Geçen yıl 87 bin kişinin katıldığı Van’ın Gevaş ilçesinde düzenlenen Gezginfest Van, bu yıl Van Valiliği'nin kararıyla iptal edilmiş, karara direnen festival yöneticileri şehirden ayrılmayacaklarını duyurmuştu.
Festival yöneticileri ikinci bir açıklama yaptı ve "Elimizden geldiğince direndik, çekiliyoruz" dedi.
“2018 yılında gururla yaptığımız festivalimiz GezginFest Van türlü bahanelerle iptal edilmiştir. Aylardır iptal edilmeye çalışılan festivalimiz için son 7 güne kadar direnmeye çalışsak da, evimizi Van şehrine taşıyacak kadar sevdiğimiz bu topraklardan gün itibariyle çekiliyoruz.”
GazginFest Van’ın Twitter hesabından da yapılan paylaşımda, festivalin iptal süreci anlatıldı.
Basına, Kamuoyuna ve Sevgili Van Halkına,
— Gezgin Fest | Van (@gezginfestvan) 10 Haziran 2019
Festivalimizin iptal süreci https://t.co/ELu23k6JNN
“Van sokaklarında ‘Ahlak Hareketi’ adıyla billboardlara ‘Alkollü Festival İstemiyoruz’ afişlerinin asıldığı güne gelmesi manidar”
Yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Van şehrinin sıcaklığını ve bizi sahiplenmesini asla ama asla unutmayacağız. Tüm şehir bu festivalin iptal edilmesini istemese de bir türlü anlamadığımız sebeplerle direnemiyor ve şehrimizden ayrılıyoruz. Festivalimizin ilk duyurusundaki amacı hala aynıdır. Ülkemizin en güzel memleketlerinden biri olan Van ve Doğu Anadolu Bölgesini tanıtmak, bölgemize karşı önyargısı olan yerli ve yabancı turistlerle buluşturmaktı. 2018 yılında hiçbir güvenlik sorunu olmayan ve olaysız geçen festivalimiz bölge insanı tarafından kabullenilerek Van şehrinin gururlarından biri olmuştur. Festivalimizin en büyük amaçlarından biri bölgemizin ‘güvensiz bölge’ olarak anılmasına yol açan bazı önyargılarını yok etmekti. Fakat festivalimiz, yıkmaya çalıştığımız bu algı hiç önemsenmeden, Van geleceği dikkate alınmadan ‘güvenlik’ gerekçeleri bahane gösterilerek iptal edilmiştir. Bu iptal kararının tüm Van kokaklarında ‘Ahlak Hareketi’ adıyla billboardlara ‘Alkollü Festival İstemiyoruz’ afişlerinin asıldığı güne gelmesi manidardır. Bölge için bir örnek diye gururla anlattığımız festivalimizin bu sene destekleneceğini hatta varsa eksikleri devletimizin/ turizm bakanlığımızın da katkılarıyla giderileceğini düşünmekteydik. Fakat 2018 yılından beri süren önyargıları yıkma çabamız bir anda yok edilmiştir.”
“Dinsiz diye yaftalandık”
Dinsiz diye yaftaladıklarını belirten festival yöneticileri, açıklamalarında, “Bizler ahlaki değerlerimiz nedeniyle yaptığımız yardımlardan bahsetmediğimiz için ‘ahlaksız’ diye yaftalandık” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Keşke söylemek zorunda kalmasaydık ama Ramazan ayında göstere göstere değil de gizli gizli verdiğimiz xxx kişilik iftardan, yüzlerce gönülden yaptığımız destekten bahsetmediğimiz için dinsiz diye bilboardlar ile yaftalandık. Tüm festivallerin yapıldığı şehirler dururken Van’ı seçtiğimiz için ‘yabancı’ diye yaftalandık. Van’da hiç bahsetmediğimiz 1 kütüphanemiz, okullarımızda spor salonumuz ve oyuncaklarına birlikte sarıldığımız çocuklarımız var. Bizlere gösterdiğiniz samimiyeti asla unutmayacağımızı ve bu şehre çiçeklerle tekrar döneceğimizi bilmenizi isteriz.”
50 bin bekleniyordu 87 bin geldi
Geçen yıl 7-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşen festival, jandarma ve özel güvenliğin hem karadan hem gölden güvenlik önlemleri aldığı 150 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Yoga, jonglör, ritim, geri dönüşüm atölyelerinin yanı sıra film gösterilerinin de düzenlendiği etkinlikte Selda Bağcan, Athena, Teoman, Kardeş Türküler, Ezhel, Manga, Ahmet Aslan, Can Bonomo, Sena Şener, Shantel, Fatma Turgut, Yener Çevik, Kurtalan Ekspres, Gazapizm, İlyas Yalçıntaş gibi grup ve sanatçılar da sahne almıştı. 50 bin kişinin katılacağı beklenen festivalde katılımcı sayısı 87 bine kadar çıkmıştı.
Independent Türkçe