330 din adamından Biden’a çağrı: İsrail’e Doğu Kudüs konusunda baskı yap

ABD’nin, ırk ayrımcılığı yapmak, evleri yıkmak, Filistinlileri yerinden etmek ve etnik temizlik uygulamak isteyen İsrail için sağlanan vergi ve askeri fonlarının sürdürmesine izin vermeyeceklerini vurguladı

İsrail Başbakanı Naftali Bennet, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden'la görüştü (AP)

ABD’deki 330 din adamı, İsrail Başbakanı Naftali Bennet’i Beyaz Saray’da kabul eden ABD Başkanı Joe Biden’ı, İsrail hükümetini Filistinlilerin evlerini yıkmayı durdurmaya zorlamak ve işgal altındaki Kudüs kentindeki Silvan ve Şeyh Cerrah mahallelerinde ırkçılık yapmaktan vazgeçirmek için müdahale etmeye çağırdıkları imzalı bir mektup gönderdi.

Biden ve Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye hitaben yazılan mektupta, “İsrail’in uyguladığı etnik temizlik ve ABD’nin on yıllardır finanse ettiği İsrail’in, Filistin genelinde şiddetli bir tarihin parçası haline geldiği” yer alıyor.

Rahiplerin, hahamların ve cami imamlarının da imzasının bulunduğu mektupta, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki din adamları ve dini liderler olarak, sizi, Filistinli aileleri Silvan ve Şeyh Cerrah’taki evlerinden zorla yerinden etme planlarını durdurması için İsrail hükümetine baskı yapmaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

ABD’nin, ırk ayrımcılığı yapmak, evleri yıkmak, Filistinlileri yerinden etmek ve etnik temizlik uygulamak isteyen İsrail için sağlanan vergi ve askeri fonlarının sürdürmesine izin vermeyeceklerini vurguladılar.

“İsrail Yüksek Mahkemesi sömürge tahliyelerini durdurma kararını görmezden geldi ve bunun yerine Şeyh Cerrah’taki Filistinli ailelere sözde ‘kiracı koruması’ karşılığında toprak haklarından vazgeçmeleri için baskı yapmaya çalıştı.” diyerek, bu ailelerin ihraç edilmemesinin tek sebebinin dünyanın izliyor olması olduğunu kaydettiler.

İsrail hükümetinin Silvan mahallesinde inanç turizmi adına şimdiden yıkımlara başladığını, çalınan Filistin topraklarına dini bir eğlence şehri inşa etmek için onlarca evi yıkmayı planladığını ve bunun daha fazla Filistinliyi riske maruz bıraktığını; Kudüs’teki işgal belediyesinin, Filistin varlığını ve tarihini silme planının bir parçası olarak “Kralın Bahçesi” adıyla anılan El-Bustan mahallesinin adını değiştirdiğini belirterek yerinden edilme ve etnik temizlikten şikayet ettiler. “Bu nedenle biz (dini liderler) sizden acilen harekete geçmenizi rica ediyoruz” ifadesini kullandılar.

Ayrıca etnik köken temelinde insanları evlerinden ve topraklarından mülksüzleştirmek için dini kullanmanın tamamen “yasadışı” ve bir insan hakları ihlali olduğunu açıkça ortaya koydular.

Mektup, İsrail hükümetini, ilahi dinlerin adalet çağrısına aykırı olarak insanları ayrımcılık yapmak, yerinden etmek ve insanlıktan çıkarmak için dini kullanmaya çalışmakla suçlayarak, “Dünya işlenen suçları görüyor” diye uyarıda bulundu.

İmzacılar, hakları zulme uğrayan Filistinlilerin özgürlüğü için çalışma gereğini vurgulayarak, Filistinlilerin mülklerinde kalma hakkı, mültecilerin topraklarına geri dönüş hakkı ve ırkçı politikayla yerinden edilmelere karşı ilkeli dayanışmaya işaret ettiler.

Mektup, ırkçılığı her yerde yenmenin tek yolunun, marjinalleşmiş gruplarla dayanışma göstermemekten geçtiğine inandığını belirtiyor.

İmzacılar ayrıca Biden ve Pelosi’den Kudüs ve tüm Filistin’deki bu sürgünleri alenen kınamalarını ve Filistin halkının devam eden etnik temizliğini finanse etmek için vergi akışını durdurmasını talep ettiler. 

Biden, Bennett’ten Şeyh Cerrah mahallesinin halkını tahliye etmemesini istedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU