Irak Başbakanı: Mısır ve Ürdün ile çeşitli alanlarda işbirliği yapmak istiyoruz

"Kültürel boyuta odaklanıp, iyi ekonomik ilişkileri kurarak komşularımızla ilişkilerimizi de yeniden kurmak istiyoruz"

Fotoğraf: AA

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkesinin ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarının yanı sıra enerji, elektrik ve ulaşım konularında Mısır ve Ürdün ile işbirliği yapma konusundaki isteğini dile getirerek, üç ülke arasında imzalanan anlaşmaların şu anda uygulanmaya başladığını bildirdi.

Kazımi, Cumartesi günü yapılacak olan Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı vesilesiyle Arap ve yabancı medya heyetleriyle bugün gerçekleştirdiği görüşmede, “Mısır ve Ürdün ile petrol sahasında elektrik bağlantı projeleri ve işbirlikleri büyük önem arz edecek ve üç ülkenin ekonomisine fayda sağlayacak” dedi.

Irak’ın, Arap ve Müslüman olan dost ülkelerle siyasi, ekonomik ve sosyal bir ortaklık kurmaya çok ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Kazımi, geçmişte komşular ve dostlarla sorun yaşandığını ancak bugün ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi sağlamak için bu ülkelerle ortaklık istediklerini dile getirdi.

Başbakan Kazımi, medya heyetlerine hitaben konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Yaşadığımız sorunları ortadan kaldırmak için komşu ülkeler ve bölge ile işbirliği yapmak ve bunları aştıktan sonra Irak kültür mirasını korurken başarılı ortaklıklara imza atmak istiyoruz. Kültürel boyuta odaklanıp, iyi ekonomik ilişkileri kurarak komşularımızla ilişkilerimizi de yeniden kurmak istiyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağdat barış şehri olduğu için barışı, sevgiyi ve kardeşliği yaymadaki rolünü yeniden kazanması gerektiğini söyleyen Kazımi, “Savaşlar halkların yıkımıdır ve barışın inşası cesur ve güçlülerin politikasıdır” ifadelerini kullandı.

Irak’ta IŞİD'in geçmişin bir parçası haline geldiğini söyleyen Kazımi, “IŞİD kalıntıları Irak’ta tutunmaya çalışıyor, ancak her gün Irak güvenlik güçlerinin ağır darbelerine maruz kalıyor” diye konuştu.

Irak’ın IŞİD için bir barınma merkezi olmadığının altını çizen Başbakan, “Ama ne yazık ki bazı haber siteleri bunu böyle yansıtıyor. Buna son vermeliler” dedi.

Irak güvenlik güçlerinin son zamanlarda kuzey vilayetlerinde çok sayıda IŞİD unsurunu öldürdüğünü belirten Kazımi, Irak ordusunun gücüne kavuştuğunu bildirerek şöyle devam etti:

IŞİD ve El Kaide ölüm kültürünü seviyor. Ancak ulusal kimliğini yeniden kazanan Irak halkı, inşa ve kalkınma politikasını seviyor. Bu nedenle Irak topraklarında onlar için bir barınma merkezi yok.

Irak seçimlerinin bir buçuk ay sonra yapılacağını söyleyen Başbakan, “Seçimlerin adil ve şeffaf olmasını ve Irak halkının bunları kabul etmesini bekliyorum. Seçimler, Irak tarihinde çok önemli bir süreç olacak. Bundan sonra tüm Irak halkını ifade eden güçlü bir ulusal hükümet kurulacak, onların umut ve özlemlerini gerçekleştirmek için çalışacak” diye konuştu.

Irak’ın kuruluş ve devlet kurma aşamasında olduğunu belirten Kazımi, “Demokrasi, modern bir devlet inşa etmenin temel dayanağı olacaktır. Demokrasi mükemmel bir model değil, ancak artıları eksilerinden daha fazladır” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU