareti yasaklanmıştı
Avusturya'da 1 Mart'ta yürürlüğe giren Sembol Yasası kapsamında IŞİD, El Kaide, PKK, Müslüman Kardeşler, HAMAS, Hizbullah, USTAŞA gibi terör örgütü, parti ya da diğer oluşumlara ait aralarında 'Bozkurt işaretinin' de bulunduğu 13 sembol ve işaret yasaklanmıştı.
ABD Temsilciler Meclisi'nde 'Bozkurtlar' için 'terör soruşturması' önergesi
ABD Temsilciler Meclisi'nin Kurallar Komitesi, Nevada Eyalet Temsilcisi Dina Titus'un "Bozkurtlar" olarak adlandırılan Ülkücülere ilişkin 'terör soruşturması' önergesinin sunulabilmesinin önünü açtı.
Dina Titus, Bozkurtlar ve faaliyetlerine ilişkin dışişleri bakanlığı tarafından bir rapor hazırlanmasını talep etti.
Raporda, "ABD, müttefikleri ve uluslararası ortaklarının çıkarlarına karşı aktivitelere dair Ülkü Ocakları olarak da bilinen 'Bozkurtların' detaylı faaliyetleri; yabancı terör örgütü kriterlerini karşılıyorlar mı bunu belirleyecek bir değerlendirme ve sonuç olarak yabancı terör örgütü olmadıkları kanaatine varılırsa da hangi kriterleri karşılamamış olduklarını izah eden detaylı bir açıklama" istendi.
Independent Türkçe, DW Türkçe, Tagesspiegel