"Biden yönetimi, ABD ordusunun çekilmesinin ardından Taliban'ın hızla ilerleyebileceği istihbaratını görmezden geldi"

ABD Başkanı Joe Biden temmuzda, ülkesinin son 20 yılda 300 bin Afgan askerini eğitip donattığını ve 75 bin militana sahip Taliban'ın bu güç karşısında tutunamayacağını söylemişti

Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti (AFP)

ABD'li istihbarat yetkilileri, ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban'ın hızla ilerleyebileceğine dair ABD Başkanı Joe Biden yönetimini uyardıklarını ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını öne sürdü.

Taliban, ABD ordusunun bölgeden çekilmesiyle ilerleyişini sürdürerek 6 Ağustos'ta Zaranj'ta kontrolü sağlamıştı. Bunun ardından 10 içinde tüm vilayet başkentlerinde yönetimi ele geçiren örgüt, pazar günü Kabil'e girdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Kongresi'ndeyse bazı parlamenterler, istihbarat görevlilerinin Afganistan'daki durumu nasıl bu kadar yanlış değerlendirdiğine dair Biden yönetimini sorgulamaya başladı.

Örneğin Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley gibi isimleri konuyla ilgili sıkıştırdı.

Demokrat Partili Kongre üyesi Jackie Speier de aynı gün yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Bu bir istihbarat başarısızlığıdır. Taliban'ı hafife aldık ve Afgan ordusunun gücünü abarttık.

Ancak ABC News'e konuşan ve adı açıklanmayan üst düzey istihbarat yetkilileri, ordunun çekilmesinin ardından Taliban'ın ülkeyi ele geçirebileceği ve başkentte kısa sürede kontrolü sağlayabileceği hakkında yönetiminin sık sık bilgilendirildiğini iddia etti.

İstihbarat görevlisi bir kaynak şu ifadeleri kullandı:

Ordu, ABD liderlerine Taliban'ın her şeyi ele geçirmesinin kısa süreceğini bildirdi ancak kimse dinlemedi.

 

 

Üst düzey bir kongre yetkilisi de istihbarat görevlilerinin, Taliban'ın hızla zafere ulaşabileceği hakkında uyarılarda bulunduğunu iddia etti:

İstihbarat ekipleri her zaman doğru değerlendirmeler yaptı. Ancak Biden yönetimi bunları dikkate almadı.

"Bu, beklediğimizden daha hızlı oldu"

Biden 8 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesinin "kaçınılmaz" olmadığını söylemişti. ABD Başkanı, ülkesinin son 20 yılda 300 bin Afgan askerini eğitip donattığını ve 75 bin militana sahip Taliban'ın bu güç karşısında tutunamayacağını kaydetmişti.

Birkaç güç önceyse Afganistan'da son dönemde birçok şehrin Taliban'ın kontrolüne geçmesine ilişkin bir soru üzerine Biden, 20 yılda trilyonlarca dolar harcadıklarını, binlerce Afgan kuvvetinin modern ekipmanlarla donatıldığını ve eğitildiğini anımsatmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise pazar günü bu yanlış tespitlerle ilgili konuştu. "Daha geçen ay Başkan Joe Biden Taliban ülkeyi ele geçiremez demişti, ama yanıldı, ne oldu?" şeklindeki soruya yanıt verirken zorlanan Blinken, ABD'nin Afganistan'da yapması gereken her şeyi yaptığını söylemekle yetindi.

Blinken, Taliban'ın hızlı ilerleyişi ve Kabil'i kuşatması konusundaki görüşünü şöyle açıkladı:

Açıkçası (Afgan) güvenlik güçlerinin ülkeyi savunamadığını gördük. Bu, beklediğimizden daha hızlı oldu.

 

Independent Türkçe, ABC News, CNN International, AA, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU