Japonya’da son zamanlarda tecavüz zanlılarını beraat ettiren kararlara tepki gösteren cinsel taciz mağdurları ve aktivistler, ilgili yasalarda reforma gidilmesi çağrısı yaptı.
Bu hafta ülkenin 9 şehrinde ellerinde çiçekler ve #MeToo yazılı pankartlarla toplanan göstericiler, mevcut yasal düzenlemelere tepkilerini dile getirdi.
Mevcut yasanın tecavüz kurbanlarının üzerine çok fazla sorumluluk yüklediğini ve meseleyi yargıya taşımak isteyenlerin kazanma şansını azalttığını vurgulayan aktivistler, İngiltere ve Kanada’da olduğu gibi tüm rıza dışı cinsel ilişkilerin suç sayılması çağrısında bulundu.
Japonya’da cinsel şiddete direniş gösterilemeyen durumlarda, tecavüz olayının ispatlanması imkansız hale geliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ülkede yaklaşık yüzyıl öncesine ait tecavüz yasası 2017’de değiştirilerek daha sıkı hale getirilmişti. Ancak avukatların olayda şiddet ve tehdit bulunduğunu ya da kurbanın “direnç gösteremediğini” ispatlaması şartı kanunda varlığını korumuştu.
Mart ayında görülen bir davada, 19 yaşındaki kızına tecavüzle suçlanan baba beraat etmişti.
Reuters’ın mahkeme kararının bir kopyasına dayandırdığı haberine göre yargı heyeti, bu durumun rıza dışı geliştiğini ve güç kullanan babanın kızına hem fiziksel hem de cinsel tacizde bulunduğunu kabul etmişti.
Buna rağmen yargıçlar verdikleri kararda, kurbanın boyun eğmekten başka bir seçeneği olup olmadığı konusunda şüphenin kalkmadığını savunmuş ve neticede dava temyize gitmişti.
Dünyayı etkisi altına alan #MeToo hareketi sonrası cinsiyet eşitliğini kabul etmede başarısız olduğu gözlenen Japonya’da, suçlanmaktan ve herkesin önünde utandırılmaktan korkan cinsel saldırı kurbanlarının yalnızca yüzde 2,8’i durumu polise bildiriyor, pek çoğuysa yaşadıklarını kimseye anlatmamayı tercih ediyor.
G7 ülkeleri arasında cinsiyet eşitliği sıralamasında epey geride kalan Japonya’da cinsel taciz çok yaygın.
Hükümete bağlı cinsiyet eşitliği bürosunun geçen yıl yayımladığı bir rapor, kadın tecavüz kurbanlarının yaklaşık yüzde 60’ının başına gelenleri gizlediğini ortaya koymuştu.
Başkent Tokyo’da yalnızca 2017’de trende ve metroda elle ya da başka şekillerde taciz edilen kadın sayısının 900’ü bulduğu polis kayıtlarına geçmişti.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/asia
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent