Afganlar, Afganistan'ın geleceğini nasıl görüyor?

Afganistan yönetiminin Taliban örgütünün eline geçmesinin ardından halk geleceğe nasıl bakıyor? Independent Türkçe muhabiri Sohrab Omar, Afgan halkının nabzını tuttu

Talibanın Afganistanı ele geçirmesinden 20 gün geçti. Afganlar gelecekten umutsuz ve gelecekleri konusunda karamsar.

Afgan halkı ekonomik çöküş, işsizlik, kadın hakları ihlali ve özgürlüklerin kısaltılmasını geleceğin en büyük problemleri olarak biliyor.

Afganlar gerek dünya ülkeleri, gerekse Taliban’dan umudunu kesmiş durumda. Onbinlerce Afgan ülkeyi terk etmek için İran ve Pakistan sınırlarına akın ediyor. Ülkenin geleceğinden umutsuz olanlardan biri de 35 yaşındaki Hamid Barmaki.

Afganistan'daki rejimin değişmesiyle "her şeyin alt üst" olduğunu söyleyen Barmaki, "Büyük sıkıntılarla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

"Ekonomik şartlar her geçen gün daha da zorlaşıyor" Barmaki, şöyle devam etti:

"Çarşı kapalı, bankalar kapalı. Geleceğin en büyük sıkıntılarından biri ekonomik durum olacak”.

Ancak göçmen olarak Kabilde yaşayan İhsanullah ise gelecğe umut ile bakıyor.

Independent Türkçe kameralarına konuşan İhsanullah, her şeyin normale döndüğünü, insanların mutlu olduğunu söylüyor. İhsanullah, "Gerçi bu aralar işsizlik var ve insanlar tedirgin" dese de bunun geçici olduğunu, bankalar, çarşılar ve devlet daireleri açıldıktan sonra her şeyin güzel olacağını ifade ediyor. 

Afgan halkına ülkede durma çağrısı yapan İhsanullah, "Ülkeden kaçmayalım ve kendi vatanımızı kendimiz düzeltelim" şeklinde konuşuyor. 

Afganistan'a yapılacak yardımların geleceği belirsizliğini korurken ülkenin ekonomik görümü daha da kırılgan. Ülkenin dış yardımlara olan bağımlılığı da had safhada.

Ülkeden umudunu tamamen kestiğini belirten Mustafa Daneş, bütün yardımların durdurulacağını ve ülkenin kaosa sürüklenecceğini iddia ediyor.

Daneş, şöyle konuşuyor:

 “Halkın en çok kaygılandığı mesele, ekonomik sıkıntılar. bütün sermayeler yurt dışına çıktı, yardımlar durdu ve artık bir daha dünya ülkeleri yardım yapmayacak”.

DAHA FAZLA HABER OKU