Nobel ödüllü Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay: Afganistan'daki kadınlar ve azınlıklar için son derece endişeliyim

2012'de 15 yaşındaki Malala, lafını esirgemeden yaptığı aktivizmine şiddetle karşı çıkan Talibanlı bir tetikçi tarafından vurulmuştu

Nobel Ödülü kazanan en genç kişi olan Malala, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in en genç Barış Elçisi (AFP)

Taliban'ın eşi görülmemiş bir hızla Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinden saatler sonra, eğitim aktivisti Malala Yusufzay huzursuz bölgedeki kadınlarla azınlıklar için duyduğu dehşeti ve endişeyi dile getirdi.

Nobel Ödülü sahibi, ayrıca küresel aktörlerden mülteci ve sivilleri korumak için harekete geçmelerini istedi.

24 yaşındaki aktivist Twitter'da “Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesini tam bir dehşet içinde izliyoruz. Kadınlar, azınlıklar ve insan hakları savunucuları için son derece endişeliyim" diye yazdı.

Eylem çağrısında bulunan Pakistanlı aktivist, sözlerine şunları ekledi:

Küresel, bölgesel ve yerel güçler derhal ateşkes çağrısında bulunmalı, acilen insani yardım sağlamalı ve mültecileri ve sivilleri korumalıdır.

2012'de 15 yaşındaki Malala, kadınların eğitimine dair lafını esirgemeden yaptığı aktivizmine şiddetle karşı çıkan Talibanlı bir tetikçi tarafından vurulmuştu. Başından vurulduğunda Malala, bir sınavdan sonra evine dönüyordu. Daha sonra Birleşik Krallık'taki Queen Elizabeth Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

Başkent Kabil'in Taliban militanları tarafından çarpıcı şekilde ele geçirilmesiyle Cumhurbaşkanı Eşref Gani liderliğindeki Afganistan'ın son 120 saatteki düşüşünü ülkeler şok içinde izledi. Gani pazar öğleden sonra, Taliban'ın bölgede tam hakimiyet kurduğunu ilan etmesinden kısa süre önce Afganistan'ı terk etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın Kabil'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan tam kontrolünü duyurmasının ardından Afganistan Uluslararası Havalimanı'ndan gece geç saatlerde gelen görüntüler, yurttaşlar uçaklara binmek ve ülkeyi terk etmek için çabalarken kalabalık asfalt pistte oluşan kaosu gösterdi. Associated Press'in (AP) bildirdiği üzere saray koltuğunda oturan Taliban yetkilileri, ABD'nin kontrolü ele geçirmesinden önce militan örgütün kullandığı bir isim olan Afganistan İslam Emirliği'ni ilan etti.

Son 24-48 saat içinde batılı ülkeler aceleyle kendi yurttaşlarını büyükelçiliklerden tahliye etmeye uğraşırken ABD Büyükelçiliği'yle havalimanı arasında mekik dokuyan helikopterlerin vahim görüntüleri kameralara yansıdı. Diplomatların hassas belgeleri yaktığı bildirilen büyükelçiliğin çatısından duman çıktığı görüldü.

Taliban, iktidarın barışçıl devri için uğraşacağını ve yabancı ülkeler ya da Afgan hükümetiyle çalışanlar için af çıkarılacağını ilan etmişti. Ne var ki grup, 20 yıl önce ABD birlikleri tarafından ülkeden uzaklaştırılmadan önce özellikle kadın ve çocuklara karşı uyguladığı sert politikalarla biliniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU