DSÖ: Afganistan'daki sağlık merkezlerinin yüzde 90'ı maddi yetersizlikten kapanabilir

DSÖ yetkilisi, ülke genelindeki 2 bin 300 sağlık tesisinin yaklaşık yüzde 90'ının bu hafta itibarıyla kapanabileceğini dile getirdi

Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi, Afganistan'da yüzlerce sağlık merkezinin, buralara yarcımda bulunan Batılı bağışçıların Taliban'la irtibat kurmalarını yasaklaması nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

DSÖ'nün bölgesel acil durum Direktörü Rick Brennan Reuters'a verdiği mülakatta, ülke genelindeki 2 bin 300 sağlık tesisinin yaklaşık yüzde 90'ının bu hafta itibarıyla kapanabileceğini dile getirdi.

 

Daha fazla ayrıntı vermeyen yetkili, Batılı bağışçıların Taliban'la irtibatlarını engelleyen düzenlemelerinin olabileceğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunların (sağlık tesislerinin) büyük bir kısmında operasyonlara ara vereceğiz. Bazı tahminlere göre yüzde 90'ı muhtemelen haftanın ilerleyen günlerinde kapanacak." diyen Brennan, "Bu da artan hastalık ve ölümle neticelenecek" diye konuştu.

Brennan, Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün, sağlık merkezlerinin 500'üne finansman, ekipman ve malzeme sağlayarak boşluğu doldurmaya çalıştığını belirtti.

DSÖ'nün, tıbbi teslimatlar için Doha ile bağlantı kurduğunu da aktaran Brennan, "Muhtemelen gelecek hafta içinde Katar hükümetinden Kabil'e iki veya üç uçak malzeme gönderilmesini umuyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU