Batı Karadeniz bölgesindeki etkili aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta meydana gelen sel ve su baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 38'e yükselirken yerel yöneticiler ulaşılamayan insan sayısının yüksek olması nedeniyle ölü sayısının artacağından endişe duyuyorlar.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaşanan can kayıplarına ilişkin son bilgileri paylaştı.
Sel felaketinde toplam can kaybı sayısının 38'e yükseldiğini belirten Koca, Kastamonu'nda 32, Sinop'ta 6 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Selden Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ile Sinop ili Ayancık ilçeleri etkilendi.
Sellerin başlangıcından bu yana 1,500'den fazla kişi afet bölgesinden tahliye edilirken, Kastamonu'da 112, Sinop'ta ise 86 köye elektrik verilemiyor. Bartın'da ise elektrik verilemeyen köy kalmadı.
Belediye Başkanı Ayhan: Ayancıkta altyapı tamamen çökmüş durumda, kanalizasyon tahrip olmuş durumda
Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ayancık ilçesi başta olmak üzere şehirde sel felaketinden dolayı 20'ye yakın kişiye ulaşılamadığını belirterek, hükümetten acilen afet bölgesi ilanı istediklerini söyledi.
Ayhan Reuters'a yaptığı açıklamada, "Ayancıkta altyapı tamamen çökmüş durumda, kanalizasyon tahrip olmuş durumda. Elektrik ve su yok" dedi ve ekledi:
"Ulaşamadığımız birçok insan var, şehir merkezi yakınlarındaki köylerde çok sıkıntı var. Yaşıyor olup olmadıklarını ulaşamadığımız için tespit edemiyoruz. Sonuçta telefonları da sele kapılmış olabilir ancak ayrımını yapamıyoruz. 20'ye yakın vatandaşa ulaşamıyoruz hayatta olup olmadılarına ilişkin endişelerimiz var"
"1.5 aydan önce Ayancık'ta musluktan su akması öngörülmüyor" diyen Ayhan, "Üç gün sonra yardımlar çekildiğinde sorun yaşamak istemiyoruz. Şunun net bilinmesi gerekiyor En az 1.5-2 ay yardımları sürdürmemiz lazım" dedi ve hükümetten acilen afet bölgesi ilanı istedi.
"Felaketin boyutu görünenin çok üzerinde"
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, sel felaketinin boyutunun görünenin çok üzerinde olduğunu belirterek, ulaşılamayan insanlar nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi ve şöyle devam etti:
"Şu an yanımdaki aileden dört kişi kayıp. İsim isim 17 kişi kayıp. Bunlardan bahsedilmiyor. Bugün Cumhurbaşkanı geldiği için bu konuları sessiz tutuyorlar... İnşallah bu kayıplar can kaybına dönüşmez, belki vatandaş yüksek bölgelere kaçmıştır ancak üçüncü güne giriyoruz. Bulunma ihtimalleri çok zayıf. İki oğlu, kızı ve eşini kaybeden aile diyor ki yanımızdaki ev çöktü 14 kişi vardı evde. Ölü sayısının artmasından ciddi endişe ediyoruz"
3 il afet bölgesi ilan edildi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Kastamonu, Bartın ve Sinop'u afet bölgesi ilan edeceklerini açıkladı. Erdoğan, "Diğer afet bölgelerinde de ifade ettiğim gibi genel hayata etkili afet bölgesi olarak burayı da ilan ediyoruz. Kastamonu, Bartın, Sinop" dedi.
Bozkurt’ta felaketin nedeni açılan HES kapakları mı?
Selin en büyük yıkıma neden olduğu Bozkur'ta felakete açılan HES barajı kapaklarının neden olduğu öne sürüldü. İlçeden geçen Ezine Çayı'nın üzerinde kurulu iki Hidroelektrik Santrali (HES) bulunuyor. Bozkurt ilçesi yakınlarındaki Ebru Regülatörü ve HES'i. Berke Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen HES, Kastamonu'daki en büyük enerji santrali.
Felaketin ilçeye neden bu kadar büyük bir darbe vurduğuna dair çeşitli iddialar gündeme geldi. Bu iddialardan biri de HES baraj kapaklarının patlamasının felaketin boyutlarını büyüttüğü yönündeydi. Ancak Kastamonu Valiliği, Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı açıklamayla bu iddiayı yalanladı.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.#Kastamonu#Bozkurt pic.twitter.com/5CocaL7zpd
— Kastamonu Valiliği (@kastamonuvalilk) August 11, 2021
Soylu: Bir patlama söz konusu değil
HES kapaklarının patladığı iddiasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yalanladı.
Soylu "Eğer orada herhangi bir hidroelektrik santrali varsa hemen 'HES patladı' deniliyor. Ben aynı şeyle Arhavi'de de karşılaşmıştım. Maalesef burada da karşılaştım. Arhavi'de karşılaştığımda gitmiş bakmıştım. Burada bakmak nasip olmadı. Teknik olarak böyle bir bilgim de yok ama DSİ Genel Müdürümüz, Enerji Bakanlığı'ndan sorumlu arkadaşlar vardı. Bir patlama söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizması yok buranın" dedi.
Pakdemirli: HES'le alakalı bir problem yok
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Sosyal medyada ve çeşitli haber kaynaklarında Kastamonu Bozkurt'taki HES'le ilgili problem olduğu söyleniyor. Burada HES'le alakalı bir problem yok. Regülatör kapakları, taşkın esnasında açılıyor, ondan patladı diyorlar ama böyle bir durum söz konusu değil. Genelde HES'ler bu işin sebebi yerine genelde bana göre mağduru oluyor" dedi.
Kastamonu/Bozkurt’taki sel felaketinden görüntüler.#BozkurtYokOldu pic.twitter.com/5CrXo8RbEO
— Doğa’nın Peşinde (@DoganinPesinde) August 12, 2021
Bozkurt'ta arama kurtarma çalışmaları sürüyor
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
İlçede 11 Ağustos'taki şiddetli yağışın ardından yaşanan selde kaybolanlara ulaşmak için geniş çaplı çalışma yürütülüyor.
Havadan ve karadan çalışma yapan ekipler, evlerinde mahsur kalan kişileri tahliye ediyor.
Sel sularına kapılarak sürüklenen araçlar da iş makinelerinin yardımıyla bulundukları yerden kaldırılıyor.
"Kıyıya cesetler vurdu"
Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde deniz kıyısına cesetlerin vurduğu ve ilçedeki ölü sayısının çok fazla olduğu dile getiriliyor.
Sel'in Yaşandığı Kastamonu Bozkurt'ta Son Durum:
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) August 13, 2021
"Kıyıya vurmuş cesetler var. Deniz dolu daha bakılmadı bile" #bozkurtyokoldu pic.twitter.com/WJnaCLbjDM
Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekip ve araç sayıları
AFAD, sel felaketinden etkilenen Bartın, Sinop ve Kastamonu’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan personel ve ekipman ayıları ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:
Bartın’da; 895 personel, 1 arama köpeği, 103 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 79 iş makinası, 1 bot ve 4 motopomp
Kastamonu’da; 2466 personel, 313 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil enerji aracı, 283 iş makinesi, 29 bot ve 12 motopomp, 1 dalgıç pompa, 1 jeneratör, 19 arama köpeği
Sinop’ta; 1556 personel ile 10 helikopter, 214 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 27 ambulans, 154 iş makinası, 8 bot ve 2 motopomp, 1 mobil mutfak, 3 arama köpeği
Elektrik verilemeyen yerler
AFAD’ın verdiği bilgiye göre Bartın il genelinde elektrik verilemeyen köy kalmadı. Kastamonu genelinde 112 köye ve Sinop’ta 86 köye elektrik verilemiyor. Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı, Sinop’taki çalışmalarda kullanılmak üzere yine Samsun’dan jeneratör sevk edildi. Kastamonu Bozkurt ilçesinde 3 adet jeneratör, Sinop Ayancık ilçesinde ise 7 adet jeneratör aktif durumda.
Ulaşımda sorunlar yaşanıyor
Kastamonu’da; yağışlar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre İkiçay Köprüsü, Azdavay Köprüsü yıkıldı. Valay-1 Köprüsünün ayaklarında ve Kanlıçay Köprüsünün yaklaşım dolgularında hasar meydana geldi, söz konusu bölgelerde yol trafiğe kapatıldı.
Bartın’da; yağışlar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca 2 Köprüsü yıkıldı.
Sinop’ta; yağışlar nedeniyle İkisu Köprüsünde hasar meydana geldi. Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ile Ayancık-Sakız yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafiğe kapatıldı.
Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmuyor.
Bazı yerleşimlere içme suyu verilemiyor
Kastamonu Azdavay’a suyun bulanık olması nedeniyle su verilemiyor. Bu gece itibari ile ilçenin yüzde 70’ine su verilmesi planlanıyor. Bozkurt’a içme suyu verilemiyor, üst mahallelere küçük kaynaklardan su temini sağlanmaya başlandı.
Bartın Abdipaşa’da Derecik, ve Ulupınar mahallelerine su verilemiyor.
Sinop Ayancık Cevizli mahallesine su verilemiyor. DSİ tarafından daha önce açılan kuyu devreye alınarak gece yarısına kadar ilçenin yüzde 60’ına su verilmesi planlanıyor. Türkeli’de içme suyu verilemiyor Geçici olarak derin kuyular ile ilçeye su verilme çalışmaları devam ediyor.
Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti yaşanmazken sel bölgesinde 5 adet mobil baz istasyonu kuruldu, 9 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı (wi-fi aracı) sevk edildi.
Bartın'da selden etkilenen alanlarda temizlik çalışmaları sürüyor
Bartın'da etkili olan şiddetli sağanak nedeniyle meydana gelen selden en fazla zarar gören Kumluca beldesine bağlı Zafer köyünde vatandaşların yaraları ekiplerin yardımlarıyla sarılıyor.
Elektrik direklerinin yıkıldığı afetin ardından hızla bölgeye ulaşan DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi ve belediye ekipleri, köyde yoğun çalışma yürütüyor.
Çalışmalara kolluk kuvvetlerinin yanı sıra köylüler de destek veriyor.
Bazı köy sakinleri, köprülerin yıkılması nedeniyle kütükler yardımıyla diğer bölgelere geçiş sağlıyor.
Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Bartın'a aktarılan 2 milyon liralık acil yardım ödeneğinin Ulus Kaymakamlığınca dağıtımına başlanacak.
Kaymakamlığın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla dağıtacağı nakdi yardımların, Zafer köyü ve çevre mahallelerdeki vatandaşların hesaplarına bugün itibarıyla yatırılacağı bildirildi.
"Su üçüncü kata kadar çıktık, çocuklarla helalleşmeye başladık”
Bartın'da etkili olan şiddetli sağanak nedeniyle meydana gelen selden en fazla zarar gören Kumluca beldesine bağlı Zafer köyündeki vatandaşlar, yaşadıklarını unutamıyor.
Köyde kardeşiyle market işleten Aydın Güneş (37), gece saatlerinde yağmur yağmaya başladığında sokağa çıktıklarını anlattı.
Köyün iki yakasını birbirine bağlayan ana köprünün üzerinden sel sularının geçtiğine şahitlik ettiğini belirten Güneş, "Tekrar geldik, arabalarımızı çektik. Eve çıkıp aşağıya indiğimizde su caddeden 2 metre yükseklikte akıyordu. Eve çıkıp balkonlardan izledik. Buna da şükür, Allah bundan aşağı etmesin" diye konuştu.
Güneş, market ve depodaki ürünlerin su altında kaldığını ve kullanılamaz hale geldiğini dile getirerek, "Bir marketimiz, depomuz vardı. Su seviyesi bir adam boyuna kadar çıktı. Yaklaşık iki metrelik bir su geçişi oldu. Yapacak bir şeyimiz yok. Devletimiz sağ olsun" dedi.
Zafer köyünde lokantacılık yapan Haşim Avcı (60) da büyük bir afete uğradıklarını söyledi.
"Ölümle baş başa kaldık" diyen Avcı, gece saatlerinde büyük bir gürültü koptuğunu ardından selin geldiğini anlattı.
Selde sürüklenen bir kamyonun evlerine çarptığını ifade eden Avcı, şunları kaydetti:
"Yarım saat sürdü. Yaklaşık 50 senedir buradayım, böyle bir şey görmedim. Çok büyük bir afet oldu. En çok etkilenen yer burasıydı. Kamyon çarptığında ev sallandı, 'Tamam gidiyoruz.' dedik. Allah'la baş başa kaldık. Üçüncü kata kadar çıktık, su dakikada 2 metre yükseliyordu. Çocuklarla helalleşmeye başladık. Zararımız çok fakat canımız kurtuldu, buna şükrediyoruz"
Torun: CHP’li belediyeler Kastamonu, Sinop ve Bartın'a 41 araç ve 132 personel gönderdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'li belediyelerin, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu, Sinop ve Bartın'a 41 araç ve 132 personel gönderdiğini bildirdi.
Torun, yaptığı yazılı açıklamada, CHP'li belediyelerin, Karadeniz Bölgesi'ndeki sel felaketi haberini alır almaz seferberlik ve dayanışma anlayışıyla yardıma koştuğunu belirtti.
İktidarın yaşanan sorunların çözümü için imkanlarını seferber etmesi gerektiğini vurgulayan Torun, sel felaketi yaşanan bölgelerin zaman kaybedilmeden afet bölgesi ilan edilmesini, vatandaşlar için ne gerekiyorsa yapılmasını istedi.
Ayancık'ta selde mahsur kalan aile TSK'ya ait helikopterle tahliye edildi
Sel felaketinin yaşandığı Sinop'un Ayancık ilçesinde mahsur kalan bir aile helikopterle bulundukları yerden tahliye edildi.
Fındıklı Mahallesi'nde mahsur kalan aileyi TSK'ya ait helikopterle alan ekipler Ayancık Devlet Hastanesine getirdi.
Anne Özlem Çalışkan (36) ile çocukları Mehmet Efe (9) ve Hikmet Can (11) sağlık ekiplerince ambulansta sağlık kontrolünde geçirildi.
Özlem Çalışkan kendilerini kurtaran ekibe teşekkür etti.
Yardım kampanyası başlatıldı
AFAD, yaşanan yangın ve sel felaketlerinin ardından yardım kampanyası başlattı.
Yapılan açıklamada “Milletimizi derinden üzen yangınlar ile seller sonrasında ülkemizdeki ve Dünya’nın dört bir noktasındaki vatandaşlarımız, yardım etme taleplerini yoğun bir şekilde AFAD’a iletmişlerdir. İnsanımızın bu vicdani talebini karşılamak üzere açılan yedi yardım kampanyasından biri olan “Yangın ve Sel Afeti Yardım Kampanyası”, sürekli olarak açık tutularak yangın ve sel afetleri sonrasındaki ulusal çabaların desteklenmesi sağlanacaktır” denildi.
Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, “YANGIN” ya da “SEL” yazarak 1866’ya SMS gönderebilecek ya da hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecek.
4 il için sel ve su baskını uyarısı yapıldı
AFAD, Bu akşam saatlerinden itibaren, Yuvarlak raptiye Rize, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli yağış bekleniyor. Uyarı işareti Ani sel, su baskını, yıldırım ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun.
@meteoroloji_twi’den alınan bilgilere göre,
— AFAD (@AFADBaskanlik) August 13, 2021
Bu akşam saatlerinden itibaren,
Rize, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli yağış bekleniyor.
Ani sel, su baskını, yıldırım ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun. pic.twitter.com/Yzax5zLwQ1
Sel felaketlerinde hayatını kaybedenler anısına lig maçlarında saygı duruşu yapılacak
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), sel felaketlerinde hayatını kaybedenler anısına Süper Lig ve TFF 1. Lig'in ilk haftasında oynanacak maçlardan önce saygı duruşu yapılacağını açıkladı.
TFF'den yapılan açıklamada, "Kastamonu, Sinop ve Bartın illerimiz başta olmak üzere Karadeniz bölgemizde meydana gelen sel felaketlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anısına, 13-16 Ağustos tarihlerinde Süper Lig ve TFF 1. Lig'de oynanacak tüm müsabakalar öncesinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacaktır" ifadeleri kullanıldı.
Independent Türkçe, AA, Reuters